Σχόλιο

Μια Αργή και Επίπονη Ανάκαμψη

Μια Αργή και Επίπονη Ανάκαμψη

Η δριμύτητα αυτής της ύφεσης αποκλείει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει ένας ομαλός κύκλος ανάκαμψης στις ΗΠΑ. Αντίθετα, θα πρέπει να αναμείνουμε μια αργή και επίπονη ανάκαμψη. Οι επιπτώσεις για την πολιτική των ΗΠΑ θα είναι, πιθανότατα, ένας δεύτερος γύρος οικονομικής στήριξης, η διοχέτευση πολύ περισσότερων ομοσπονδιακών κονδυλίων στο τραπεζικό σύστημα και η καταγραφή τεράστιων ελλειμμάτων που θα επιβραδύνουν την εφαρμογή σημαντικών πρωτοβουλιών του προέδρου Ομπάμα, στους τομείς της υγείας και της ενέργειας.

Το Ενεργειακό Μίγμα

Το Ενεργειακό Μίγμα

Σ’ ένα πρόσφατο διεθνές ενεργειακό συνέδριο όπου μεταξύ άλλων παρουσιάσθηκαν και σχολιάσθηκαν τα ενεργειακά ισοζύγια των κυριότερων ευρωπαϊκών χωρών, η χώρα μας πήρε τους χειρότερους βαθμούς ως προς την σύνθεση του ενεργειακού της μίγματος. Το οποίο ως γνωστό κυριαρχείται από το πετρέλαιο σε ποσοστό 58% επί της τελικής κατανάλωσης (στοιχεία Eurostat για 2006, gross inland energy consumption by fuel).

Νέο Bretton Woods;

Νέο Bretton Woods;

Η Μεγάλη Ύφεση μας πρόσφερε ένα μέτρο για να κρίνουμε κατά πόσο είναι επιτυχείς οι οικονομικές σύνοδοι που ακολουθούν τις κρίσεις. Από τη μια πλευρά έχουμε τα επιτεύγματα της συνόδου του Μπρέτον Γουντς, που οδήγησε στη δημιουργία του ΔΝΤ της Παγκόσμιας Τράπεζας και του πρόδρομου οργανισμού του ΠΟΕ, καθώς και στη σύσταση ενός συστήματος συναλλαγματικών ισοτιμιών που συνδεόταν με το δολάριο, και αυτό με τον χρυσό.

G–20 και η «Νέα Οικονομική Τάξη»

G–20 και η «Νέα Οικονομική Τάξη»

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης των G–20 την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο, όπου συγκεντρώθηκαν οι επικεφαλείς των 20 πιο ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών του πλανήτη για να συζητήσουν και να αποφασίσουν μέτρα για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν το γεγονός ως την απαρχή της δημιουργίας μιας νέας διεθνούς οικονομικής τάξης.

Μήπως η Κρίση Κάνει Καλό;

Μήπως η Κρίση Κάνει Καλό;

Αν χρειάζεται μια κρίση για να οικοδομείται μια καλύτερη παγκόσμια τάξη, τότε θα έπρεπε να έχουμε κρίσεις συχνότερα. Οι τελευταίες εξελίξεις στο Λονδίνο δημιουργούν την ελπίδα ότι το κοινωνικό κόστος του οικονομικού κραχ (διότι κοινωνικό κόστος, ούτως ή άλλως, θα υπάρξει...) μπορεί να επενδυθεί στη βελτίωση του παγκόσμιου συστήματος. Και αν αυτό όντως συμβεί, τότε«ζήτω η κρίση!».

Απαρχαιωμένο Φορολογικό Σύστημα

Απαρχαιωμένο Φορολογικό Σύστημα

Το φορολογικό σύστημα της χώρας μας είναι απαρχαιωμένο. Και ο εκσυγχρονισμός του δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς ακολουθεί τους ρυθμούς με τους οποίους εξελίσσεται ολόκληρο το Δημόσιο. Η διαχρονική βραδυπορία του φοροελεγκτικού μηχανισμού έχει οδηγήσει σε τεράστια αύξηση των βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο. Κυρίως έχει οδηγήσει στην αποθράσυνση των φοροφυγάδων.

Ισχυρή Ρωσία

Ισχυρή Ρωσία

Μία ενδιαφέρουσα πρόσφατη είδηση που όμως πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων και δεν εσχολιάσθηκε από κανένα «μέσο» ήτο η ανακοίνωση της γνωστής πετρελαϊκής εταιρείας Shell για την πρώτη φόρτωση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από το τέρμιναλ Sakhalin II, στη νήσο Σαχαλίνη, στο ανατολικότερο άκρο της Ρωσίας. Σύμφωνα με τη Shell, την περασμένη Κυριακή (29/3) εφορτώθησαν 145.000 κυβικά μέτρα υγροποιημένου αερίου στο δεξαμενόπλοιο “Energy Frontier” από τις εγκαταστάσεις LNG στον κόλπο Aniva στη Σαχαλίνη με προορισμό το Sodegaura terminal στον κόλπο του Τόκιο, στην Ιαπωνία.

Φως! Λιγότερο Φως...

Φως! Λιγότερο Φως...

Tην «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» συνηθίζουμε να τη γιορτάζουμε πρωτότυπα στα μέρη μας: μαζί με το αυτοκίνητό μας, που το βγάζουμε βόλτα (ή μας βγάζει, αφού και με το γιωταχί μας γίνεται στο τέλος ό, τι και με τα κατοικίδιά μας), ώστε να δείξουμε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο ότι εμάς τέτοια συμβολικά δεν μας αγγίζουν· στο κάτω κάτω, και αν βέβαια πιστέψουμε την καμπάνια του ΥΠΕΧΩΔΕ, έχουμε το προνόμιο να ζούμε σε έναν οικολογικό παράδεισο, οπότε γιατί να στερηθούμε την αυτοκίνητη ελευθερία μας...

Ενέργεια και Ανταγωνισμός

Ενέργεια και Ανταγωνισμός

Την περασμένη Δευτέρα (23/3) το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε μία ιστορική απόφαση για την απελευθέρωση των ενεργειακών αγορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την περαιτέρω ενδυνάμωση του ανταγωνισμού. Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, την οποία προώθησε η Τσεχική προεδρία, και η οποία θεωρείται μία συμβιβαστική λύση μεταξύ των θέσεων που είχε διατυπώσει η Επιτροπή και αυτή των μεγάλων εθνικών εταιρειών της Ευρώπης (π.χ. EDF, RWE, EON), οι εταιρείες δεν θα υποχρεωθούν να πωλήσουν τα δίκτυα τους είτε αυτά είναι ηλεκτρικά δίκτυα ή αγωγοί φυσικού αερίου, αλλά να διευκολύνουν την πρόσβαση τρίτων σε αυτά με οικονομικά προσιτούς όρους.

Εξοικονομώντας Ενέργεια

Εξοικονομώντας Ενέργεια

Το ερχόμενο Σάββατο (28/3) το πρωί με την προτροπή οικολογικών οργανώσεων μερικά εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο θα σβήσουν τα φώτα του σπιτιού τους για μία ώρα θέλοντας έτσι να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα κατά της σπατάλης ενέργειας. Πράγματι ο τεχνολογικός μας πολιτισμός παρά τα ασύλληπτα επιτεύγματά του στον τομέα των επιστημών και των πολυδιάστατων εφαρμογών τους, που έχουν βελτιώσει ουσιαστικά το βιοτικό επίπεδο του ανθρώπου, τουλάχιστον στις δυτικές κοινωνίες, δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να οργανώσει αποδοτικά τον τομέα της παραγωγής και διαχείρισης ενέργειας.

Πότε θα Ανακάμψει η Τιμή του Πετρελαίου;

Πότε θα Ανακάμψει η Τιμή του Πετρελαίου;

Πότε θα ανακάμψει η τιμή του πετρελαίου; Ιδού μία σημαντική ερώτηση -και όχι μόνο για τους παραγωγούς του. Οι υψηλότερες τιμές ενέργειας θα μπορούσαν να εμποδίσουν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να μην μειώσει την παραγωγή για να ανεβάσει τις τιμές.

Ανάπτυξη με Βάση την Ενέργεια

Ανάπτυξη με Βάση την Ενέργεια

Μέσα στην γενικευμένη ατμόσφαιρα απογοήτευσης και καταστροφολογίας που τείνει να επικρατήσει, συνέπεια της ολοένα επεκτεινόμενης διεθνούς οικονομικής κρίσης, είναι απαραίτητο να εντοπίζουμε σανίδες σωτηρίας και σημεία αναφοράς. Όπως ο ναυαγός όταν καταφέρει να αντικρίσει επιτέλους την στεριά οριοθετεί κάποια σημεία, τα οποία στην συνέχεια θα τον βοηθήσουν να φθάσει με ασφάλεια στη στεριά.

Ο κ. Ομπάμα στην Τουρκία

Ο κ. Ομπάμα στην Τουρκία

Διεταράχθη η κυβέρνηση, αλλά και το πολιτικό σύστημα, διότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Ομπάμα αποφάσισε να επισκεφθεί την Αγκυρα και να μην περιλάβει στην περιοδεία του την Αθήνα. Κακώς. Η Ελλάδα και η Τουρκία έπαυσαν από ετών να αποτελούν τα τμήματα «στρατηγικής εξισώσεως», που αποκτούσε νόημα στο πλαίσιο μιας πολιτικής που απέβλεπε στην αναχαίτιση της επεκτάσεως της σοβιετικής επιρροής.

Ο Κομβικός Ρόλος της Τουρκίας

Ο Κομβικός Ρόλος της Τουρκίας

Η ανακοίνωση πριν από λίγες ημέρες για την επικείμενη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα στην Τουρκία, ως μέρος της πρώτης Ευρωπαϊκής του περιοδείας, και η χωρίς προσχήματα αποστασιοποίηση από την Ελλάδα, δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την αξιολόγηση των περιφερειακών επιλογών της Ουάσιγκτον.

Η «Αρκούδα» Είναι Πάντα Εδώ!

Η «Αρκούδα» Είναι Πάντα Εδώ!

Εκτιμώντας ότι η πορεία της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, ή προς το ελληνικότερο μετοχοποίησης της, θα είναι μακρά και ότι εκτός από τους συνήθεις υπόπτους (βλέπε GDF/Suez, ENEL, RWE) θα βγουν και ένα σωρό άλλα ονόματα λχ Ruhrgas, British Gas, Shell, ΕΝΙ ακόμη και η αλγερινή Sonatrach, ονόματα που λιγότερο ή περισσότερο έχουν ήδη ακουστεί - αφήνουμε τελευταίους τους Ρώσους. Προφανώς δεν είναι στην καλύτερη οικονομική κατάσταση της ιστορίας της η Gazprom, αλλά και ποιος είναι αυτή την εποχή;

Η Γλώσσα του Σύμπαντος

Η Γλώσσα του Σύμπαντος

Ας φανταστούμε ότι όλη η ευφυΐα του κόσμου ήταν συγκεντρωμένη όχι στους ανθρώπους, αλλά σε κάποιες απομονωμένες μέδουσες στον βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού. Τα μόνα ερεθίσματα που δέχονται αυτά τα μαλάκια είναι η πίεση του νερού, η κίνησή του, η αλλαγή της θερμοκρασίας του. Δύσκολα λοιπόν θα μπορούσαν να εφεύρουν τους φυσικούς αριθμούς, το 1, το 2, το 3.