Σχόλιο

Φοβού τους Δαναούς και Φωτοβολταϊκά Φέροντας

Φοβού τους Δαναούς και Φωτοβολταϊκά Φέροντας

Τους τελευταίους μήνες, τα φωτοβολταϊκά έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, των επίδοξων μικροεπενδυτών, καθώς επίσης και του επιχειρηματικού κόσμου, αφού οι εταιρείες δεν θέλουν να χάσουν το «τρένο» και προσπαθούν να συμμετάσχουν στο «next big thing» της ελληνικής οικονομίας. Στα πλαίσια αυτά, η επικαιρότητα κυριαρχείται από μικρές ειδήσεις-ανακοινώσεις επιχειρήσεων οι οποίες συχνά ουδεμία σχέση έχουν με τον ενεργειακό κλάδο και αποφασίζουν να δραστηριοποιηθούν στην πώληση και την παροχή υπηρεσιών στα φ/β.

Στο Παρά Πέντε για τα Τιμολόγια της ΔΕΗ

Στο Παρά Πέντε για τα Τιμολόγια της ΔΕΗ

Την επόμενη εβδομάδα εκπνέει η προθεσμία που έχουμε για τον εξορθολογισμό των τιμολογίων ηλεκτρισμού της ΔΕΗ. Ως τις 30 Σεπτεμβρίου, με βάση το Μνημόνιο, θα πρέπει να έχει εκδοθεί η ΚΥΑ που θα περιλαμβάνει τις αυξομειώσεις για κάθε κατηγορία πελάτη της Δημόσιας Επιχείρησης. Ελάχιστες ημέρες έχουν απομείνει, συνεπώς, γι αυτήν τη βασική υποχρέωση μας, επί της ουσίας τέσσερις εργάσιμες, κι όμως ακόμη δεν έχει δοθεί ούτε η γνωμοδότηση της ΡΑΕ

Προς Αναζήτηση Οδικού Χάρτη στην Ενέργεια

Προς Αναζήτηση Οδικού Χάρτη στην Ενέργεια

Σήμερα θα ξεκινήσουμε με μια υπόθεση εργασίας. Σκοπεύετε να πραγματοποιήσετε μία άγνωστη διαδρομή. Είναι λογικό να αναζητήσετε πληροφορίες και βοηθήματα, ώστε η πορεία σας να είναι σαφής και να μην χαθείτε στο δρόμο. Τι πιο καλύτερο, λοιπόν, από έναν οδικό χάρτη, ο οποίος θα εμπεριέχει όλα εκείνα τα χρήσιμα στοιχεία, από τις σημάνσεις και σηματοδοτήσεις των δρόμων, τις ενδιάμεσες διαδρομές, τις απαραίτητες παρακάμψεις, ακόμη και τις αναγκαίες στάσεις, ώστε εν τέλει το ταξίδι να αποβεί ξεκούραστο, αξιόπιστο και πρωτίστως ασφαλές.

Έπαθλο οι Ενεργειακές Επενδύσεις στο Νέο Κυβερνητικό Σχήμα

Έπαθλο οι Ενεργειακές Επενδύσεις στο Νέο Κυβερνητικό Σχήμα

Η Τίνα Μπιρμπίλη δεν θα πρέπει να αισθάνεται και πολύ καλά μετά τον ανασχηματισμό. Η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας βλέπει τη σημαία της πράσινης ανάπτυξης να επιδιώκουν να σηκώσουν κι άλλοι μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Συν τοις άλλοις, καθώς εκκρεμούν ακόμη τα προεδρικά διατάγματα για το μοίρασμα αρμοδιοτήτων στους νεοφώτιστους της κυβέρνησης, εξακολουθούν και «διαρρέουν» πληροφορίες που θέλουν το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας να πηγαίνει στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Ο Ήλιος της Σαχάρας Μπορεί να Τροφοδοτήσει την Ευρώπη

Ο Ήλιος της Σαχάρας Μπορεί να Τροφοδοτήσει την Ευρώπη

Το καλοκαίρι του 2004, επισκέφτηκα το Αντίρι, την πρωτεύουσα της περιοχής Ουάντι Ας Σάτι της Λιβύης, η οποία είναι γνωστή για τα αποθέματα σιδήρου και μαγνησίου που διαθέτει. Η Λιβύη όμως είναι επίσης γνωστή και ως μια από τις τελευταίες πηγές του πολύτιμου «γλυκού» αργού πετρελαίου, το οποίο περιέχει μόλις 0,5% θείο και συνεπώς είναι εύκολο στη διΰλιση. Εκείνη την εποχή, η Ουάσιγκτον επρόκειτο να διακόψει τις κυρώσεις ενάντια στην Τρίπολη και η εταιρεία μου ανυπομονούσε να δραστηριοποιηθεί εκεί.

Fast Track: Υπό Ποιές Προϋποθέσεις;

Fast Track: Υπό Ποιές Προϋποθέσεις;

Η άμεση προώθηση επενδύσεων σε μια περίοδο «ξηρασίας» της ελληνικής οικονομίας θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ για τη «λίπανση» της μηχανής της. Συνεπώς, κάθε πρωτοβουλία που ενθαρρύνει και υποβοηθά την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων είναι καλοδεχούμενη.

Η ΒΡ Δεν Μπορεί να Αποφύγει το Βεβαρημένο Παρελθόν της σε Θέματα Ασφαλείας

Η ΒΡ Δεν Μπορεί να Αποφύγει το Βεβαρημένο Παρελθόν της σε Θέματα Ασφαλείας

Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκε η έκθεση της ΒΡ σχετικά με τα αίτια της έκρηξης που σημειώθηκε στις 20 Απριλίου στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 11 εργαζομένους και στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου του Μεξικού την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία της. Στην έκθεση αποτυπώνεται ξεκάθαρα η προσπάθεια της πετρελαϊκής πολυεθνικής να αναστηλώσει το τρωθέν γόητρό της μετατοπίζοντας το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών της τραγωδίας στις υπεργολαβικές εταιρείες. Όσο κι αν όντως υφίστανται ευθύνες για τις εταιρείες Transocean, ιδιοκτήτρια εταιρεία της εξέδρας και Halliburton, η οποία έχτισε το περίβλημα τσιμέντου στην μοιραία πετρελαιοπηγή Macondo, η σπουδή της ΒΡ να ανακοινώσει τα συμπεράσματα αυτά και, μάλιστα, με τόσο κατηγορηματικό τρόπο την εκθέτει πολύ σοβαρά

Αδυναμία και Απροθυμία Επιβολής των Μηχανισμών Ελέγχου στην Αγορά Καυσίμων

Αδυναμία και Απροθυμία Επιβολής των Μηχανισμών Ελέγχου στην Αγορά Καυσίμων

Η πολιτεία ενθαρρύνει το λαθρεμπόριο στο πετρέλαιο θέρμανσης! Δεν μπορεί αλλιώς να εξηγηθεί όλη αυτή η ιστορία που ξεκίνησε με την «διαρροή» της πρόθεσης του οικονομικού επιτελείου να εξισώσει το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης με το κίνησης και αφού δημιουργήθηκε αναστάτωση στην αγορά, τώρα έρχεται και λέει ότι η σχετική απόφαση μετατίθεται για τον Ιανουάριο του 2011!

Peak Oil δεν Σημαίνει Απαραίτητα Έλλειψη Πετρελαίου

Peak Oil δεν Σημαίνει Απαραίτητα Έλλειψη Πετρελαίου

Δημοσιογράφοι και αναλυτές που δεν έχουν ιδιαίτερη εμπειρία από την πετρελαϊκή βιομηχανία, συχνά διατυπώνουν συγκεχυμένες απόψεις για το λεγόμενο peak oil, δηλαδή το χρονικό σημείο στο οποίο η παραγωγή πετρελαίου θα κορυφωθεί παγκοσμίως. Πράγματι, όταν η πρόταση αυτή είχε διατυπωθεί στο παρελθόν (δεκαετίες του 1970 και 1980), αφορούσε κυρίως τη διαθεσιμότητα του μαύρου χρυσού και τα αποδεδειγμένα κοιτάσματα σε πλανητικό επίπεδο. Πλέον όμως, οι ειδικοί έχουν διασυνδέσει το peak oil με μερικές ακόμη παραμέτρους, όπως για παράδειγμα την τιμή του βαρελιού και τον τρόπο που λειτουργεί ο OPEC.

Προς Αναζήτηση Στιβαρής Εξωτερικής Πολιτικής με Άξονα τα Κοιτάσματα Υδρογονανθράκων

Προς Αναζήτηση Στιβαρής Εξωτερικής Πολιτικής με Άξονα τα Κοιτάσματα Υδρογονανθράκων

Η ενέργεια, κατά γενική ομολογία, θεωρείται ατού της διπλωματίας μιας χώρας. Ένα κρίσιμο χαρτί, το οποίο μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη και να ενισχύσει αποφασιστικά το ρόλο και το λόγο ενός κράτους. Αυτό το χαρτί γνωρίζει να αξιοποιεί κατά τον καλύτερο τρόπο η γειτονική Τουρκία, ιδιαιτέρως τον τελευταίο καιρό. Εμείς; Δυστυχώς, ως τις μέρες μας η Ελλάδα στερείται μια σαφούς και συνολικής ενεργειακής πολιτικής, που να συνάδει με την εξωτερική πολιτική.

Ας Ξεκινήσει Επιτέλους η Αξιοποίηση της Γεωθερμίας

Ας Ξεκινήσει Επιτέλους η Αξιοποίηση της Γεωθερμίας

Δόθηκε στις 24 Αυγούστου από το ΥΠΕΚΑ σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Προκήρυξης για εκμίσθωση δικαιωμάτων έρευνας για εντοπισμό γεωθερμικού δυναμικού σε μη ερευνημένες περιοχές του Ελληνικού Χώρου. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία στην σχετική σελίδα να εισφέρουν τις παρατηρήσεις τους ως τις 10 Σεπτεμβρίου 2010, σε μία προσπάθεια να αναπτυχθεί ο γεωθερμικός τομέας στην χώρα μας, ο οποίος, παρά το σημαντικό γεωθερμικό δυναμικό της, έχει μείνει τραγικά πίσω

«Τρυγητής» Κρίσιμων Αποφάσεων για την Εγχώρια Αγορά Ηλεκτρισμού ο Εφετινός Σεπτέμβριος

«Τρυγητής» Κρίσιμων Αποφάσεων για την Εγχώρια Αγορά Ηλεκτρισμού ο Εφετινός Σεπτέμβριος

Διανύουμε ήδη τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου, αφήνοντας πίσω τη θερινή ραστώνη. Τρυγητής αποκαλείται ο μήνας αυτός σύμφωνα με το λαϊκό καλαντάρι και προσδοκάται να «τρυγήσει» σημαντικές αποφάσεις για την ενεργειακή αγορά. Οι επιταγές της τρόϊκας είναι ιδιαιτέρως σκληρές για την πραγματική απελευθέρωση και το άνοιγμα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη και δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για μανούβρες και παλινωδίες. «’Η πουλάτε το 40% των λιγνιτικών και των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ ή παρουσιάστε μας ισοδύναμα μέτρα», διαμήνυσαν νέτα-σκέτα οι κοινοτικοί ελεγκτές

Νέο-οθωμανισμός: Οι Επικίνδυνες Γεωπολιτικές Προεκτάσεις μιας Ιστορικής Οπτικής

Νέο-οθωμανισμός: Οι Επικίνδυνες Γεωπολιτικές Προεκτάσεις μιας Ιστορικής Οπτικής

Καθίσταται συνεχώς όλο και πιο φανερό ότι η εξωτερική πολιτική του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν ανατρέπει το πλέγμα σχέσεων στο οποίο εδράζεται ως τώρα η γεωπολιτική ισορροπία στη Μέση Ανατολή. Η εν εξελίξει διάρρηξη της στρατηγικής σχέσης Τουρκίας-Ισραήλ έγινε ακόμη πιο αισθητή για τους Έλληνες μετά από την πρόσφατη επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου στην χώρα (μάλιστα, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την επίσκεψη Παπανδρέου στο Ισραήλ) και κατά την οποία τέθηκαν οι βάσεις για πολύπλευρη διμερή συνεργασία

Μάννα εξ Ουρανού τα Αγροτικά Φωτοβολταϊκά για τα Μελετητικά Γραφεία

Μάννα εξ Ουρανού τα Αγροτικά Φωτοβολταϊκά για τα Μελετητικά Γραφεία

Η μεγάλη μπίζνα στην εποχή της νέας διακυβέρνησης πρέπει να είναι τα πάσης φύσεως μελετητικά γραφεία. Ειδικά αυτά που ειδικεύονται σε θέματα πράσινης ανάπτυξης. Διότι μέχρι στιγμής φαίνεται ότι πράσινες επενδύσεις μπορεί να μην έχουμε δει στο βαθμό του ανάλογου κυβερνητικού ενθουσιασμού, αλλά από μελέτες, δόξα των Θεώ, να έχουμε να λέμε.

Ανάγκη για Δικαίωση των Προσδοκιών στην Ενέργεια

Ανάγκη για Δικαίωση των Προσδοκιών στην Ενέργεια

Πριν από δύο ημέρες δόθηκε από το ΥΠΕΚΑ σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο προκήρυξης για την εκμίσθωση των δικαιωμάτων έρευνας γεωθερμικού δυναμικού. Ως εδώ καλά. Το πρόβλημα με τις πρωτοβουλίες του ΥΠΕΚΑ είναι ότι εξαντλούνται στο αρχικό στάδιο τους. Ή τορπιλίζονται στη συνέχεια. Ή, ακόμη, χειρότερα, ακυρώνονται στην πορεία.

Στον Κόσμο του 2050 Πηγή Ενέργειας θα Είναι Κυριολεκτικά η Γνώση

Στον Κόσμο του 2050 Πηγή Ενέργειας θα Είναι Κυριολεκτικά η Γνώση

Ενώ στην Ευρώπη υπάρχει ένας αρκετά λεπτομερής σχεδιασμός σε βάθος δεκαετιών όσον αφορά τις ΑΠΕ, παραμένει το ερώτημα από ποια τεχνολογία θα πλαισιωθούν στο ενεργειακό μείγμα του μέλλοντος προκειμένου να καλύψουν σε ποσοστό 100% και με μηδενικές εκπομπές τις ανάγκες μας. Οι πολιτικοί θέλουν να πιστεύουν ότι η έστω και μειούμενη χρήση των ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή θα καλύψει τα όποια κενά, αλλά με άξονα το 2040 ή το 2050 η προοπτική αυτή εξανεμίζεται και πλέον αναζητούμε κάτι διαφορετικό, αφού οι ίδιες οι ΑΠΕ δεν μπορούν από μόνες τους να καλύψουν όλη τη ζήτηση εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων τους.