Άρθρα-Αναλύσεις

Αέριο και από Αζερμπαϊτζάν

Αέριο και από Αζερμπαϊτζάν

Σαφείς είναι πλέον οι ενδείξεις ότι επίκειται συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν για επιπλέον ποσότητες αερίου που θα καλύψουν τις άμεσες ανάγκες της ελληνικής αγοράς. Οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Ιταλίας αναπτύσουν έντονη δραστηριότητα, καθώς ενδιαφέρονται εξίσου για την προώθηση του ελληνο-ιταλικού αγωγού που θα τροφοδοτηθεί με αζέρικο αέριο.

Η Δραματική Επιστροφή του Κέινς

Η Δραματική Επιστροφή του Κέινς

Ίσως επειδή η παρούσα οικονομική κρίση έχει τη σφραγίδα των μεγάλων κρίσεων του προηγούμενου αιώνα, όπως αυτή της δεκαετίας του 1930, η οποία γέννησε τον «κεΐνσιανισμό», η δραματική επιστροφή του Τζον Μέιναρντ Κέινς σηματοδοτεί σήμερα το τέλος μιας εποχής.

Ενεργειακά Deals

Ενεργειακά Deals

H αναθεωρημένη προσφορά της για τη British Energy (BE) προσφέρει στους επενδυτές του βρετανικού πυρηνικού ομίλου παρόμοια επιλογή με την αρχική προσέγγιση προσφοράς της, μόνον με ελαφρώς ευνοϊκότερους όρους. Oι μέτοχοι μπορούν τώρα να λάβουν είτε 774 πένες σε ρευστό -9 πένες περισσότερες από την πρώτη προσφορά της EDF, είτε 700 πένες σε ρευστό συν μια υπερ-χρεωμένη οψιόν.

Η Ανάγκη Νέου Κόμματος

Η Ανάγκη Νέου Κόμματος

Από τις εμφανίσεις των κ. Καραμανλή και Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη, αλλά γενικότερα από την περιρρέουσα περί τα πολιτικά ατμόσφαιρα, αποκομίζουμε ως συμπέρασμα (i) την παραδοχή της αδυναμίας του πρωθυπουργού να μεταρρυθμίσει τη χώρα «με ταχύτερους ρυθμούς» (ii) την εστίαση του αρχηγού της αντιπολίτευσης στην ανάγκη «αποτελεσματικότητας» του κράτους προκειμένου να εμπεδωθούν τα δέοντα για τη χώρα.

Το Κόστος της Κρίσης στην Σκακιέρα των Αγωγών

Το Κόστος της Κρίσης στην Σκακιέρα των Αγωγών

Δεν περίμενε βέβαια κανείς η Ρωσία να έμενε εκτός συνεπειών της κρίσης – άλλωστε εκείνη του 1998 από εκείνη είχε ξεκινήσει ουσιαστικά. Όμως η Μόσχα συνειδητοποιεί πλέον ότι το κόστος είναι μεγάλο, με 3 μέρες κλειστό το χρηματιστήριο, με κάμποσα δισεκατομμύρια δολάρια να πέφτουν χωρίς αποτέλεσμα στην αγορά και, κυρίως, με τα μεγαλεπήβολα ενεργειακά σχέδια να γίνονται όλο και πιο ακριβά.

Οι Αιτίες της Ανόδου των Τιμών των Ειδών Διατροφής Παγκοσμίως

Οι Αιτίες της Ανόδου των Τιμών των Ειδών Διατροφής Παγκοσμίως

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να δικαιολογήσει τη μη αποδοχή του αιτήματος πολιτικών και οικονομικών παραγόντων να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, είναι ότι οι πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να είναι ισχυρές, παρά την υποχώρηση του εναρμονισμένου πληθωρισμού στο 3,8% τον Αύγουστο.

Pωσικά Μαθήματα

Pωσικά Μαθήματα

Aς μην πανικοβαλλόμαστε όπως το 1998. Tο πακέτο στήριξης των 130 δισ. δολαρίων που πρόσφερε η ρωσική κυβέρνηση για τη στήριξη της οικονομίας, πέτυχε τον στόχο του, προκαλώντας διψήφια ανάκαμψη στα δύο χρηματιστήρια της Mόσχας, αφότου αυτά άνοιξαν την προηγούμενη Παρασκευή, ύστερα από διήμερη αναστολή των συναλλαγών.

Ο Νέος Κόσμος που Γεννιέται

Ο Νέος Κόσμος που Γεννιέται

Οι πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις στον Καύκασο και οι αντιδράσεις των κάθε λογής ενδιαφερομένων, ντόπιων και ξένων, μεγάλων και μικρομεσαίων, σηματοδοτούν μια νέα εποχή στην παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων. Η περίοδος της αμερικανικής παντοδυναμίας, που ακολούθησε την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης, θα αποδειχθεί πιθανότατα εξαιρετικά βραχύβια.

Γαλιλαίος: Η Γη Kινείται, η Ευρώπη Όμως Όχι...

Γαλιλαίος: Η Γη Kινείται, η Ευρώπη Όμως Όχι...

Πριν από ένα χρόνο το κοινοτικό πρόγραμμα Galileo -της διαστημικής πλοήγησης- από έλλειψη χρηματοδότησης είχε «κολλήσει». Η «γεύση», προφήτευε: «Θα είναι τα αμερικανικά GPS (τα όργανα πλοήγησης), που θα καθορίζουν το δρομολόγιο της Ευρώπης: Στρίψτε διακόσια μέτρα δεξιά και θα συναντήσετε... τον πλανητάρχη Μπους!» Σήμερα, που έχει αποφασιστεί η χρηματοδότηση στο πρόγραμμα Galileo, θα μπορέσει η Ευρώπη να βρει τον δρόμο της χωρίς τ' αμερικανικά GPS;

Η Kρίση Ωφελεί Mόνο Oρισμένες Eταιρείες της Πετρελαϊκής Βιομηχανίας

Η Kρίση Ωφελεί Mόνο Oρισμένες Eταιρείες της Πετρελαϊκής Βιομηχανίας

Η πιστωτική κρίση της Wall Street, σε συνδυασμό με την υποχώρηση των τιμών ενέργειας από τα υψηλά που είχαν σημειώσει το τελευταίο διάστημα, έχουν συμβάλει στο συγκεντρωτισμό της πετρελαϊκής βιομηχανίας. Ειδικότερα, οι τρέχουσες εξελίξεις στις αγορές έχουν ανασχηματίσει τη βιομηχανία, καθώς οι συνθήκες, όπως έχουν διαμορφωθεί ωφελούν μόνο ορισμένες εταιρείες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Δανειζόμαστε 1 δισ. Ευρώ κάθε 10 Ημέρες

Δανειζόμαστε 1 δισ. Ευρώ κάθε 10 Ημέρες

Η καρδιά της ελληνικής οικονομίας χτυπάει στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και όσο περνάει ο καιρός χτυπάει όλο και πιο γρήγορα, αφού πλέον ο οργανισμός είναι «αιμοδότης» της κρατικής μηχανής με άνω του 1 δισ. ευρώ κάθε δέκα ημέρες! Μέσα στο 2008 η Ελλάδα έχει σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ δανεισμού.

Πώς Ξεκίνησε και πώς θα Λήξει η Χρηματοπιστωτική Κρίση

Πώς Ξεκίνησε και πώς θα Λήξει η Χρηματοπιστωτική Κρίση

Η χρηματοπιστωτική αναταραχή που ξεκίνησε πέρυσι έχει μπει σε μια νέα, πιο σοβαρή, φάση. Το αρχικό σοκ που ξεκίνησε από τα επισφαλή στεγαστικά δάνεια στην Αμερική άρχισε να επηρεάζει τις αγορές χρήματος των αναπτυγμένων χωρών τον Αύγουστο του 2007. Παρά τις προσπάθειες εξομάλυνσης των χρηματαγορών με την παροχή ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες, τα τραπεζικά επιτόκια παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα λόγω της αύξησης του πιστωτικού κινδύνου.

Η Διεθνής Χρηματοπιστωτική Κρίση δεν Έχει Ακόμη Τελειώσει

Η Διεθνής Χρηματοπιστωτική Κρίση δεν Έχει Ακόμη Τελειώσει

Η εβδομάδα που πέρασε πιθανώς να μείνει στην ιστορία ως η πλέον πολυτάραχη για το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα το οποίο προς στιγμήν απειλήθηκε με πλήρη κατάρρευση. Με επίκεντρο την Wall Street και το US Treasury οι εξελίξεις άφησαν άναυδους όχι μόνο το ευρύ επενδυτικό κοινό αλλά και τους τραπεζίτες, ιδιαίτερα αυτούς των Κεντρικών Τραπεζών σε Ευρώπη, Ιαπωνία και Ρωσία

Να Αφυπνισθή η Κυβέρνησις

Να Αφυπνισθή η Κυβέρνησις

Πολλοί οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος αισθάνονται προδομένοι και περιφρονημένοι. Όχι μόνο από στελέχη της παρατάξεως, αλλά και από εξωτικούς, στους οποίους παραχωρήθηκαν υπερεξουσίες. Ο λαός έφερε τη Νέα Δημοκρατία στην εξουσία, μετά από δεκαοκταετή ολέθρια διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, για να εξυγιάνει τη διοίκηση και να επιβάλει κράτος δικαίου.

Ο Μπάφετ ήταν πολύ… γρήγορος για τα δεδομένα της  EDF

Ο Μπάφετ ήταν πολύ… γρήγορος για τα δεδομένα της EDF

Η ταχύτητα με την οποία σφραγίστηκε το πεπρωμένο της Constellation Energy, κατέλαβε εξ απήνης πολύ κόσμο, ωστόσο, περισσότερο από όλους τον Πιερ Γκατονέ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Électricité de France. Ήλπιζε ως και χθες (18/9) ότι θα μπορούσε να κερδίσει την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου για να προχωρήσει στην «ένεση» των 500 εκατ. δολαρίων με αποδέκτη την ενεργειακή εταιρεία που προσδοκά ότι θα γίνει το προγεφύρωμα που θα του επιτρέψει να εισχωρήσει στην αγορά πυρηνικής ενέργειας των ΗΠΑ.

Η Προοπτική Λιγότερων Δανείων Συνέβαλε στην Πτώση του Αργού

Η Προοπτική Λιγότερων Δανείων Συνέβαλε στην Πτώση του Αργού

Η περιορισμένη πρόσβαση στις πιστώσεις και ο φόβος οικονομικής κρίσης αρχίζουν και έχουν αντίκτυπο στις τιμές πετρελαίου, αναγκάζοντας τους κερδοσκόπους να χρησιμοποιήσουν το δανεικό χρήμα τους σε άλλες αγορές. Η πτώχευση της Lehman Brothers και η επικείμενη πώληση της Merrill Lynch στη Bank of America υποδηλώνουν ότι οι μεγάλες τράπεζες ίσως να είναι λιγότερο πρόθυμες ή ικανές να απορροφήσουν χρέος για την ενίσχυση των χρηματιστηριακών θέσεων, με επιπτώσεις στις αγορές προθεσμιακών συμβολαίων.