Άρθρα-Αναλύσεις

Περιβάλλον και Πολιτικές Ευθύνες

Περιβάλλον και Πολιτικές Ευθύνες

Τις ημέρες αμέσως πριν και μετά την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος διαβάζουμε άλλοτε απογοητευτικές διαπιστώσεις και άλλοτε ευχολόγια για την τωρινή και τη μελλοντική κατάσταση στην Ελλάδα, που δεν περιέχουν, με καμία εξαίρεση σχεδόν, κανένα ποσοτικό στοιχείο.

Περαιτέρω Μείωση της Παγκόσμιας Ζήτησης Πετρελαίου Προβλέπει ο ΙΕΑ

Περαιτέρω Μείωση της Παγκόσμιας Ζήτησης Πετρελαίου Προβλέπει ο ΙΕΑ

Το κύριο θέμα που μονοπωλεί για μία ακόμα φορά το ενδιαφέρον της μηνιαίας Έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για τον μήνα Μάιο, που ανακοινώθηκε σήμερα (10/05) είναι η κατακόρυφη άνοδος των τιμών του πετρελαίου το οποίο συνεχίζει ακάθεκτο την ανοδική του πορεία.

Ο Ανερχόμενος Ρόλος της Ουγγαρίας στην Ν.Α. Ευρώπη

Ο Ανερχόμενος Ρόλος της Ουγγαρίας στην Ν.Α. Ευρώπη

Οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μετά την πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων και το μεταβατικό στάδιο της κοινωνικοοικονομικής κρίσης στην οποία περιήλθαν, μια μετάβαση η οποία συνέβη είτε με ειρηνικό τρόπο είτε με λιγότερο ομαλές διαδικασίες, αρχίζουν όπως φαίνεται να ανακάμπτουν με αργά αλλά σταθερά βήματα, προσανατολιζόμενες προς το ευρωπαϊκό όραμα και ανοίγοντας τις αγορές τους στον ελεύθερο ανταγωνισμό προς διεξόδους σαφώς πιο φιλελεύθερες και πιο προοδευτικές.

Το Χαμένο Στοίχημα

Το Χαμένο Στοίχημα

Βρέθηκα πριν από λίγες ημέρες στα Τίρανα για να συμμετάσχω σε ένα αναπτυξιακό Συνέδριο της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το θέμα που κυριαρχούσε στον οικονομικό Τύπο ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να εκχωρήσει το 51% της Εταιρείας Διανομής Ηλεκτρικού Ρεύματος σε ξένο στρατηγικό επενδυτή. Στόχος της αποκρατικοποίησης είναι η χρηματοδότηση επενδύσεων για την αναβάθμιση του δικτύου και η διασύνδεσή του με την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Αλήθεια για την Ακρίβεια

Η Αλήθεια για την Ακρίβεια

Ακόμα και ένας διανοητικώς ανάπηρος δεν θα είχε καμμία δυσκολία να αντιληφθεί ότι το κόστος ζωής στην Ελλάδα έχει ανέβει τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, θα τού ήταν εξαιρετικά δυσχερές να καταλάβει γιατί ανεβαίνει το κόστος ζωής και πόσο κάθε φορά. Παρόμοιοι υπολογισμοί απαιτούν αρκετές οικονομικές γνώσεις και, ασφαλώς, κάποια ευχέρεια στα μαθηματικά. Επίσης, απαιτούν πληροφόρηση.

ΙΕΑ: Κομβικός ο Ρόλος της Τεχνολογίας για την Αντιμετώπιση της Ενεργειακής Ζήτησης

ΙΕΑ: Κομβικός ο Ρόλος της Τεχνολογίας για την Αντιμετώπιση της Ενεργειακής Ζήτησης

Τον κώδωνα του κινδύνου για άλλη μια φορά έκρουσε ο κ Νobuo Tanaka, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), από το Τόκιο κατά την παρουσίαση της τελευταίας έκδοσης «Οι Προοπτικές της Ενεργειακής Τεχνολογίας» (ΕΤΡ), τονίζοντας ότι η ύπαρξη μιας πληθώρας παραγόντων όπως η όλο και αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια, η άνοδος των ρυθμών παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου και τα αμφίβολα αποθέματα στερεών και υγρών καυσίμων έχουν οδηγήσει στην δημιουργία εφιαλτικών σεναρίων για το μέλλον της ανθρωπότητας.

H Ασφάλεια, Καταλυτικός Παράγων για την Πρόοδο του Γαλλικού Πυρηνικού Προγράμματος

H Ασφάλεια, Καταλυτικός Παράγων για την Πρόοδο του Γαλλικού Πυρηνικού Προγράμματος

Τον τελευταίο καιρό πολλά κράτη προκειμένου να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια, να μειώσουν την ενεργειακή τους εξάρτησή και φυσικά να απαλλαγούν από τους ρύπους CO2 που δημιουργούνται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από την ηλεκτροπαραγωγική διαδικασία έχουν αρχίσει να συζητούν εκ νέου τη λύση της πυρηνικής ενέργειας η οποία πολλές φορές εμφανίζεται ως από μηχανής θεός που θα σώσει δια μαγείας όπως πιστεύουν πολλοί τα οποιαδήποτε ενεργειακά προβλήματα.

Πυρηνικό Κρυφτό;

Πυρηνικό Κρυφτό;

Οι υπάρχοντες πυρηνικοί σταθμοί στην Ε.Ε. των «27» είναι 152 αντιδραστήρες που και παράγουν περίπου το 1/3 της ηλεκτρικής ενέργειας και το 15% της ενέργειας που καταναλώνεται συνολικά.

Οι Εφοπλιστές Επιστρέφουν στην Ελλάδα

Οι Εφοπλιστές Επιστρέφουν στην Ελλάδα

Αν προ τετραετίας ισχυριζόταν κάποιος ότι η Ελλάς θα μπορούσε να γίνει Διεθνές Ναυτιλιακό Κέντρο και ότι θα υφήρπαζε επενδυτές από την Βρεταννία, δεν θα τον πίστευε κανείς. Σήμερα όμως κάτι τέτοιο είναι δυνατόν, κυρίως λόγω της ευέλικτης φορολογικής πολιτικής που έχει υιοθετηθεί στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Όταν Α(πε)ργεί η Ηλεκτρική Ισχύς

Όταν Α(πε)ργεί η Ηλεκτρική Ισχύς

Τελικά έχουμε αρκετό ρεύμα ή δεν έχουμε; Είναι δικαιολογημένες οι διακοπές ή κάποιος παίζει παιχνίδια με τη διαθέσιμη ενέργεια; Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δίνει ένας ειδικός υποδεικνύοντας και τον βασικό ένοχο: την άεργη ισχύ.

Ζήτημα Κόστους

Ζήτημα Κόστους

H τιμή του αργού έχει ενισχυθεί κατά 80% στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς. Tο κόστος των καυσίμων των αεροπλάνων έχει ενισχυθεί με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς. Oι αεροπορικές εταιρείες ανά τον κόσμο διαμαρτύρονται.

Γιατί Αντιδρούν οι Φοιτητές

Γιατί Αντιδρούν οι Φοιτητές

Η αντίσταση την οποία προβάλλουν ορισμένοι πανεπιστημιακοί στην μεταρρύθμιση της Ανωτάτης Παιδείας, αν και αδικαιολόγητη, εξηγείται από συντεχνιακούς λόγους. Έχοντας ερμηνεύσει το πανεπιστημιακό λειτούργημα ως οιονεί εμπορική επιχείρηση, αντιδρούν στην συρρίκνωση των κερδών ή στην αύξηση του κόστους λειτουργίας. Η στάση, όμως, των φοιτητών μοιάζει παράλογη. Οι συνήθεις εξηγήσεις δεν ευσταθούν.

Το Πετρέλαιο, οι Καμήλες και τα Νησιά

Το Πετρέλαιο, οι Καμήλες και τα Νησιά

Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου που στην Ελλάδα απασχολεί σχεδόν μόνο τους οδηγούς των αυτοκινήτων και τις νοικοκυρές που ακόμη δεν έχουν καταφέρει να λύσουν τον γρίφο «γιατί η άνοδος της τιμής του πετρελαίου ακριβαίνει τα ραπανάκια στη λαϊκή», στέλνει κύματα πληθωρισμού σε ολόκληρο τον κόσμο και ανοίγει την ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Οι Ιρλανδοί Δείχνουν τον Δρόμο

Οι Ιρλανδοί Δείχνουν τον Δρόμο

Η οικονομική μεγέθυνση και η διατηρήσιμη ανάπτυξη προϋποθέτουν την ομαλή και αποδοτική λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης. Οι οικονομίες που πρωταγωνιστούν διεθνώς, στηρίζονται στις αποτελεσματικές δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες εξυπηρετούν αποτελεσματικά τους πολίτες και διευκολύνουν τις επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα η επανίδρυση του Κράτους εξακολουθεί να αποτελεί μια μεγάλη μεταρρυθμιστική εκκρεμότητα.

Νέα Πρωτοβουλία της Ευρώπης για το Κλίμα

Νέα Πρωτοβουλία της Ευρώπης για το Κλίμα

Στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι θα προωθήση την χρήση των ΤΠΕ (Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών). Σκοπός είναι η βελτίωσις της ενεργειακής αποδόσεως στο σύνολο της οικονομίας, αρχίζοντας από τα κτίρια, τον φωτισμό και το ηλεκτρικό δίκτυο.

Χρυσός ή Πετρέλαιο;

Χρυσός ή Πετρέλαιο;

Με μία ουγγιά χρυσού θα αγοράζαμε σήμερα μόλις επτά βαρέλια πετρέλαιο. Πριν από μία δεκαετία θα μπορούσαμε να αγοράσουμε έως και 26 βαρέλια. Αυτό σημαίνει ότι ο χρυσός είναι πολύ φθηνός; Και τα δύο αποτιμώνται σε δολάρια και τείνουν να κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση μέσα στο χρόνο.