Πρόσωπα στην Επικαιρότητα

Δρ. Ευάγγελος Λεκατσάς – Πρόεδρος ΔΕΣΜΗΕ

Δρ. Ευάγγελος Λεκατσάς – Πρόεδρος ΔΕΣΜΗΕ

Ανάμεσα στους ομιλητές του 3ου Ενεργειακού Διαλόγου ΝΑ Ευρώπης, που διοργάνωσε με ιδιαίτερη επιτυχία το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) στη Θεσσαλονίκη στις 18 και 19 Ιουνίου συγκαταλέγεται και ο Δρ. Ευάγγελος Λεκατσάς, Πρόεδρος του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ)

Carl-Henric Svarnberg: ο νέος Πρόεδρος της ΒΡ

Carl-Henric Svarnberg: ο νέος Πρόεδρος της ΒΡ

Ο Carl-Henric Svarnberg, νυν διευθύνων σύμβουλος της σουηδικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Ericsson, αναλαμβάνει την θέση του προέδρου της ΒΡ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ομίλου την Πέμπτη, 25 Ιουνίου. Ο κ. Svarnberg, o οποίος είναι επίσης πρόεδρος της SonyEricsson και μη εκτελεστικός διευθυντής της Melker Schörling AB, θα εισέλθει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΒΡ ως μη εκτελεστικός διευθυντής από 1ης Σπετεμβρίου 2009, ενώ πλήρη καθήκοντα προέδρου του ομίλου αναλαμβάνει από 1ης Ιανουαρίου 2010

κ. Peter Poptchev: o Συντονιστής της Βουλγαρίας για το Nabucco και την Κλιματική Αλλαγή

κ. Peter Poptchev: o Συντονιστής της Βουλγαρίας για το Nabucco και την Κλιματική Αλλαγή

Ο κ. πρέσβης κ. Peter Poptchev, αρμόδιος για θέματα Ενεργειακής Ασφάλειας και Κλιματικής Αλλαγής και Συντονιστής για το Πρόγραμμα Nabucco της Ε.Ε. στο Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας, ήταν ένας από τους κύριους ομιλητές του 3ου Ενεργειακού Διαλόγου ΝΑ Ευρώπης, που διοργάνωσε με ιδιαίτερη επιτυχία το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) στη Θεσσαλονίκη στις 18 και 19 Ιουνίου

Δρ Ιωάννης Δεσύπρης – Νέος Πρόεδρος του ΙΕΝΕ

Δρ Ιωάννης Δεσύπρης – Νέος Πρόεδρος του ΙΕΝΕ

Στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας Διοικούσας Επιτροπής του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) που πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαΐου, νέος πρόεδρος του Ινστιτούτου εξελέγη ομόφωνα από τους παριστάμενους εταίρους το γνωστό στέλεχος του ενεργειακού τομέα Δρ. Γιάννης Δεσύπρης, ο οποίος συγκαταλέγεται στα παλαιά ιδρυτικά μέλη του ΙΕΝΕ

κ. Ευθύμιος Ν. Χριστοδούλου, Πρόεδρος του Δ.Σ. των ΕΛΠΕ

κ. Ευθύμιος Ν. Χριστοδούλου, Πρόεδρος του Δ.Σ. των ΕΛΠΕ

Ως δήλωση με ιδιαίτερα σημαντική βαρύτητα για τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ελλάδα, κρίνεται αυτή στην οποία προέβη ο πρόεδρος του Δ.Σ. των ΕΛΠΕ (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.), κ. Ευθύμιος Ν. Χριστοδούλου σχετικά με ενδιαφέρον του Ομίλου για το καθεστώς ιδιοκτησίας της ΔΕΠΑ. «Το φυσικό αέριο εντάσσεται στην πολιτική της εταιρείας. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση και προτιθέμεθα με εντονότερο τρόπο να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας και να συμμετάσχουμε σε όποιες εξελίξεις υπάρξουν και απ’ ό,τι φαίνεται θα υπάρξουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδούλου

Αλεξέι Μίλλερ: Πρόεδρος του Δ.Σ. της Gazprom

Αλεξέι Μίλλερ: Πρόεδρος του Δ.Σ. της Gazprom

Τις τελευταίες ημέρες του Μαΐου, και καθώς μία νέα κρίση γύρω από το φυσικό αέριο κυοφορείται στις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας, το όνομα του Προέδρου της Gazprom, Αλεξέι Μίλλερ, συγκεντρώνει επάνω του τα φώτα της δημοσιότητας. Ήδη, στις 25 Μαΐου, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Naftogaz Ukrainy, ο επικεφαλής του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου αμφισβήτησε την δυνατότητα της Ουκρανίας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της όσον αφορά τις πληρωμές για τις προμήθειες ρωσικού αερίου για τον μήνα Μάιο. Δείχνοντας ξεκάθαρα της ρωσικές διαθέσεις, ο κ. Μίλλερ συμπλήρωσε: «Εάν υπάρχει διακοπή στις πληρωμές της Ουκρανίας, η Gazprom διατηρεί το νόμιμο δικαίωμα να προχωρήσει εφαρμογή σχήματος 100% προπληρωμής στο μέλλον»

Παναγιώτης Κανελλόπουλος

Παναγιώτης Κανελλόπουλος

Στη σύγχρονη Ελλάδα, η ενέργεια οδηγεί το μέλλον της ανάπτυξης, της αειφορίας και της σταθερότητας. Το Φυσικό Αέριο παίζει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναπτυξιακή διαδικασία αφού εξασφαλίζει επάρκεια ενέργειας, προστασία του περιβάλλοντος και καλύτερη ποιότητα ζωής. Στο περιβάλον αυτό, ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) δημιουργεί τις υποδομές που είναι απαραίτητες για την ενεργειακή ασφάλεια, δημιουργώντας ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις για την επίτευξη των εθνικών στόχων αναδεικνύοντας τη χώρα σε διεθνή ενεργειακό δίαυλο και παράγοντα ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή.

Χρήστος Βερελής

Χρήστος Βερελής

Η παραίτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Βερελή και τ. Υπουργού Μεταφορών επί κυβερνήσεων Σημίτη, από το βουλευτικό του αξίωμα, την περασμένη Παρασκευή (08/05/2009) αιφνιδίασε όχι μόνον το κόμμα του, αλλά το σύνολο του πολιτικού κόσμου. H παραίτηση Βερελή έρχεται, κατά πολλούς, ως απάντηση στην ακριβώς αντίθετη στάση του τ. Υπουργού Αιγαίου κ. Αριστοτέλη Παυλίδη στην υπόθεση που αφορούσε εκείνον.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γεώργιος A. Προβόπουλος

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γεώργιος A. Προβόπουλος

Εφέτος στην Ετήσια Έκθεση (του 2008) του Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας συμπεριλαμβάνεται ένα ολόκληρο κεφάλαιο για την Κλιματική Αλλαγή και την Ενέργεια. Το κεφάλαιο που αποτελείται από 23 σελίδες έχει ειδικό βάρος στην Έκθεση αφού αναδεικνύει το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον που περικλείει ο ενεργειακός τομέας για την Ελληνική οικονομία.

Georgi Parvanov

Georgi Parvanov

Η κοινή ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική και η διαχείριση του φυσικού αερίου θα είναι τα κύρια θέματα που θα τεθούν στην διάσκεψη με θέμα «Natural Gas for Europe: Security and Partnership» που ξεκινάει σήμερα στη Σόφια. Εμπνευστής και οργανωτής της διάσκεψης, η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο, και ως στόχο έχει να γίνει μία πρώτη καταγραφή των θέσεων για την ενεργοποίηση διαλόγου, με αντικείμενο την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια είναι ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Georgi Parvanov.

Νικήτας Κωνσταντέλλος: Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ICAP Α.Ε

Νικήτας Κωνσταντέλλος: Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ICAP Α.Ε

Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη της ICAP, της μεγαλύτερης εταιρείας Επιχειρηματικής Πληροφόρησης και Συμβούλων Επιχειρήσεων στην Ελλάδα, με τίτλο «Κλαδική μελέτη: Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας» ο κυριότερος ανασταλτικός παράγοντας για την ταχύτερη ανάπτυξη του κλάδου των ΑΠΕ θεωρείται ο χαμηλός βαθμός υλοποίησης επενδύσεων αντίστοιχων έργων

Σίμος Σιμόπουλος: Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ)

Σίμος Σιμόπουλος: Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ)

Νέος Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) ανέλαβε στις αρχές του μήνα ο καθηγητής Σίμος Σιμόπουλος, πρώην γενικός γραμματέας, στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. Ο κ. Σιμόπουλος διαδέχεται τον κ. Μιχ. Καραμανή ο οποίος υπήρξε Πρόεδρος της ΡΑΕ από το 2005. Ο κ. Σιμόπουλος θα είναι πρόεδρος στη ΡΑΕ έως το Φεβρουάριο του 2010, καλύπτοντας το υπόλοιπο της θητείας του παραιτηθέντος κ. Καραμανή.

Μανώλης Μαραγκουδάκης, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Α.Ε

Μανώλης Μαραγκουδάκης, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Α.Ε

Από τις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή πρωτοστατεί στον δύσκολο τομέα ανάπτυξης αιολικών πάρκων στην Ελλάδα. Το δαιδαλώδες γραφειοκρατικό σύστημα και οι παραλείψεις διαδοχικών κυβερνήσεων για τη δημιουργία θετικού κλίματος για την ανάπτυξη των ΑΠΕ έχουν αποθαρρύνει αρκετούς επενδυτές μεταξύ των οποίων και μεγάλες εταιρείες να προχωρήσουν στην υλοποίηση φιλόδοξων επενδύσεων.

Dr. Leo Drollas

Dr. Leo Drollas

Την περασμένη εβδομάδα (24/03), οργανώθηκε στο Λονδίνο μία διεθνής συνάντηση για τις τιμές του πετρελαίου και γενικά για τις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Ένας από τους βασικούς ομιλητές στην εν λόγω συνάντηση, που συνεκλήθη από το Centre for Global Energy Studies (CGES) του Λονδίνου, ήτο ο ελληνικής καταγωγής Dr. Leo Drollas, ο οποίος είναι αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής και επικεφαλής οικονομολόγος του εν λόγω Κέντρου.

κ. Πάνος Ξυνής: Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens Ελλάδας

κ. Πάνος Ξυνής: Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens Ελλάδας

Τη θέση του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου στη Siemens Ελλάδος από την 1η Ιανουαρίου 2009 ανέλαβε ο κ. Πάνος Ξυνής διαδεχόμενος τον κ. Rudolf Fischer, ο οποίος διετέλεσε προσωρινός επικεφαλής της εταιρίας. Όπως είχε δηλώσει ο κ. Francisco Belil, επικεφαλής της Siemens για την ευρύτερη περιοχή της Νότιο-Δυτικής Ευρώπης (Cluster South West Europe) στην οποία εντάσσεται διοικητικά και η Ελλάδα «Θεωρούμε την τοποθέτησή του ως ένα σημαντικό βήμα προς την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων, και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στη νέα του καριέρα με τη Siemens».

Καθηγητής Αρθούρος Ζερβός

Καθηγητής Αρθούρος Ζερβός

Στην παρουσίαση της προγραμματικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ για το νέο αναπτυξιακό πρότυπο, την «πράσινη» ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε στην Αίγλη του Ζαππείου την Πέμπτη 5 Μαρτίου ο πρόεδρος της Επιτροπής για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας καθηγητής Αρθούρος Ζερβός υποστήριξε ότι είναι σαφές πως το κόστος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μειώνεται ραγδαία και αποτελούν τον μοχλό της νέας ενεργειακής πολιτικής.