Άρθρα-Αναλύσεις

Άνοιγμα της  Gazprom στην Αφρική

Άνοιγμα της Gazprom στην Αφρική

Η Ρωσική εταιρεία εκμετάλλευσης φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα την πρόθεσή της να επεκτείνει τις επενδυτικές της δραστηριότητες στην Αφρική και συγκεκριμένα στην Νιγηρία προσπαθώντας μάλλον να διευρύνει το πεδίο της επιρροής της και σ’ άλλες περιοχές εκτός κεντρικής Ασίας.

Πετρέλαιο: «Ανοδική Αστάθεια» το 2008

Πετρέλαιο: «Ανοδική Αστάθεια» το 2008

«Ενας μοναχικός και μόνος καουμπόη», ο οποίος επέλεξε να χάσει 600 δολάρια για να έχει το δικαίωμα να λέει στα εγγόνια του πως ήταν ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που αγόρασε πετρέλαιο στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Κερδοσκοπία με το Πετρέλαιο

Κερδοσκοπία με το Πετρέλαιο

Με τον ερχομό του νέου έτους το πετρέλαιο «χτύπησε» τα 100 δολάρια το βαρέλι και -όπως όλα δείχνουν- θα κρατηθεί σε αυτά τα επίπεδα για αρκετό καιρό ακόμη. Και αυτό γιατί η κυρίαρχη δύναμη που τροφοδοτεί την ξέφρενη άνοδο των τιμών -η οποία μόνο πέρυσι έφτασε το 58%- είναι η κερδοσκοπία.

Η Ελλάς Aποτελεί Παγκόσμια Εξαίρεση

Η Ελλάς Aποτελεί Παγκόσμια Εξαίρεση

Έχει αποδειχθεί σε παγκόσμια κλίμακα πως το «το μικρό» πλέον σήμερα είναι «όμορφο». Σε μια εξαιρετική του ανάλυση στους Financial Times ο Gideon Rachman υποστήριξε με αδιαμφισβήτητα επιχειρήματα πως όσο μικρότερη σε μέγεθος και πληθυσμό είναι μια χώρα, τόσο μεγαλύτερα είναι τα πλεονεκτήματα που διαθέτει για ευημερία, σταθερότητα και γοργή ανάπτυξη (For nations, small is beautiful, 3 Δεκεμβρίου 2007).

Μπορεί το Ευρώ να Εκτοπίσει το Δολάριο από το Πετρέλαιο;

Μπορεί το Ευρώ να Εκτοπίσει το Δολάριο από το Πετρέλαιο;

Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος -αν και όχι πράξεις- για την πιθανότητα να γίνονται οι συναλλαγές στη διεθνή αγορά πετρελαίου και σε ευρώ, αν όχι αποκλειστικά σε ευρώ, αντικαθιστώντας το αμερικανικό νόμισμα. Το 2000 ο Σαντάμ είχε απαιτήσει να πωλείται σε ευρώ ιρακινό πετρέλαιο στο πρόγραμμα του ΟΗΕ «Πετρέλαιο για τρόφιμα». Η σχετική ρητορική είναι αποτέλεσμα της ίδιας της δημιουργίας του ευρώ και της θέσης που διεκδικεί γενικότερα στο διεθνές σύστημα, αλλά και αντίδραση ορισμένων πετρελαιοπαραγωγών χωρών για την αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Η Nέα Στρατηγική Ασφαλείας της ΕΕ

Η Nέα Στρατηγική Ασφαλείας της ΕΕ

Μέσα στον πανικό που έχει καταλάβει τους «27» για τον τρόπο αποφυγής ενός αδιεξόδου στο Κοσσυφοπέδιο, έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες για τη συγγραφή της νέας στρατηγικής ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί πιέζει μάλιστα προς την ταχεία ολοκλήρωσή της, διότι επιθυμεί αυτή να υιοθετηθεί κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής προεδρίας της χώρας του, το δεύτερο εξάμηνο του 2008.

Νέα  από την Αγορά Πετρελαίου

Νέα από την Αγορά Πετρελαίου

Θέλετε να ακούσετε πρώτα τα καλά νέα ή τα άσχημα νέα; Τουλάχιστον στην αγορά πετρελαίου η σειρά δεν έχει σημασία τις τελευταίες ημέρες, καθώς αυτά τα δύο συνδέονται. Η φετινή μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος στις τιμές spot στην αγορά αργού Nymex σημειώθηκε στις 12 Δεκεμβρίου, και ήταν της τάξης του 5,5%.

Η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Ε.Ε. και η Ελλάδα

Η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Ε.Ε. και η Ελλάδα

Ορισμένα άρθρα που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στην Κυριακάτικη Καθημερινή θέτουν πολλαπλά ερωτήματα για την Μεταρρυθμιστική Συνθήκη. Είναι άραγε «η Ε.Ε. για την Ελλάδα ένας αδιάφορος γρίφος» ή είναι η αδυναμία μας να συλλάβουμε την ουσία των Ευρωπαϊκών εξελίξεων που μας εμποδίζει να ερμηνεύσουμε τους γρίφους και τις γραφές;

Πιο Ευέλικτη  Εξωτερική Πολιτική

Πιο Ευέλικτη Εξωτερική Πολιτική

Μία από τις εγγενείς αδυναμίες της εξωτερικής μας πολιτικής είναι ο κοντόφθαλμος σχεδιασμός και οι περιορισμένοι ορίζοντες στους οποίους επικεντρωνόμαστε. Συνήθως αποδεχόμεθα σαν θέσφατα τα στερεότυπα της εποχής και αρνούμεθα να αναθεωρήσουμε την πολιτική μας, προκειμένου να ανταποκρινόμεθα στις εκάστοτε μεταλασσόμενες διεθνείς καταστάσεις.

Νέα Σύνορα με Hμερομηνία Λήξης;

Νέα Σύνορα με Hμερομηνία Λήξης;

Την 1.1.93 με την επίσημη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας έναν νέο σύνορο δημιουργήθηκε ανάμεσα στις δύο χώρες, ένα σύνορο νεκρανάσταση του ιστορικού συνόρου ανάμεσα στην Αυστρία και στην Ουγγαρία: Πριν από μια βδομάδα την Πέμπτη 20.12.07. το σύνορο αυτό έσβησε με την ταυτόχρονη είσοδο της Τσεχίας και της Σλοβακίας στη Ζώνη Σέγκεν.

Τα Κακοσυντηρημένα Κλιματιστικά Μειώνουν την Παραγωγικότητα

Τα Κακοσυντηρημένα Κλιματιστικά Μειώνουν την Παραγωγικότητα

Ως το 2010 η KPMG στη Βρετανία θα έχει μεταφέρει τα κεντρικά γραφεία της στο νέο κτίριο που ετοιμάζεται στη θέση Canary Warf και έχει σχεδιασθεί σύμφωνα με τα ανώτατες προδιαγραφές περιβαλλοντικής προστασίας και βιωσιμότητας. Αιτία της μετοίκησης είναι η προστασία από τις επιβλαβείς επιπτώσεις του διοξειδίου του άνθρακα στην υγεία, στην παραγωγικότητα και στην απόδοση του προσωπικού της

Στρατηγική Eπιλογή η Συνεργασία με τη Ρωσία

Στρατηγική Eπιλογή η Συνεργασία με τη Ρωσία

Σε επίδειξη πολιτικής αποφασιστικότητας του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να υπερασπιστεί και να προωθήσει τη στρατηγική του επιλογή για πολύπλευρη συνεργασία με τη Ρωσία, εξελίχθηκε το ταξίδι του στη Μόσχα.

Ελλάδα και Μπαλί

Ελλάδα και Μπαλί

Με άφησε αδιάφορο η ενδοκυβερνητική κόντρα για το ποιος φταίει για την καθυστερημένη αναχώρηση για το Μπαλί της αντιπροσωπείας του ΥΠΕΧΩΔΕ. Φαντάζομαι ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ, αν πράγματι ενδιαφερόταν να πάει, δεν θα είχε πρόβλημα να ξεπεράσει εγκαίρως τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα. Αλλά τι κι αν πάει, τι κι αν δεν πάει;

Οι Kεντρικές Tράπεζες Προσπαθούν να Σώσουν το Σύστημα... Οι Αγορές Αγοράζουν Ελπίδες

Οι Kεντρικές Tράπεζες Προσπαθούν να Σώσουν το Σύστημα... Οι Αγορές Αγοράζουν Ελπίδες

Υστερα από πέντε μήνες αναταραχής και αφού σύρθηκαν στην κυριολεξία από τις συνέπειες της πιστωτικής κρίσης που σχεδόν διέλυσε το τραπεζικό σύστημα και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ (FED) και της Ευρωζώνης (ΕΚΤ) έδρασαν δυναμικά τις προηγούμενες ημέρες.