Άρθρα-Αναλύσεις

Πετρέλαιο

Πετρέλαιο

Αντιδρώντας στην μεγάλη υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου, οι χώρες - μέλη του ΟΠΕΚ, αποφάσισαν να μην κάνουν, επισήμως, τίποτε. Κατά τη σύνοδό τους, πριν από λίγες ημέρες στο Κάιρο, συμφώνησαν να αναβάλουν τη συζήτηση για περαιτέρω μείωση στην παραγωγή τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του μηνός. Δεν είναι άμεσα εμφανές τι ελπίζουν να πετύχουν οι χώρες που παράγουν το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως, επιδεικνύοντας αδράνεια.

Ο Αποπληθωρισμός Είναι η Νέα Απειλή για την Παγκόσμια Οικονομία

Ο Αποπληθωρισμός Είναι η Νέα Απειλή για την Παγκόσμια Οικονομία

H απότομη πτώση στις τιμές των καυσίμων αποτέλεσε ανακούφιση τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις ανά τον πλανήτη. Για πολλούς οικονομολόγους, όμως, αποτελεί προοίμιο μιας νέας πληγής για την παγκόσμια οικονομία: τον αποπληθωρισμό.

Ποια Είναι η Επιθυμητή Τιμή για το Πετρέλαιο;

Ποια Είναι η Επιθυμητή Τιμή για το Πετρέλαιο;

Η μεταβλητότητα στην τιμή του πετρελαίου και οι επιπτώσεις από την πρόσφατη απότομη πτώση των διεθνών τιμών του αποτέλεσε και το βασικό θέμα μιας διήμερης κλειστής συνάντησης που οργάνωσε στο Surrey, στην Αγγλία την περασμένη εβδομάδα, το Centre for Global Energy Studies (CGES), το οποίο ίδρυσε ο πάλαι ποτέ υπουργός της Σαουδικής Αραβίας, Σεΐχης Ζακί Γιαμανί.

Περιβαλλοντικά Υποδειγματική η Δανία

Περιβαλλοντικά Υποδειγματική η Δανία

Αίσθηση προκαλεί το περιβαλλοντικό πρότυπο της Δανίας. Η Δανία έχει να επιδείξη έναν ολόκληρο σχεδιασμό που έχει ως στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Κυρίαρχο ρόλο στις επιδιώξεις αυτές παίζει η Ατζέντα 21, η οποία παρουσιάσθηκε το 1992 στην Σύνοδο του ΟΗΕ στο Ρίο. Το πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί στην προώθηση της αναπτύξεως σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών στρατηγικών.

Ειδικό Χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Στη Χώρα της Μετριότητας, το μη Χείρoν Είναι Βέλτιστο

Ειδικό Χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Στη Χώρα της Μετριότητας, το μη Χείρoν Είναι Βέλτιστο

Δυστυχώς στη χώρα της μετριοκρατείας, το ΕΧΠ-ΑΠΕ δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τον γενικό κανόνα «το μη χείρoν, βέλτιστο». Η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) μελέτησε αναλυτικά το κείμενο του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Α.Π.Ε (ΕΧΠ-ΑΠΕ) το οποίο εγκρίθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή.

Και Μετά τη Διάσωση της Citi, τι;

Και Μετά τη Διάσωση της Citi, τι;

Το μικρό αλλά έξυπνο ποντίκι συνήθως κερδίζει τον μεγάλο αλλά κουτό γάτο στο ατέλειωτο παιγνίδι κυνηγητού ανάμεσα στον Τομ και τον Τζέρι. Περιστασιακά, ωστόσο, η ενέργεια και αποφασιστικότητα του Τομ του επιτρέπουν να επικρατήσει, αλλά οι νίκες στα κινούμενα σχέδια είναι μόνον φευγαλέες. Ο Τομ σπανίως κάνει μακροπρόθεσμο σχέδιο και η στρατηγική του επιτρέπει στον Τζέρι να είναι ένα βήμα μπροστά.

Υφαλοκρηπίδα, Tριβές στην Αν. Μεσόγειο

Υφαλοκρηπίδα, Tριβές στην Αν. Μεσόγειο

Η πραγματοποίηση ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι μια δοκιμασμένη από την Αγκυρα συνταγή πρόκληση κρίσης. Την εφαρμόζει από τη δεκαετία 1970 με κορυφαίο περιστατικό την κρίση του Μαρτίου 1987. Το πρόσφατο επεισόδιο με το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος αποτελεί τον τελευταίο κρίκο μιας αλυσίδας, αλλά αυτή τη φορά η εστία δεν είναι το Αιγαίο. Είναι η Ανατολική Μεσόγειος.

Νέος Γεωπολιτικός Ρόλος για την ΕΕ

Νέος Γεωπολιτικός Ρόλος για την ΕΕ

Oι κρίσεις του τελευταίου εξαμήνου επέφεραν σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις. Η κρίση στον Καύκασο μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας σήμανε την ανάδειξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως παγκόσμιου ειρηνοποιού. Η τρέχουσα χρηματοπιστωτική κρίση ανέδειξε την ΕΕ ως μεταρρυθμιστή της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής τάξης.

Η Ρωσία στον Αστερισμό του Κρατικού Καπιταλισμού

Η Ρωσία στον Αστερισμό του Κρατικού Καπιταλισμού

Εχοντας ζητήσει, με παλαιότερες δηλώσεις του, από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης να αποβάλουν από το λεξιλόγιό τους τον όρο «κρίση», ο Βλαντίμιρ Πούτιν αποφάσισε ξαφνικά να αλλάξει στάση. Η μεταστροφή αυτή υπαγορεύτηκε κατ΄ αρχάς από το γεγονός ότι ήταν πλέον πολύ δύσκολο να συνεχίσει να αρνείται την πανθομολογούμενη πραγματικότητα, ότι δηλαδή η ρωσική οικονομία είναι απροστάτευτη μπροστά στην ύφεση που πλήττει την παγκόσμια οικονομία.

Υπάρχουν και «golden» μποζόνια;

Υπάρχουν και «golden» μποζόνια;

Eνα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι Αμερικανοί στο Βιετνάμ ήταν η λεγόμενη Δίοδος Χο Τσι Μινχ. Ενα δίκτυο ανεφοδιασμού των Βιετκόνγκ, πολύπλοκο όσο τα νεύρα σ’ ένα φύλλο δέντρου, με τα σημαντικότερα σημεία του στο έδαφος μιας τρίτης χώρας, του Λάος. Ο πολλαπλασιασμός τών βομβαρδισμών δεν έφερνε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αφού με τον θόρυβο των μεγάλων βομβαρδιστικών οι εφοδιοπομπές διασκορπίζονταν στην πυκνή βλάστηση.

Ο Ανεξιχνίαστος Γρίφος του Πετρελαίου

Ο Ανεξιχνίαστος Γρίφος του Πετρελαίου

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μερικούς μεγάλους και ωραίους αριθμούς για να ενθουσιάσουν τους ειδήμονες της αγοράς πετρελαίου. Σε κρίσιμες περιοχές όπως είναι τα 50 δολάρια και τα 100 δολάρια το βαρέλι, τα οποία διασπάστηκαν στην προθεσμιακή αγορά τον Σεπτέμβριο του 2004 και τον Ιανουάριο του 2008, αντίστοιχα, υπήρξαν περίπλοκα επιχειρήματα τόσο από το στρατόπεδο των "αρκούδων" όσο και από αυτό των "ταύρων"

Ανύπαρκτη Πολιτική για το Πετρέλαιο

Ανύπαρκτη Πολιτική για το Πετρέλαιο

Οι σημερινές τιμές του αργού πετρελαίου (περί τα 50 δολλάρια/βαρέλι) συμβαδίζουν με τις πολύ απαισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας. Φαντάζομαι ότι αν μετά 3-4 χρόνια η διεθνής οικονομία επανέλθει σε μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης (ας πούμε 3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από το 2009), οι τιμές του πετρελαίου θα ξεπεράσουν τα 200 δολλάρια/βαρέλι.

Το «Μυστικό» του Λουξεμβούργου

Το «Μυστικό» του Λουξεμβούργου

Χίλια δισεκατομμύρια ευρώ είναι ο αριθμός που το μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου φιλοδοξεί να διαχειρίζονται οι τράπεζές του (Private Banking) το αργότερο μέχρι το 2015. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι μόλις πριν από μερικούς μήνες, την περασμένη άνοιξη, οι τράπεζες και παρατράπεζες του Λουξεμβούργου φιλοξενούσαν στα ταμεία τους μόλις 300 δισ. ευρώ.

Οπως και το 1932, η Ύφεση Ξέσπασε εν Μέσω Κενού Εξουσίας

Οπως και το 1932, η Ύφεση Ξέσπασε εν Μέσω Κενού Εξουσίας

Tις τελευταίες εβδομάδες, όλοι μιλούν για το Νιου Ντιλ. Το 2008, όπως και το 1932, μια μακρά περίοδος ρεπουμπλικανικής κυριαρχίας φθάνει στο τέλος της, την ώρα που ξεσπά παγκόσμια οικονομική κρίση. Για τους ψηφοφόρους, όμως, η συγκυρία καταρρίπτει τη φιλελεύθερη ιδεολογία της αγοράς και υποσκάπτει την εικόνα της κυβέρνησης ως αξιόπιστου διαχειριστή της οικονομίας.

Επικίνδυνες Έρευνες: Το πετρέλαιο ως Όχημα των Επεκτατικών Βλέψεων της Τουρκίας στο Αιγαίο

Επικίνδυνες Έρευνες: Το πετρέλαιο ως Όχημα των Επεκτατικών Βλέψεων της Τουρκίας στο Αιγαίο

Τον «συναγερμό» που σήμανε το πρωί της 14ης Νοεμβρίου, όταν το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος «M/V Malene Ostervold» συνοδεία της τουρκικής φρεγάτας Γκεντίζ εισήλθε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας –80 με 100 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου– για να διεξαγάγει πετρελαϊκές έρευνες για λογαριασμό της Τουρκίας, έχει διαδεχθεί ο προβληματισμός στα επιτελεία των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας.

Ο Ρόλος της Κίνας

Ο Ρόλος της Κίνας

Μια από τις τελευταίες μεταβλητές -κλειδιά για τις παγκόσμιες αγορές που υπακούει σε κυβερνητικούς ελέγχους είναι το κινεζικό χρηματιστήριο. Πολλοί επενδυτές επιχειρούν τώρα να διαβάσουν την σκέψη των στελεχών της κινεζικής κυβέρνησης. Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα επέτρεψε στο νόμισμά της, το ρένμιμπι, να ενισχύεται σταθερά έναντι του δολαρίου.