Άρθρα-Αναλύσεις

Νέοι Προσανατολισμοί για την BP

Νέοι Προσανατολισμοί για την BP

Παρατηρώντας το παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο, εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι μετά τις έντονες οικολογικές προκλήσεις και την συνθήκη του Κιότο, το όλο και πιο έντονο ενδιαφέρον για το φυσικό αέριο και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, την διαρκή άνοδο των τιμών του πετρελαίου αλλά παράλληλα και την αβεβαιότητα για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, οι αλλαγές που συντελούνται στον τομέα της ενέργειας είναι ραγδαίες με απρόσμενα αποτελέσματα μέσα σ’ ένα ακόμα πιο απρόβλεπτο μέλλον. Μέσα σ’ αυτό το δυσδιάκριτο τοπίο οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενέργειας, καλούνται να αναπτύξουν πρωτοβουλίες, να ανοίξουν καινούργιους δρόμους και να προτείνουν καινοτόμες ιδέες για να μπορέσουν αφενός να αυξήσουν τα κέρδη τους, αφετέρου να επιβιώσουν μέσα σ’ ένα ανταγωνιστικό και απαιτητικό περιβάλλον.

Ιράν – Ιράκ Βλέπουν προς το Μέλλον …

Ιράν – Ιράκ Βλέπουν προς το Μέλλον …

Η επίσκεψη του ηγέτη του Ιράν Αχμαντινετζάντ την Κυριακή 1η Μαρτίου στη Βαγδάτη είναι κάτι παραπάνω από ιστορική, αποτελεί Μεγάλη Ανατροπή. Το Ιράκ δημιουργήθηκε ως κράτος από τη Βρετανία την επαύριον της κατάρρευσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην περιφερειακή ισχύ της Τεχεράνης, έναν ρόλο που διαδραμάτισαν διαδοχικά η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, το Βυζάντιο και η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Για να υπηρετηθεί ο παραπάνω στόχος το Λονδίνο φρόντισε να διασφαλίσει την κυριαρχία της Σουνιτικής Μειοψηφίας με τον μόνο δυνατό τρόπο, την εγκαθίδρυση δηλαδή ενός συγκεντρωτικού αυταρχικού καθεστώτος η στυγνή κατασταλτική ουσία του οποίου παρέμεινε η ίδια και επί Μοναρχίας και μετά το 1958 επί Μπάαθ.

Στο Φυσικό Αέριο Επικεντρώνουν τις Προσπάθειές τους οι Πολυεθνικές

Στο Φυσικό Αέριο Επικεντρώνουν τις Προσπάθειές τους οι Πολυεθνικές

Τα τελευταία χρόνια τα εθνικά κράτη έχουν αρχίσει να διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο στην παραγωγή και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή της επικράτειάς τους περιορίζοντας κατά ένα πολύ σημαντικό βαθμό, σε σχέση με το παρελθόν, τον ρόλο των ξένων πολυεθνικών και διεθνών εταιρειών. Είναι αλήθεια ότι οι ξένες εταιρείες ναι μεν φέρνουν σημαντικές επενδύσεις στις χώρες – παραγωγούς ωστόσο όμως, όχι σπάνια, έχουν κατηγορηθεί από τις κυβερνήσεις ότι εκμεταλλεύονται τον φυσικό ορυκτό πλούτο χωρίς να ανταποδίδουν τα ανάλογα κέρδη που αντιστοιχούν στα κράτη όπως αυτά θα επιθυμούσαν.

Ελευθερία Λόγου στην Ψηφιακή Εποχή

Ελευθερία Λόγου στην Ψηφιακή Εποχή

Το θέμα των blogs, το οποίο απασχολεί τις τελευταίες ημέρες την επικαιρότητα αποτελεί μιαν ακόμη απόδειξη του γεγονότος ότι ως χώρα και ως κοινωνία έχουμε μείνει τραγικά πίσω έναντι των νέων τεχνολογιών. Ακόμη χειρότερα, δεν έχουμε συνειδητοποιήσει το εύρος των νέων οριζόντων που έχει ανοίξει η ψηφιακή τεχνολογία και εμφανιζόμεθα να αντιδρούμε κατά τον ίδιο τρόπο με το οποίο κάποιοι ορεσίβιοι των προπολεμικών χρόνων αντιδρούσαν στην πρώτη επαφή τους με τον ηλεκτρισμό.

Ποιος θα Πληρώσει την Ενεργειακή Αναβάθμιση Σπιτιών και Καταστημάτων;

Ποιος θα Πληρώσει την Ενεργειακή Αναβάθμιση Σπιτιών και Καταστημάτων;

Η παγκόσμια αύξηση του κόστους κάθε είδους ενέργειας καθιστά μονόδρομο για όλους την προσπάθεια εξοικονόμησής της. Ιδιαίτερα στην Ευρώπη, όπου το 40% περίπου της ενέργειας καταναλίσκεται από τα κτίρια. Για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2001/91/ΕΚ προβλέπει από τον Ιανουάριο 2009 την προσάρτηση πιστοποιητικού ενεργειακής συμπεριφοράς σε κάθε δικαιοπραξία που αφορά κτίρια! Συγκεκριμένα, σε κάθε πώληση ή και απλή μίσθωση κτίσματος, με ελάχιστες εξαιρέσεις, θα είναι υποχρεωτική η επισύναψη του πιστοποιητικού ενεργειακής επιθεώρησης!

Προς τα 110 Δολάρια Οδηγείται το Πετρέλαιο

Προς τα 110 Δολάρια Οδηγείται το Πετρέλαιο

Μετά το ρεκόρ των 103,05 δολαρίων το βαρέλι που έκανε το πετρέλαιο στο NYMEX της Ν. Υόρκης την περασμένη Παρασκευή (21/2), δεν είναι λίγοι οι αναλυτές και άλλοι παράγοντες στην διεθνή αγορά που εκτιμούν ότι σύντομα θα δούμε τις τιμές να εκτοξεύονται στα 110 δολάρια το βαρέλι. Πέρα από τους γνωστούς υποκείμενους λόγους, τα fundamentals, που οδηγούν τις τιμές προς τα άνω αυτό που επηρέασε καταλυτικά το σκαρφάλωμα των τελευταίων οκτώ ημερών ήτο η ελεύθερη πτώση του δολαρίου, με την ισοτιμία Ευρώ/Δολαρίου να φθάνει το ιστορικό των 1.52, την ίδια ημέρα.

Αποθήκευση Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ Προωθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης

Αποθήκευση Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ Προωθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης

Τρόπους για την αποθήκευση της παραγόμενης ενέργιας από ανανεώσιμες πηγές αναζητεί το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να αξιοποιηθεί καλύτερα το πλούσιο δυναμικό της χώρας, στην λογική και της εξυπηρέτησης του στόχου για κάλυψη του 20% του ενεργειακού ισοζυγίου της χώρας μέχρι το 2020 από αυτές τις μορφές ενέργειας.

Ο Πυρηνικός Γείτονάς μας

Ο Πυρηνικός Γείτονάς μας

Ο πυρηνικός εφιάλτης του Ακούγιου ξαναζωντανεύει! Ο Χιλμί Γκιουλέρ, υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, ήταν πριν από λίγες μέρες σαφής: Αποφασίστηκε η χωροθέτηση του πρώτου πυρηνικού σταθμού στην περιοχή του Ακούγιου. Η Αγκυρα χρησιμοποιεί ως πρόσχημα το ότι αυτή η περιοχή, στα νότια παράλια της Τουρκίας στη Μεσόγειο, διαθέτει ήδη σχετική άδεια. Γεγονός ωστόσο που αμφισβητείται από τον Τόλγκα Γιαρμάν, μέλος της επιτροπής αδειοδότησης, που υποστηρίζει ότι η προ 40 ετών εκδοθείσα άδεια έχει λήξει.

Η Διάσπαση της Ε.ΟΝ ανοίγει τον Δρόμο για την απελευθέρωση της Αγοράς Ηλεκτρισμού στην Ε.Ε.

Η Διάσπαση της Ε.ΟΝ ανοίγει τον Δρόμο για την απελευθέρωση της Αγοράς Ηλεκτρισμού στην Ε.Ε.

Η στασιμότητα και η αποτελματωμένη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει εδώ και αρκετό καιρό η υπόθεση της απελευθέρωσης της ενεργειακής αγοράς στην Ευρώπη φαίνεται ότι παίρνει μία νέα πολύ ενδιαφέρουσα τροπή ύστερα από τις χθεσινές εξελίξεις, καθώς ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός, Ε.ΟΝ αποφάσισε, ύστερα από την έντονη πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να προχωρήσει σε διάσπαση της παραγωγικής του ισχύος.

Να Περιορίσουν την Έκθεσή τους στο Ασθενές Δολάριο Προσπαθούν οι Ευρωπαϊκές Αυτοκινητοβιομηχανίες

Να Περιορίσουν την Έκθεσή τους στο Ασθενές Δολάριο Προσπαθούν οι Ευρωπαϊκές Αυτοκινητοβιομηχανίες

Tην ώρα που το δολάριο «βουλιάζει» σε ιστορικό ναδίρ έναντι του ευρώ, οι εταιρείες αυτοκινήτων της Ευρώπης αναζητούν τρόπους ώστε να αντισταθμίσουν τη μείωση της κερδοφορίας τους στην αμερικανική αγορά. Η BMW κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο κατάργησης περισσότερων θέσεων εργασίας.

Το Δίλημμα του ΟΠΕΚ

Το Δίλημμα του ΟΠΕΚ

Οι υπουργοί Πετρελαίου του ΟΠΕΚ (Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγών Κρατών) θα προβληματιστούν περισσότερο από το φυσιολογικό στη συνάντησή τους στη Βιέννη την προσεχή εβδομάδα.

Koσσυφοπέδιο: Το Ρωσικο Άλλοθι

Koσσυφοπέδιο: Το Ρωσικο Άλλοθι

Ο Ψυχρός Πόλεμος έληξε το 1989 με επικράτηση της Δύσης. Σήμερα, μετά είκοσι έτη, η εικόνα μοιάζει να αντιστρέφεται. Η Ρωσία, διάδοχος και κληρονόμος της Σοβιετικής Ένωσης, έχει σοβαρές προοπτικές να αναδειχθεί σε νικητή στην «Θερμή Ειρήνη». Οι αποτυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν ανακαλούν εφιαλτικά τον προηγηθέντα παλαιότερο εξευτελισμό των Σοβιετικών, στην ίδια γεωπολιτική ζώνη.

Ενέχει Κινδύνους η Ασκηση Βέτο

Ενέχει Κινδύνους η Ασκηση Βέτο

Ι. Σήμερα αισθάνομαι ότι πραγματικά επωφελούμαι του αδέσμευτου βήματος της «Εστίας». Και αυτό διότι η τελευταία, ως εφημερίδα γνώμης (μάλλον η μοναδική πλέον), φιλοξενεί και απόψεις αντίθετες προς την γραμμή της, αλλά και την κρατούσα αντίληψη στην χώρα.

«Ο Αιώνιος Πούτιν»

«Ο Αιώνιος Πούτιν»

Εν όψει ακόμη μίας σχεδόν προκαθορισμένης εκλογικής αναμέτρησης στη Ρωσία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα έπρεπε να αισθάνεται σίγουρος για το πολιτικό μέλλον του. Οι πράξεις του ωστόσο προδίδουν μία ανασφάλεια - «κληρονομιά» πιθανόν της θητείας του στην KGB. Κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο λεγόμενος «πουτινισμός» θα ζει στη Ρωσία εις τους αιώνες και μάλλον δεν θα δυσκολευθεί.

Δολάριο: πτώση-ρεκόρ στα 1,4982 – Πετρέλαιο: άλμα στα 101,15

Δολάριο: πτώση-ρεκόρ στα 1,4982 – Πετρέλαιο: άλμα στα 101,15

Οι αμερικανικές αγορές ώθησαν χθες σε βίαιη πτώση το δολάριο έναντι του ευρώ και το πετρέλαιο στα ύψη. Τόσο τα κερδοσκοπικά κεφάλαια όσο και τα πετροδολάρια εγκατέλειψαν μαζικώς το δολάριο, με συνέπεια το αμερικανικό νόμισμα να σημειώσει νέα πτώση-ρεκόρ έναντι του ευρώ και να καταρρεύσει στα 1,4982 δολάρια ανά ευρώ, διασπώντας και το προηγούμενο ρεκόρ των 1,4866 δολαρίων που είχε σημειώσει στις 23 Νοεμβρίου του περασμένου έτους. Επίσης, το αμερικανικό νόμισμα κατολίσθησε έναντι των έξι κυριότερων νομισμάτων με βάση εμπορικούς όρους, σε νέο ιστορικό ναδίρ.

Ένα Παλαιομοδίτικο Πλαίσιο για την Έρευνα

Ένα Παλαιομοδίτικο Πλαίσιο για την Έρευνα

Το σχέδιο νόμου για την έρευνα, μου θυμίζει το γραπτό ενός φοιτητή που δεν έχει παρακολουθήσει το μάθημα, δεν έχει κατανοήσει την ύλη, αλλά συμμετέχει τελικά στις εξετάσεις μέσα από ένα επιδερμικό διάβασμα 2-3 εικοσιτετραώρων. Ο φοιτητής απαντά φιλότιμα στα ερωτήματα που του τίθενται, όμως πλατειάζει, χρησιμοποιεί γνώσεις που είναι περιττές, επαναλαμβάνεται και είναι ασαφής. Και εκεί που προβληματίζεσαι αν πρέπει τελικά να κοπεί ώστε να παρακολουθήσει εκ νέου το μάθημα και να επανεξεταστεί ή αν δικαιούται τον πενιχρό βαθμό του πέντε, διαπιστώνεις ότι έχει και αντιγράψει καθώς στην απάντησή του αναφέρει στοιχεία που μπορεί να είναι μεν σωστά, είναι όμως «ατάκτως εριμμένα».