Άρθρα-Αναλύσεις

ΔΕΗ: Μείωση Μεριδίου για Εγχώρια Αγορά Ενέργειας

ΔΕΗ: Μείωση Μεριδίου για Εγχώρια Αγορά Ενέργειας

Κάτω από το 70% της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού, θα υποχωρήσει το ποσοστό της ΔΕΗ, εφ΄ όσον υλοποιηθούν οι προωθούμενες συνεργασίες με τη γερμανική RWE και τη Χαλυβουργική Το στοιχείο δίδει η ίδια η ΔΕΗ αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους προωθεί τις συνεργασίες με τις συγκεκριμένες εταιρείες.

Ενθαρρυντική Eικόνα για την Πετρελαϊκή Βιομηχανία

Ενθαρρυντική Eικόνα για την Πετρελαϊκή Βιομηχανία

Η παραγωγή από τα παγκόσμια υπάρχοντα πετρελαϊκά κοιτάσματα μειώνεται με ρυθμό 4,5% ετησίως, σύμφωνα με νέα έκθεση, γεγονός που σημαίνει ότι οι πετρελαιοπαραγωγοί θα πρέπει να αναζητήσουν επιπλέον 3,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε νέα παραγωγή φέτος προκειμένου να επιτύχουν μία ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Ύστερα από  2.516 ΧΡΟΝΙΑ Χρειάζεται Ένας Νέος Κλεισθένης!

Ύστερα από 2.516 ΧΡΟΝΙΑ Χρειάζεται Ένας Νέος Κλεισθένης!

Φέτος συμπληρώνονται 2.516 χρόνια από τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη που ψήφισαν οι Αθηναίοι, παρά τις αντιδράσεις των ολιγαρχικών, αλλά την τελευταία τριακονταετία όλο για μεταρρυθμίσεις ακούμε, αλλά πραγματικές μεταρρυθμίσεις δεν έγιναν και δεν γίνονται.

Πώς Έκλεισαν οι Στρόφιγγες του Αγωγού Φυσικού Αερίου

Πώς Έκλεισαν οι Στρόφιγγες του Αγωγού Φυσικού Αερίου

Τα εγκαίνια της λειτουργίας του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Τουρκία στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν, μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, από τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών, με την παρουσία του υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ και την απουσία του αρμόδιου Ευρωπαίου επιτρόπου, το 2007, και μέσα σε κλίμα γενικής ευφορίας.

Η Βαλκανική Ατζέντα του Πούτιν

Η Βαλκανική Ατζέντα του Πούτιν

Το τελευταίο του επίσημο ταξίδι, με την ιδιότητα του προέδρου της Ρωσίας, πραγματοποίησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Βουλγαρία, έχοντας δίπλα του, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και διάδοχό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Με την επίσκεψή του στη Βουλγαρία ο Ρώσος πρόεδρος απέδειξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που η Ρωσία επιθυμεί να διαδραματίσει στα Βαλκάνια.

Ομοβροντία Σχεδίων και Ελπίδων από Μπους και Μπερνάνκι για να Σωθεί η Αμερικανική Οικονομία

Ομοβροντία Σχεδίων και Ελπίδων από Μπους και Μπερνάνκι για να Σωθεί η Αμερικανική Οικονομία

Η εμπιστοσύνη έχει κλονιστεί. Αυτό που προβληματίζει τους επενδυτές είναι ότι τα στοιχεία της εβδομάδας που πέρασε υπήρξαν ακόμα πιο δυσοίωνα από εκείνα της προηγούμενης. Επιπλέον, στοιχεία ήλθαν στο φως, βάσει των οποίων ο οικονομικός κύκλος γηράσκει: η αύξηση της παραγωγικότητας στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε δραστικά και το κόστος εργατικής μονάδας εκτινάχθηκε.

YΠΕΧΩΔΕ Κατά Κομισιόν για τις Μετρήσεις Ρύπων

YΠΕΧΩΔΕ Κατά Κομισιόν για τις Μετρήσεις Ρύπων

Εντονη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ του ΥΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά και του επιτρόπου Περιβάλλοντος Σταύρου Δήμα, με αντικείμενο την απουσία μηχανισμού αξιόπιστης καταγραφής των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τα στοιχεία γενικότερα για τις εκπομπές ρύπων της χώρας μας από τη βιομηχανία, και όχι μόνο.

Η Gazprom Aνεβάζει την Προσφορά της για την Εξαγορά του 51% της  NIS

Η Gazprom Aνεβάζει την Προσφορά της για την Εξαγορά του 51% της NIS

Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom, μέρα με τη μέρα εντείνει τις πιέσεις του προκειμένου να αποκτήσει τον έλεγχο της κρατικήs εταιρείαs εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου της Σερβίας, NIS. Οι πιέσεις της ρωσικής εταιρείας γίνονται όλο και πιο έντονες αφού η Gazprom έχει ως στόχο η NIS να έχει δεχθεί ως το τέλος της εβδομάδος την τελική προσφορά που της έχει γίνει.

Θαμπώνει ο Xρυσός στην Ινδία

Θαμπώνει ο Xρυσός στην Ινδία

Τι σχέση έχουν οι νοικοκυρές στην Ινδία με την αγορά χρυσού; Πολλές από αυτές προχωρούν το τελευταίο διάστημα στην πώληση των ανεπιθύμητων κοσμημάτων τους, ενώ ταυτόχρονα έχουν περιορίσει την αγορά νέων κοσμημάτων στα απολύτως απαραίτητα, όπως επισημαίνουν οικονομολόγοι, κοσμηματοπώλες και χρηματιστές που δραστηριοποιούνται στην αγορά εμπορευμάτων.

Μικρότερη Δίψα για Πετρέλαιο

Μικρότερη Δίψα για Πετρέλαιο

Μικρότερη αύξηση του αναμενόμενου θα παρουσιάσει η διεθνής ζήτηση αργού πετρελαίου το 2008, καθώς η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές του μαύρου χρυσού λειτουργούν ανασταλτικά στην κατανάλωση των βιομηχανικών χωρών, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το ενεργειακό παρατηρητήριο των δυτικών χωρών

Τα Eυρωπαϊκά Κράτη Αναθεωρούν τις Δεσμεύσεις τους για το Περιβάλλον

Τα Eυρωπαϊκά Κράτη Αναθεωρούν τις Δεσμεύσεις τους για το Περιβάλλον

Η ευαισθησία για την προστασία του περιβάλλοντος, η ιδιαίτερη προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί για την δημιουργία μιας ευρύτερης οικολογικής συνείδησης και η υιοθέτηση πρακτικών και τεχνολογικών εφαρμογών που είναι φιλικές προς το περιβάλλον είναι από τους κύριους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2020, με σκοπό την αποτροπή των οποιονδήποτε περαιτέρω επιβλαβών επιπτώσεων και οικολογικών καταστροφών.

Eπιφυλακτική η  Ε.Ε. Απέναντι στη Νέα «Βελούδινη» Ρωσική Ενεργειακή Πολιτική

Eπιφυλακτική η Ε.Ε. Απέναντι στη Νέα «Βελούδινη» Ρωσική Ενεργειακή Πολιτική

Εδώ και μερικούς μήνες πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν γίνει στόχος των επενδυτικών επιλογών μεγάλων Ρώσικων εταιρειών ιδίως στον ενεργειακό τομέα. Σιγά αλλά σταθερά οι Ρώσικες εταιρείες εισέρχονται και επενδύουν σε κάθε λογής ενεργειακές δραστηριότητες στην Ευρώπη, από την Βρετανία και την Γαλλία μέχρι την Κύπρο και την Σουηδία.

Επιστροφή Στην Υπανάπτυξη

Επιστροφή Στην Υπανάπτυξη

Η μετεμφυλιακή Ελλάδα εμφάνιζε χαρακτηριστικά τα οποία σήμερα βρίσκουμε στις τριτοκοσμικές χώρες: πείνα, στέρηση, ανεργία, μετανάστευση, κοινωνικές ανισότητες, πολιτική αστάθεια και αυταρχισμό. Ήταν φυσικό οι μεταπολεμικές γενεές να οραματίζονται την έξοδο από την μειονεξία της υπανάπτυξης.

Μια Επίσκεψη με Ρίσκο

Μια Επίσκεψη με Ρίσκο

Η επίσκεψη Καραμανλή στην Αγκυρα θα πραγματοποιηθεί, γιατί μια νέα αναβολή θα αποτελούσε αρνητική εξέλιξη για τις διμερείς σχέσεις. Εκτός, βεβαίως, κι αν μέχρι τις 23 Ιανουαρίου μεσολαβήσει μείζονος σημασίας τουρκική πρόκληση. Οι Τούρκοι θέλουν την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού

Θα Μείνουμε από Φυσικό Αέριο;

Θα Μείνουμε από Φυσικό Αέριο;

Τον περασμένο Νοέμβριο συμπληρώθηκαν έντεκα χρόνια από την είσοδο του Φυσικού Αερίου στο ενεργειακό σύστημα της χώρας (Οκτώβριος του 1996) και από τότε που άρχισε η ροή του αερίου από την Ρωσική εταιρεία GAZPROM, που είναι ο κύριος προμηθευτής μας. Τέσσερα χρόνια αργότερα τον Απρίλιο του 2000 ξεκίνησε να λειτουργεί το terminal του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην βραχονησίδα Ρεβυθούσα, ανοικτά των Μεγάρων, όπου παραδίδονται σε τακτικά διαστήματα (μέχρι πρότινος) ποσότητες LNG προερχόμενες από τον δεύτερο βασικό προμηθευτή της χώρας, την Αλγερινή Εταιρεία Sonatrach.

Η Citigroup και η Ύφεση Ενσπείρουν Πανικό Πωλήσεων Παντού...

Η Citigroup και η Ύφεση Ενσπείρουν Πανικό Πωλήσεων Παντού...

Οι Αμερικανοί καταναλωτές έδωσαν τη χαριστική βολή στις ελπίδες. Οι φόβοι που υπήρχαν ότι οι Aμερικανοί σταδιακά θα σταματήσουν να καταναλώνουν εξ αιτίας της κρίσης στην αγορά κατοικίας, πήραν νέες διαστάσεις πυροδοτώντας τον κίνδυνο για αναπόφευκτη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας!