Άρθρα-Αναλύσεις

Νέα Αφετηρία για τα Πυρηνικά

Νέα Αφετηρία για τα Πυρηνικά

Όλο και περισσότερες χώρες ξεκινούν ή επανέρχονται στα πυρηνικά. Η απουσία ρύπανσης σε διοξείδιο του άνθρακα είναι ένα πλεονέκτημά τους, έστω και αν διαθέτουν και πολλά μειονεκτήματα. Τέλειωσε η εποχή που τα πυρηνικά ήταν κάπως ντροπιαστικά: ήδη εδώ και μερικούς μήνες τα πυρηνικά για πολιτική χρήση έχουν επανέλθει στο ενεργειακό προσκήνιο.

Πετρελαϊκός «Εθνικισμός»: Μια Απρόβλεπτη Γεωπολιτική

Πετρελαϊκός «Εθνικισμός»: Μια Απρόβλεπτη Γεωπολιτική

Για την ώρα, στον χώρο της γεωπολιτικής της ενέργειας και των πρώτων υλών όλα μοιάζουν σχετικά απλά. Από τη μια είναι οι παραγωγικές χώρες, από την άλλη είναι οι καταναλώτριες χώρες. Οι μεν χρειάζονται τις δε και αντιστρόφως. Αλλά έχει τελειώσει ο καιρός των σταθερών εμπορικών σχέσεων.

Σκηνικό Απόλυτης Παρακμής

Σκηνικό Απόλυτης Παρακμής

Θα μιλήσω αρκετά δυσάρεστα. Αλλά αυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότητα. Ο τόπος έφτασε σχεδόν στον πάτο. Της ανυπαρξίας και της σχεδόν ολοκληρωτικής ανυποληψίας. Θρασύτατα οικονομικά σκάνδαλα, αθλητικός ξεπεσμός ("είναι στο DNA των Ελλήνων να κερδίζουν" αλλά και λίγη ντόπα για βοήθεια δεν κάνει κακό), διπλωματική περιθωριοποίηση και απίστευτες εσωτερικές εξελίξεις συνθέτουν ένα σκηνικό απόλυτης παρακμής.

Πετρέλαιο για 40 Χρόνια Ακόμη...

Πετρέλαιο για 40 Χρόνια Ακόμη...

Οι δύο επόμενες γενιές θα πρέπει να μπορέσουν να λύσουν μια τεράστια πρόκληση:να αυξήσουν την παγκόσμια παραγωγή ενέργειας ταυτόχρονα με την εξάντληση των υδρογονανθράκων.Η φθηνή ενέργεια, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Figaro» έχει τελειώσει οριστικά.Αν θέλει να σκεφτεί κάποιος σοβαρά τα ενεργειακά σενάρια του μέλλοντος θα πρέπει να το πάρει ως δεδομένο.Αυτή είναι άλλωστε και η γνώμη όλων των ειδικών.

Εισβολή

Εισβολή

H Pωσία συνεχίζει ακάθεκτη την επιχειρηματική της «εισβολή» στο εξωτερικό. Πριν από λίγες ημέρες η Novolipetsk Steel εξαγόρασε την αμερικανική εταιρεία κατασκευής αγωγών χάλυβα John Maneely έναντι 3,5 δισ. δολαρίων.

Πλησιάζει η Ώρα των Αόρατων Πραγμάτων

Πλησιάζει η Ώρα των Αόρατων Πραγμάτων

Μια από τις αγαπημένες σκηνές των παιδιών στην ταινία «Χάρι Πότερ» είναι αυτή που ο νεαρός ήρωας φορώντας τη μαγική κάπα που τον κάνει αόρατο αρχίζει να εξερευνά τα μυστικά δωμάτια του σχολείου μαγείας. Παραμύθια θα πείτε. Να όμως που η κατασκευή μιας τέτοιας κάπας που θα κάνει αόρατο όποιον τη φοράει, φαίνεται ότι πλησιάζει...

Η Δύση Ευθύνεται Εξίσου για την Κρίση στην Γεωργία

Η Δύση Ευθύνεται Εξίσου για την Κρίση στην Γεωργία

Η αιματηρή σύγκρουση για τον έλεγχο της Νότιας Οσετίας θα αποφέρει κάτι καλό αν μας διδάξει δύο πράγματα. Το πρώτο είναι το ότι η Γεωργία δεν πρόκειται ποτέ να ανακτήσει την Νότια Οσετία και την Αμπχαζία. Το δεύτερο αφορά στη Δύση: δεν μπορεί να δίνει υποσχέσεις που είτε δεν μπορεί είτε δεν επιθυμεί να εκπληρώσει όταν δυσκολεύουν τα πράγματα.

«Ευτυχώς, Έξω Πάμε Καλά»

«Ευτυχώς, Έξω Πάμε Καλά»

Το «έξω πάμε καλά» υπήρξε το πιο εύστοχο απόφθεγμα του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ευτυχώς εξακολουθεί να περιγράφει τους στόχους και τους χειρισμούς της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία βασίζεται στη στρατηγική συναίνεση δύο μεγάλων κομμάτων που εναλλάσσονται στην εξουσία από το 1974 μέχρι σήμερα.

Το Ενεργειακό Ζήτημα η Συμμαχία των Τριών και η Επόμενη Μέρα...

Το Ενεργειακό Ζήτημα η Συμμαχία των Τριών και η Επόμενη Μέρα...

Τελικώς, η κρίση που εξελίσσεται παγκοσμίως θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη απ΄ότι φαίνεται από μια πρώτη ματιά. Κι αρκούν μερικές μόνο ενδείξεις -επιχειρηματικού περιεχομένου- για να αποδείξουν του λόγου το αληθές. Οπως, για παράδειγμα, αυτή που σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης, όταν ανακοινώθηκε ότι τρεις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες έως πρόσφατα ανταγωνίζονταν μεταξύ τους μέχρι τελικής πτώσης, συμπτύσσουν συμμαχία. Στόχος; Η εξοικονόμηση πόρων.

Οι Δρόμοι του Πετρελαίου

Οι Δρόμοι του Πετρελαίου

Χρησιμοποιώντας βία για να επαναφέρει την αποσχισθείσα περιοχή της Νότιας Οσετίας υπό κεντρικό έλεγχο, ο Γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι έδωσε την ευκαιρία στο Κρεμλίνο να ανακτήσει την επιρροή που έχασε στον Καύκασο από τις ΗΠΑ.

Οι Ενεργειακοί Δρόμοι του Καυκάσου

Οι Ενεργειακοί Δρόμοι του Καυκάσου

Η ολιγοήμερη πολεμική σύρραξη στην Γεωργία προκάλεσε διεθνή προβληματισμό για την ασφάλεια των ενεργειακών διαδρόμων του Καυκάσου. Από την περιοχή διακινούνται σημαντικές ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Κασπία Θάλασσα, που τροφοδοτούν κυρίως την ευρωπαϊκή αγορά. Το παραμικρό πρόβλημα στην τροφοδοσία καυσίμων επηρεάζει τις χώρες της Ευρώπης και για τον λόγο αυτό η διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένα Παιχνίδι Ισχύος στον Καύκασο

Ένα Παιχνίδι Ισχύος στον Καύκασο

Τι κρίμα που η έννοια της Ολυμπιακής Εκεχειρίας δεν κατέστη δυνατόν να μεταφραστεί στα ρωσικά και γεωργιανά. Δυστυχώς, όμως, ο πρώην σοβιετικός χώρος πληρώνει μια ακόμη φορά το τίμημα των σοβιετικών μεθοδεύσεων επαναχάραξης των εσωτερικών συνόρων στη βάση πολιτικών και όχι εθνοτικών κριτηρίων. Ιδιαίτερα στην περιοχή του Καυκάσου οι επιλογές αυτές συνεχίζουν να προκαλούν σημαντικά προβλήματα.

Η Αγορά Καθορίζει Ακριβές Τιμές στο Πετρέλαιο για να μας Πει τι Πρέπει να Πράξουμε

Η Αγορά Καθορίζει Ακριβές Τιμές στο Πετρέλαιο για να μας Πει τι Πρέπει να Πράξουμε

Η τιμή του πετρελαίου θα φθάσει στα 200 δολάρια το βαρέλι. Αυτή ήταν η προειδοποίηση (σ.σ. εκείνη την περίοδο) της Goldman Sachs. Η πραγματική τιμή έφθασε στα υψηλότερα επίπεδά της όλων των εποχών. Αν φθάσει στα 200 δολάρια θα είναι διπλάσια από το προηγούμενο ρεκόρ της. Ακόμη και έτσι, θα ήταν σφάλμα να επικεντρωθούμε μόνον στον αντίκτυπο που θα προκαλέσει η βραχυχρόνια εκτίναξη των τιμών. Τα πιο σημαντικά θέματα είναι αυτά που έχουν πιο μακροπρόθεσμο χαρακτήρα.

«Καίμε» Λιγότερο Πετρέλαιο

«Καίμε» Λιγότερο Πετρέλαιο

Αλλάζουν τα δεδομένα στην αγορά πετρελαίου, χάρη στη χαμηλότερη αύξηση της ζήτησης και την παραγωγή ρεκόρ του OΠEK, όπως ανακοίνωσε την Tρίτη η Διεθνής Yπηρεσία Eνέργειας (IEA), το ενεργειακό παρατηρητήριο των χωρών της Δύσης.

Γεωπολιτική Αστάθεια Στις Χώρες του Πρώην Ανατολικού Μπλόκ

Γεωπολιτική Αστάθεια Στις Χώρες του Πρώην Ανατολικού Μπλόκ

Οι πόλεμοι στην Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο, την Τσετσενία και ήδη στην Γεωργία δεν είναι παρά παράπλευρες συνέπειες της διαλύσεως του πάλαι ποτέ πανισχύρου ανατολικού μπλόκ. Από την ώρα που διαλύθηκε το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, όλες οι χώρες που συμμετείχαν σε αυτό πέρασαν από δεινή κρίση. Η Ανατολική Ευρώπη εισήλθε σε περίοδο γεωπολιτικής ασταθείας, από την οποία δεν έχει ακόμη απεμπλακή.

Ενεργειακά Κέρδη και Ζημιές από την Κρίση στον Καύκασο

Ενεργειακά Κέρδη και Ζημιές από την Κρίση στον Καύκασο

Οι εχθροπραξίες στην Γεωργία, μετά την διαμεσολάβηση των Γάλλων, φαίνεται ότι προσωρινά αναστέλλονται όπως προκύπτει από χθεσινοβραδινές δηλώσεις του Γάλλου προέδρου κ. Νικολά Σαρκοζί και του Ρώσου ομόλογού του κ. Ντιμίτρι Μεντβέντεφ. Η κατάσταση όμως παραμένει ιδιαίτερα τεταμένη μετά την πολεμική συντριβή της Γεωργίας και τους χιλιάδες νεκρούς, ιδιαίτερα σε άμαχο πληθυσμό, και την πλήρη επικράτηση των ρωσικών στρατευμάτων σε όλα τα μέτωπα.