Άρθρα-Αναλύσεις

Το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα

Το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα

Όταν όλα πάνε καλά, οι τράπεζες είναι και αυτές καλές. Προσφέρουν στεγαστικά, καταναλωτικά, βιομηχανικά, βιοτεχνικά και εμπορικά δάνεια, καθώς και δυνατότητες διαχειρίσεως σημαντικών ποσών. Θέτουν στην διάθεση της πελατείας τους ποικίλα χρηματοοικονομικά προϊόντα, όπως αμοιβαία κεφάλαια και άλλα. Βοηθούν εταιρείες να εισαχθούν στα χρηματιστήρια ή, μέσω της τεχνικής του leasing, να αποκτήσουν πάγια στοιχεία.

Κρίση Ρευστότητας ή... Εμπιστοσύνης;

Κρίση Ρευστότητας ή... Εμπιστοσύνης;

Ο πρωτεργάτης της αμερικανικής οικονομίας, Χανκ Πόλσον, προσπάθησε να δώσει χθες ένα μάθημα στο Κογκρέσο σχετικά με τους περιορισμούς που υπάρχουν στην αντιμετώπιση της κρίσης. Οι χρηματοοικονομικές αγορές είχαν πάρει ήδη το δικό τους μάθημα για τους κινδύνους να υπόσχεσαι ανακούφιση και να μην καταφέρνεις να την προσφέρεις.

Τα δισεκατομμύρια του Χανκ Πόλσον

Τα δισεκατομμύρια του Χανκ Πόλσον

Το Πρόγραμμα Ανακούφισης των Προβληματικών Αξιών, όπως θα μεταφραζόταν πλήρως το πρόγραμμα Tarp για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας, είναι πράγματι προβληματικό. Το σχέδιο που πρόβλεπε την εξαγορά «τοξικών» αξιών ενεργητικού μετατράπηκε σε σχέδιο στήριξης της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών.

Αναζήτηση Ισορροπίας

Αναζήτηση Ισορροπίας

Καθώς το οικονομικό περιβάλλον πάει από το κακό στο χειρότερο και δεδομένου του παγκόσμιου χαρακτήρα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι οικονομολόγοι είναι πεπεισμένοι ότι η παγκόσμια οικονομία το 2009 θα είναι η ασθενέστερη τουλάχιστον των τελευταίων 30 ετών. Τα σημάδια από τον κλάδο της μεταποίησης (ο οποίος συνήθως είναι αυτός που προηγείται του οικονομικού κύκλου) δείχνουν εξάλλου μια ύφεση χειρότερη από αυτή των ετών 1991 και 2001 και πιθανόν παρόμοια με την ύφεση της τριετίας 1980-82.

Βαβέλ της Οικονομίας η Διάσκεψη του G-20

Βαβέλ της Οικονομίας η Διάσκεψη του G-20

Ο Πρόεδρος Σαρκοζύ εμφανίζεται ιδιαίτερα πυροτεχνηματικός αλλά ελάχιστα αποτελεσματικός «… Αρχή –γάρ– άνδρα δείκνυσι …». Η πλήρης αποτυχία της συγκληθείσας -με πρωτοβουλία του– διεθνούς οικονομικής διάσκεψης στην Ουάσιγκτων την 15η τρέχοντος επιβεβαιώνει την επισήμανση. Ο παγκόσμιος οικονομικός τύπος αναλύει τις επιπτώσεις της αποτυχίας.

Η Ευρώπη, τα Λάθη της και η Οικονομική Κρίση

Η Ευρώπη, τα Λάθη της και η Οικονομική Κρίση

Η κρίση γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου 2007, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εισήγαγε 95 δισ. ευρώ ρευστότητας στις αγορές, ενώ η ΒΝΡ Ρaribas πάγωνε τρία αμοιβαία κεφάλαια επειδή τα subprime τους δεν είχαν αξία. Οι ενέσεις αυτές τόνωσαν κάπως τον ασθενή και η ΕΚΤ κέρδισε σε αξιοπιστία.

Το Σκάσιμο της «Φούσκας» και η Παγκόσμια Ανάκαμψη

Το Σκάσιμο της «Φούσκας» και η Παγκόσμια Ανάκαμψη

Η παγκόσμια οικονομική κρίση θα περάσει στην ιστορία ως λάθος του Γκρίνσπαν. Πρόκειται για μια κρίση, για την οποία ευθύνεται, κυρίως, το συμβούλιο αξιωματούχων της Φέντεραλ Ριζέρβ, στη διάρκεια της εποχής εύκολου χρήματος και χαλαρού ρυθμιστικού πλαισίου στο χρηματοοικονομικό τομέα, μια εποχή που διήρκεσε από τα μέσα της δεκαετίας του '90 μέχρι σήμερα.

Η Φιλόδοξη Ατζέντα της G20

Η Φιλόδοξη Ατζέντα της G20

Τίποτε δεν είναι δυσκολότερο από τον προσδιορισμό της ιστορικής σημασίας των γεγονότων ακριβώς την ώρα που συμβαίνουν. Ωστόσο, η συνάντηση της G20 στην Ουάσιγκτον μοιάζει τόσο ιστορική όσο η κρίση την οποία κλήθηκε να απαντήσει. Και ίσως αποδειχθεί το μοναδικό λαμπερό φως στην ολοένα και μεγαλύτερη σκοτεινιά. Η G20 περιλαμβάνει όλες τις σημαντικές προηγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες.

Η Οικονομική Φιλοσοφία του Μπαράκ Ομπάμα

Η Οικονομική Φιλοσοφία του Μπαράκ Ομπάμα

Τα πάντα έχουν σχέση με την οικονομία. Οι προεδρικές εκλογές κρίθηκαν από την οικονομία, και η πρώτη μεγάλη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει ο νέος Αμερικανός πρόεδρος θα είναι η ύφεση της αμερικανικής οικονομίας. Ομως ποια είναι ακριβώς η οικονομική φιλοσοφία του νέου Αμερικανού προέδρου;

Δέσμη Μέτρων για την Ενέργεια από την ΕΕ

Δέσμη Μέτρων για την Ενέργεια από την ΕΕ

Δέσμη ενεργειακών μέτρων ευρέος φάσματος δημοσιοποίησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος της Κομμισσιόν είναι να δοθή νέα ώθησις στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης αλλά και να στηριχθούν οι προτάσεις 20-20-20 ως προς την κλιματική αλλαγή, οι οποίες αναμένεται να συμφωνηθούν μέχρι τον Δεκέμβριο.

Υπάρχει Χώρος για την Ελπίδα;

Υπάρχει Χώρος για την Ελπίδα;

Με το σύνθημα «Ναι, μπορούμε» ο Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε ένα σύντομο αλλά δυνατό μήνυμα ελπίδας σε μια εκστατική Αμερική και έναν γεμάτο ενθουσιασμό κόσμο. Ομως, μπορεί άραγε αυτό το πνεύμα αισιοδοξίας να τονώσει την αμερικανική ή την παγκόσμια οικονομία; Μπορεί η πολιτική, τα διάφορα μέτρα ή οι φυσικές δυνάμεις της οικονομίας να πυροδοτήσουν μια ανάκαμψη ή μήπως ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ είναι καταδικασμένος να έχει την ίδια μοίρα με τον προκάτοχό του, αναγκασμένος να αναμετρηθεί με μια ύφεση τον πρώτο χρόνο του στην εξουσία και παράλληλα να παρακολουθεί τον κόσμο να βυθίζεται;

Η Κρίση Κλονίζει Κολοσσούς

Η Κρίση Κλονίζει Κολοσσούς

Kανείς δεν διακινδυνεύει να διατυπώσει ακριβείς προβλέψεις για το πότε θα τελειώσει η παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά σχεδόν όλοι, πολιτικοί, επιχειρηματίες και αναλυτές συμφωνούν ότι το τέλος της κρίσης θα σηματοδοτήσει ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς, της οικονομίας συνολικά. Στο τέλος της κρίσης, τίποτε δεν θα μοιάζει με το «σήμερα» στην ελληνική οικονομία.

«Κλειδί» η Δημοσιονομική Πολιτική

«Κλειδί» η Δημοσιονομική Πολιτική

Η αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές έχει αναγκάσει τον κόσμο να βρίσκεται σε κατάσταση μεγάλης έντασης, για πάνω από ένα χρόνο τώρα. Υστερα από μια μακρά περίοδο σταθερότητας, το 2007 αποτέλεσε ένα σημείο καμπής, που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη μας για πολύ καιρό.

Ο Καπιταλισμός Χρειάζεται Ενέσεις Διαφάνειας και Ηθικής

Ο Καπιταλισμός Χρειάζεται Ενέσεις Διαφάνειας και Ηθικής

Καθώς η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση συνεχίζει να βαθαίνει, καθίσταται ξεκάθαρο ότι η κατάρρευση της αγοράς μετοχών δεν πλήττει μόνο τους εύπορους, η ζωή των οποίων ελάχιστα θα επηρεαστεί, αλλά και εκατομμύρια απλούς ανθρώπους οι οποίοι εμπιστεύθηκαν τις οικονομίες μιας ζωής στην αγορά.

Ευάλωτες στην Κρίση οι Χώρες της Αν. Ευρώπης

Ευάλωτες στην Κρίση οι Χώρες της Αν. Ευρώπης

Στον κόσμο του εύκολου χρήματος, των χαμηλών επιτοκίων και της αυξημένης όρεξης για ρίσκο, οι προοπτικές φάνταζαν ευνοϊκές για την Ανατολική Ευρώπη. Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση ήταν άνετη και η ανάπτυξη ισχυρή. Λίγοι ήταν εκείνοι, που αντελήφθησαν εγκαίρως ότι η εξασφάλιση πίστωσης θα ήταν και πάλι δύσκολη υπόθεση.

«Τι Μπορεί να Κάνει ο Νέος Πρόεδρος για το Κλίμα»

«Τι Μπορεί να Κάνει ο Νέος Πρόεδρος για το Κλίμα»

H εμπνευσμένη απόφαση του αμερικανικού λαού να εκλέξει τον Μπαράκ Ομπάμα ως τον 44ο πρόεδρο των ΗΠΑ θέτει τις βάσεις για μία ακόμη γενναία απόφαση που πρέπει να λάβουμε τον ερχόμενο Ιανουάριο, για να επισπεύσουμε τη διάσωση του ανθρώπινου πολιτισμού από την άμεση απειλή της κλιματικής αλλαγής. Μετά 20 χρόνια ενδελεχούς μελέτης, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, καταλήγει ότι τα στοιχεία είναι αδιάψευστα.