Άρθρα-Αναλύσεις

Η Ευρώπη Απαντά στις Οικονομικές Προκλήσεις

Η Ευρώπη Απαντά στις Οικονομικές Προκλήσεις

Η εισαγωγή του ευρώ την 1η Ιανουαρίου 1999 ήταν ένα γεγονός χωρίς προηγούμενο στην ευρωπαϊκή οικονομική ιστορία, το οποίο οδήγησε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση σε ένα νέο επίπεδο. Ύστερα από δέκα χρόνια, το ευρώ παρουσιάζει μια επιτυχία που κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί.

O Kαντάφι Εξυμνεί τον Καπιταλισμό!

O Kαντάφι Εξυμνεί τον Καπιταλισμό!

O συνταγματάρχης Mουαμάρ Kαντάφι, ο ηγέτης της Λιβύης, υποσχέθηκε να εισάγει στη χώρα μέτρα της οικονομίας της αγοράς, από τις αρχές του επομένου έτους, σε μια άνευ προηγούμενου ομιλία του στη διάρκεια της οποίας εξύμνησε τις αρετές του καπιταλισμού.

Ο Γουσταύος Σάρωσε τις Πετρελαϊκές Τιμές

Ο Γουσταύος Σάρωσε τις Πετρελαϊκές Τιμές

Όταν πριν από τρία χρόνια ο τυφώνας «Κατρίνα» χτυπούσε τον Κόλπο του Μεξικού, οι τιμές του «μαύρου χρυσού» εκτοξεύονταν στη στρατόσφαιρα. Με τον πρόσφατο «Γουσταύο» όμως, τον σημαντικότερο από το 2005 τυφώνα στην περιοχή που είναι υπεύθυνη για το 2% της παγκόσμιας πετρελαϊκής παραγωγής, η αγορά αντέδρασε διαφορετικά.

Η Κερδοσκοπία σε Ακμή

Η Κερδοσκοπία σε Ακμή

Οι υψηλές κερδοφόρες τιμές πετρελαίου προκάλεσαν τους παραγωγούς να απελευθερώσουν τα αποθέματά τους, αλλά οι εν λόγω ποσότητες αγοράστηκαν στη συνέχεια από κερδοσκόπους, οι οποίοι είναι τώρα «ενοικιαστές» των αποθεμάτων. Πριν λίγες εβδομάδες, όταν οι τιμές πετρελαίου ενισχύονταν όλο και περισσότερο, το κύριο θέμα των συζητήσεων ήταν ο ρόλος που διαδραματίζουν τα οικονομικά στοιχεία και η κερδοσκοπία στην άνοδο των πετρελαϊκών τιμών.

Οι Στόχοι και οι Προτεραιότητες του ΥΠΑΝ

Οι Στόχοι και οι Προτεραιότητες του ΥΠΑΝ

Έπ’ ευκαιρία της 73ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης αναδημοσιεύουμε ένα πολύ σημαντικό άρθρο του υπουργού Ανάπτυξης κ. Χρήστου Φώλια από την εφημερίδα Το ΒΗΜΑ (07/09/2008) που πιστεύουμε ότι παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους αναγνώστες του energia.gr.

Παγκόσμιες Ανακατατάξεις

Παγκόσμιες Ανακατατάξεις

Ο Αύγουστος του 2008 ενδεχομένως να θεωρηθεί σημείο-καμπή για την μετάβαση σε ένα πολυκεντρικό διεθνές σύστημα. Οι πρόσφατοι Ολυμπιακοί Αγώνες ανέδειξαν την ταχέως ανερχόμενη ασιατική δύναμη. Η κρίση στον Καύκασο σηματοδότησε την αυτοκρατορική επιστροφή της Ρωσίας. Η αδυναμία των Ηνωμένων Πολιτειών να αντιδράσουν αποκαθήλωσε την Υπερδύναμη από την μετα-ψυχροπολεμική μονοκρατορία της.

Ο Ανταμ Σμιθ και το Πετρέλαιο

Ο Ανταμ Σμιθ και το Πετρέλαιο

«Ένα δημόσιο πένθος γίνεται αιτία να αυξηθούν οι τιμές των μαύρων ρούχων, καθώς η αγορά δεν είναι ποτέ επαρκώς εφοδιασμένη για τέτοιες περιπτώσεις», έγραφε ο Άνταμ Σμιθ την εποχή της ατμομηχανής. Δύο αιώνες και πλέον μετά οι αναλυτές της Goldman Sachs προέβλεψαν ότι η τιμή του πετρελαίου θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια ανά βαρέλι.

Μια Bιβλική Eπταετία

Μια Bιβλική Eπταετία

Μετά την παρακολούθηση της φαντασμαγορικής τελετής λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου και το μοναδικό αίσθημα δόνησης στο στήθος που μου άφησαν οι παλμοί από τα εκατοντάδες τύμπανα, μπήκα στον πειρασμό να σκεφτώ δύο πράγματα: «Θεέ μου, η ενέργεια που εκπέμπει αυτή η χώρα είναι απίστευτη» και, δεύτερον, «είμαστε τελειωμένοι, αρχίστε να διδάσκετε στα παιδιά σας κινέζικα».

Φρένο στην Ελεύθερη Πτώση του Πετρελαίου Βάζει ο OPEC

Φρένο στην Ελεύθερη Πτώση του Πετρελαίου Βάζει ο OPEC

Με το βαρέλι το αργό να διαπραγματεύεται στα $ 109.4 για την ποικιλία WTI αργά χθες το βράδυ στο ΝΥΜΜΕΧ της Ν. Υόρκης, και το Brent για παραδόσεις Οκτωβρίου να έχει κλείσει στα $ 107.93, φαίνεται ότι σταμάτησε η προσωρινά ελεύθερη πτώση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Υπονομεύονται οι Μεταρρυθμίσεις

Υπονομεύονται οι Μεταρρυθμίσεις

Η μελέτη είναι όντως εντυπωσιακή και φέρει τον τίτλο «Οδηγός για Μεταρρυθμίσεις». Εκπονήθηκε από το βρεταννικό Ινστιτούτο Οικονομικών Υποθέσεων (ΙΕΑ) και ο συγγραφέας της, Τζώννυ Μανκαμάρ, εξηγεί, μεταξύ άλλων, πώς μία κυβέρνηση μπορεί να ξεπεράσει τα πολιτικά εμπόδια στον δύσκολο δρόμο για ουσιαστικές αλλαγές.

Αρχίζει μια Νέα Εποχή στη Βιομηχανία του Φυσικού Αερίου

Αρχίζει μια Νέα Εποχή στη Βιομηχανία του Φυσικού Αερίου

Η παραγωγή φυσικού αερίου στις ΗΠΑ αυξάνεται με ρυθμό που δεν είχαμε δει εδώ και μισό αιώνα, εξωθώντας προς τα κάτω τις τιμές και ανατρέποντας την επικρατούσα αντίληψη ότι τα εγχώρια κοιτάσματα βρίσκονταν σε μη αντιστρέψιμη πτώση. Η αυξημένη άντληση χρησιμοποιεί προωθημένη τεχνολογία για την απελευθέρωση φυσικού αερίου που έχει παγιδευθεί σε μεγάλα πετρώματα σχιστόλιθων που εκτείνονται σε όλη τη Βόρεια Αμερική και τα οποία θεωρούνταν ως τώρα απρόσιτα.

Τα Ισχυρά Όπλα ΗΠΑ - Ρωσίας στη Μάχη για Νέα Ηγεμονία

Τα Ισχυρά Όπλα ΗΠΑ - Ρωσίας στη Μάχη για Νέα Ηγεμονία

Έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο Ψυχρού Πολέμου; Αν εννοούμε μια επανέκδοση της Διπολικής Αντιπαράθεσης 1947-90 η απάντηση είναι σαφώς αρνητική: Όχι μόνον γιατί δεν υπάρχει η μετωπική σύγκρουση δύο αντίπαλων ιδεολογιών και συστημάτων αλλά γιατί ο αναδυόμενος πολυπολικός-πολυκεντρικός χαρακτήρας των διεθνών ισορροπιών αποκλείει μια νέα παγκόσμια διπολική αντιπαράθεση.

Οι Μετοχές και ο Γουσταύος

Οι Μετοχές και ο Γουσταύος

Oυσιαστικά, από τον Αύγουστο του 2007, οι μετοχές εξακολουθούν να βρίσκονται σε πτωτική τάση (bear market), εν μέσω παρατεταμένης περιόδου αναθεωρήσεων των κερδών, καθώς η παγκόσμια οικονομία εισήλθε στο στάδιο απομόχλευσης των ισολογισμών και επιβράδυνσης της κατανάλωσης.

Εθνική Αβελτηρία στο Σκοπιανό

Εθνική Αβελτηρία στο Σκοπιανό

Μετά την αποτυχία του επιπολαίου εγχειρήματος Σαακασβίλι στην Γεωργία, νέες συνθήκες έχουν δημιουργηθεί, όχι μόνο για τις χώρες της Βαλτικής, αλλά και για αυτές των Βαλκανίων. Η επακολουθήσασα αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας της Οσσετίας και της Αμπχαζίας, με την αιτιολογία, ότι το αυτό έπραξαν οι Αμερικανοί στο Κόσσοβο, επιδείνωσε την κατάσταση.

Οι στόχοι της Ε.Ε. για το 2020 Εγγυώνται τη Ραγδαία Aνάπτυξη των Φωτοβολταϊκών

Οι στόχοι της Ε.Ε. για το 2020 Εγγυώνται τη Ραγδαία Aνάπτυξη των Φωτοβολταϊκών

Oι φιλόδοξοι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κάλυψη του 20% της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ μέχρι το 2020, ενισχύουν την προοπτική για μία συνεχιζόμενη ραγδαία ανάπτυξη του κλάδου των Φωτοβολταϊκών κατά τα επόμενα χρόνια.

Η Διόρθωση του Πετρελαίου δεν Εγγυάται Χαμηλές Τιμές στην Αντλία

Η Διόρθωση του Πετρελαίου δεν Εγγυάται Χαμηλές Τιμές στην Αντλία

Η πτώση των διεθνών τιμών πετρελαίου από το υψηλό των 147 δολαρίων στις αρχές Ιουλίου στα 111 και 112 δολάρια το βαρέλι μετά τον 15Αύγουστο, αποτελεί ασφαλώς μία διόρθωση στην ανοδική κατά τα άλλα μακροχρόνια πορεία του. Ήδη την τελευταία εβδομάδα έχει παρατηρηθεί μία σταθερή άνοδος με το Brent να κλείνει πάνω από τα 115 δολάρια το βαρέλι την περασμένη Παρασκευή για παραδόσεις Σεπτεμβρίου.