Σχόλιο

Το Πετρέλαιο Δέσμιο της Παγκόσμιας Οικονομικής Κρίσης

Το Πετρέλαιο Δέσμιο της Παγκόσμιας Οικονομικής Κρίσης

Αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι το πετρέλαιο οδηγεί τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, και τις αγορές ιδιαίτερα, η σημερινή οικονομική συγκυρία δείχνει ότι μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Από τα 200 δολάρια το βαρέλι που προέβλεπαν αρκετές επενδυτικές τράπεζες πριν λίγους μήνες ότι θα έφθανε το πετρέλαιο μέχρι τα τέλη του έτους, οι τιμές υποχώρησαν εντυπωσιακά από τα 147 δολάρια στις αρχές Ιουλίου στα 105 δολάρια την περασμένη εβδομάδα.

Ο Πνιγμένος απ’ τα Μαλλιά του Πιάνεται

Ο Πνιγμένος απ’ τα Μαλλιά του Πιάνεται

Θα μπορούσα να αντιμετωπίσω με κάποια κατανόηση τα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Αλογοσκούφης αν τα ανακοίνωνε ο διάδοχός του στο υπουργείο Οικονομικών. Αν δηλαδή ένας νέος υπουργός Οικονομικών διαπίστωνε ότι παρέλαβε έναν πλήρως εκτροχιασμένο προϋπολογισμό, που καθιστά αναγκαία τη λήψη βεβιασμένων μέτρων, θα το καταλάβαινα.

Φωτοβολταϊκά Πειράματα

Φωτοβολταϊκά Πειράματα

Τα φωτοβολταϊκά (Φ/Β) αποτελούν σήμερα μία από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες τεχνολογίες ΑΠΕ παγκοσμίως και ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Τα φωτοβολταϊκά συστήματα μετατρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία σε ηλεκτρισμό ο οποίος τροφοδοτείται απευθείας στο ηλεκτρικό δίκτυο (grid connected) ή καταναλώνεται επιτόπου στην περίπτωση μικρών οικιακών ή απομονωμένων εφαρμογών (stand alone systems). Η αγορά Φ/Β αναπτύσσεται με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς έτσι ώστε σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο να έχουμε 14 GW εγκατεστημένης ισχύος από τα οποία 5 GW είναι στην Ευρώπη.

Άλλο ένα Χρυσό για την Κίνα

Άλλο ένα Χρυσό για την Κίνα

Ενώ εμείς στο Πεκίνο πήραμε χρυσό μετάλλιο στο ντόπινγκ, οι Κινέζοι, πέραν των πολλών χρυσών που κέρδισαν στους στίβους, απέσπασαν ένα ακόμη, που δεν γνώρισε μεγάλη δημοσιότητα. Το Ολυμπιακό Χωριό που φιλοξένησε τους αθλητές όλων των αποστολών, βραβεύθηκε με χρυσό από τις αρμόδιες περιβαλλοντικές αρχές των ΗΠΑ, ως το πλέον πρωτοπόρο σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας.

Διαφυγόντα Έσοδα

Διαφυγόντα Έσοδα

Πολλές φορές μέσα από αυτήν την στήλη έχουμε υποστηρίξει την επιτακτική ανάγκη για την διεξαγωγή ερευνών για την ανεύρεση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στον Ελληνικό χώρο. Μάλιστα το θέμα αυτό το έχει αναδείξει διαχρονικά το energia.gr μέσα από εκτενή αρθρογραφία και δημοσιογραφικές έρευνες ως μία από τις ύψιστες εθνικές προτεραιότητες του ευρύτερου ενεργειακού τομέα.

Η Ώρα της Σωφροσύνης

Η Ώρα της Σωφροσύνης

Άσκηση εσωτερικής ισορροπίας υπήρξε η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και κατεγράφη με τρόπο εναργέστατο στη δήλωση που εξεδόθη, το βράδυ της Τρίτης. Το κείμενο περιέχει ρητορικές αιχμές εναντίον της Μόσχας, και εκ παραλλήλου παρέχει στήριξη μάλλον ατμοσφαιρική προς τον τολμηματία πρόεδρο της Γεωργίας κ. Μιχαήλ Σαακασβίλι, που εισέβαλε στη Νότια Οσετία, αδιαφορώντας για τη αντίδραση της Ρωσίας και φανταζόμενος ότι οι ΗΠΑ θα σπεύσουν να εμπλακούν σε στρατιωτική αναμέτρηση με τη Μόσχα, στηρίζοντας το άφρον εγχείρημά του.

Το Πλαφόν και ο Παθών

Το Πλαφόν και ο Παθών

Η επιβολή πλαφόν, δηλαδή ανώτατης τιμής πώλησης στα καύσιμα για πωλήσεις πετρελαϊκών προϊόντων, προβλέπεται ξεκάθαρα από τον ισχύοντα νόμο 3054/2002 βάσει του οποίου λειτουργεί η εσωτερική αγορά πετρελαιοειδών. Το πλαφόν μπορεί να επιβληθεί με Υπουργική Απόφαση και να ισχύσει για συγκεκριμένη χρονική περίοδο και για ορισμένες περιοχές της χώρας προκειμένου να προφυλαχθούν τα συμφέροντα των καταναλωτών από πράξεις αισχροκέρδειας

O Kίνδυνος της Eπιτήρησης

O Kίνδυνος της Eπιτήρησης

Η ιστορία ξεκίνησε ως φάρσα και εξελίσσεται σε τραγωδία. H οικονομία, για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια, κινδυνεύει να τεθεί σε καθεστώς επιτήρησης. Tο καλοκαίρι του 2004 σύρθηκε οικειοθελώς στον έλεγχο των Bρυξελλών. Tο επέβαλαν τότε πολιτικές σκοπιμότητες, οι οποίες δυστυχώς κρίθηκαν υπέρτερες κάθε άλλης λογικής αντιπαράθεσης με την προηγούμενη κυβέρνηση, οι οποίες όμως δεν θα είχαν πλήξει την οικονομία.

Το Οικονομικό Πρόβλημα Είναι Αποκλειστικά Πολιτικό

Το Οικονομικό Πρόβλημα Είναι Αποκλειστικά Πολιτικό

Τα στοιχεία και οι πληροφορίες που συλλέγω καθημερινά από το ρεπορτάζ εδραιώνουν την εκτίμηση που έχω διαμορφώσει εδώ και καιρό και η οποία λέγει ότι πίσω από τα δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία μας βρίσκεται η σκιά μιας αδύναμης και αναποφάσιστης κυβέρνησης.

Κίνδυνος για την Παγκόσμια Οικονομία

Κίνδυνος για την Παγκόσμια Οικονομία

Eδώ και δεκαετίες, επικρατούσε η άποψη πως τυχόν καθολική συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας θα είχε μια και μοναδική αιτία: την αμερικανική ύφεση. Tούτο πλέον δεν είναι απόλυτα αληθές. Για να παραφράσουμε τον Tολστόι, κάθε «δυστυχισμένη» οικονομία είναι «δυστυχισμένη» με τον δικό της τρόπο.

Σε Κρίσιμη Καμπή η Διεθνής Αγορά Πετρελαίου

Σε Κρίσιμη Καμπή η Διεθνής Αγορά Πετρελαίου

Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι αλλάζουν τα δεδομένα στην διεθνή αγορά πετρελαίου, χάρη στην χαμηλότερη αύξηση της ζήτησης και την παραγωγή ρεκόρ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) στις αρχές της εβδομάδος.

H «Εκδίκηση» του Κοσόβου

H «Εκδίκηση» του Κοσόβου

Η κρίση για τη Nότια Oσετία ήταν προδιαγεγραμμένη. Mετά τη βλακώδη, επικίνδυνη, και προβοκατόρικη ενέργεια της ανεξαρτητοποίησης του Kοσσυφοπεδίου, ο υπουργός Eξωτερικών της Pωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ είχε προειδοποιήσει την Aμερικανίδα ομόλογό του, Kοντολίζα Pάις, με τρόπο που δεν επιδεχόταν καμίας αμφισβήτησης: η N. Oσετία είναι το δικό μας Kοσσυφοπέδιο.

Η Κρίση στον Καύκασο

Η Κρίση στον Καύκασο

Η εισβολή της Γεωργίας στη Νότιο Οσετία, την περασμένη εβδομάδα, υποκινούμενη προφανώς από την Ουάσινγκτον, προσέφερε μία πρώτης τάξεως αφορμή στη Μόσχα για εισβολή στην Γεωργία με απώτερο στόχο τον έλεγχο της περιοχής. Μιας περιοχής η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί ως ένας βασικός ενεργειακός διάδρομος, με σημαντικούς αγωγούς πετρελαίου και αερίου, που τροφοδοτούν τις δυτικές αγορές.

Πολιτική και Πετρέλαιο

Πολιτική και Πετρέλαιο

Ξεχάστε το Iράκ, ξεχάστε την υπερθέρμανση του πλανήτη. H εκρηκτική άνοδος της τιμής του πετρελαίου και το κόστος που έχει το γέμισμα ενός ρεζερβουάρ με βενζίνη είναι αυτό που κυριαρχεί στο μυαλό των Aμερικανών ψηφοφόρων.

Το Ισπανικό Παράδειγμα

Το Ισπανικό Παράδειγμα

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση Θαπατέρο στην Ισπανία ανακοίνωσε ένα τολμηρό τριετές πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας με κύριο στόχο την μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου. Η κίνηση αυτή κρίθηκε απαραίτητη εν όψει της διεθνούς συγκυρίας των πολύ υψηλών τιμών αργού και προϊόντων αλλά και για να περιοριστεί η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας η οποία σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της Eurostat έχει φθάσει το 81,4% και θεωρείται από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη.

Γιατί δεν προχωρούν οι Ενεργειακές Επενδύσεις

Γιατί δεν προχωρούν οι Ενεργειακές Επενδύσεις

Η πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) με την οποία απέρριψε την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρείας ENELCO, για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, σε τοποθεσία πλησίον της Χαιρώνειας, στην Βοιωτία, αποτελεί μία άνευ προηγουμένου προσβολή για την κυβέρνηση αφού διαλύει κάθε ίχνος σοβαρότητας και αξιοπιστίας του υποτιθέμενου σύγχρονου Ελληνικού κράτους. Μιας χώρας η κυβέρνηση της οποίας μάλιστα αρέσκεται να υποστηρίζει ότι η Ελλάδα συμμετέχει στον σκληρό πυρήνα των προηγμένων Ευρωπαϊκών κρατών, λόγω ευρωζώνης αλλά και κυρίως ως αποτέλεσμα της προσαρμογής του Ελληνικού δικαίου με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.