Σχόλιο

Οριοθέτηση Θαλασσίων Υδάτων Ελλάδας – Αλβανίας: Ζήτημα με Ευρύτερες Προεκτάσεις

Οριοθέτηση Θαλασσίων Υδάτων Ελλάδας – Αλβανίας: Ζήτημα με Ευρύτερες Προεκτάσεις

Ένα από τα ζητήματα που εκ των πραγμάτων θα επηρεάσουν την ελληνική εξωτερική πολιτική το επόμενο έτος θα είναι και οι εξελίξεις στο θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων υδάτων ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία, μολονότι το ζήτημα δεν έχει απασχολήσει ευρέως τον δημόσιο διάλογο στην χώρα μας. Θυμίζουμε ότι με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας, στα τέλη Ιανουαρίου του 2010, εκρίθη άκυρη η συμφωνία για την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων με την Ελλάδα, η οποία, μετά από χρόνιες διαπραγματεύσεις, υπεγράφη, τελικά, στις 27 Απριλίου του 2009, από τους τότε υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας, κ. Ντόρα Μπακογιάννη και Λουλζίμ Μπάσα, παρουσία και των πρωθυπουργών των δύο χωρών κ. Κώστα Καραμανλή και Σαλί Μπερίσα

Ποιος Επιτέλους Έχει Συμφέρον από την Διαιώνιση του Λαθρεμπορίου Καυσίμων;

Ποιος Επιτέλους Έχει Συμφέρον από την Διαιώνιση του Λαθρεμπορίου Καυσίμων;

Κάτι σάπιο πρέπει να υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας. Όταν οι εταιρίες πετρελαιοειδών τάσσονται υπέρ της πάταξης του λαθρεμπορίου, από το οποίο το επίσημο κράτος χάνει ετησίως έσοδα που φθάνουν ως και τα 500 εκατ. ευρώ, όταν και το συνδικαλιστικό όργανο των πρατηριούχων βγαίνει και με επίσημη ανακοίνωση του λέει ότι η χρήση παράνομων μηχανισμών στις αντλίες έχουν λάβει ανησυχητικές διαστάσεις τους τελευταίους μήνες, ποια συμφέροντα τελικά αντιδρούν και δεν εφαρμόζονται αυστηροί ελεγκτικοί μηχανισμοί και εξοντωτικές ποινές στους παρανομούντες, για να παταχθούν οριστικά και αμετάκλητα αυτά τα φαινόμενα;

Σε Ράλι Προς τα 100 Δολάρια το Πετρέλαιο Λίγο Πριν το Τέλος του Έτους

Σε Ράλι Προς τα 100 Δολάρια το Πετρέλαιο Λίγο Πριν το Τέλος του Έτους

Σε αναζωπύρωση της διεθνούς οικονομικής κρίσης θα οδηγήσει, δίχως αμφιβολία, το νέο ράλι της τιμής του πετρελαίου, η οποία ξεπέρασε στιγμιαία την Παρασκευή τα 94 δολάρια για την ποικιλία Brent στο ICE του Λονδίνου. Στη διαπίστωση αυτή προχωρούν αρκετοί διεθνείς αναλυτές, ειδικοί στα ζητήματα της ενέργειας και για να την υποστηρίξουν παρουσιάζουν μια συγκεκριμένη γραφική παράσταση: Σε αυτή φαίνεται καθαρά ότι οι βίαιες «εκρήξεις» της τιμής του μαύρου χρυσού ήδη από τη δεκαετία του 1970 συνοδεύονταν άμεσα από την οικονομική κρίση διεθνώς. Αυτό επαναλήφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, το 1990-91 και φυσικά το 2008, όταν η τιμή έφτασε τα 147 δολάρια ανά βαρέλι.

Η Νομιμότητα, η Ηθική και το Μοντέλο ΙΤΟ

Η Νομιμότητα, η Ηθική και το Μοντέλο ΙΤΟ

Ο Γιώργος Βουλγαράκης πριν από δύο χρόνια αποπειράθηκε να εισαγάγει στην ελληνική πολιτική σκηνή ένα νεωτερικό δόγμα. Η περιβόητη φράση του «ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό», προκειμένου να υποστηρίξει φοροελαφρυντικές μανούβρες, του στοίχισε, βέβαια, την υπουργική καρέκλα στο υπουργείο Ναυτιλίας, άλλα άνοιξε για αρκετό καιρό μια συζήτηση περί της συμπόρευσης του νόμιμου με το ηθικό, που ακόμη ως και σήμερα παραμένει επίκαιρη κατά περίπτωση.

Καιρός για μια Μερική Απενοχοποίηση του Πετρελαίου

Καιρός για μια Μερική Απενοχοποίηση του Πετρελαίου

Με θερμά συναισθήματα υποδέχτηκε ο Τύπος και ο πολιτικός κόσμος την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ για την σύσταση δημοσίου φορέα για τους υδρογονάνθρακες. Παρόλα αυτά, η συνέχεια δεν αναμένεται το ίδιο ρόδινη επικοινωνιακά, αν λάβουμε υπόψη τις περιβαλλοντικές ανησυχίες που επικαλείται μερίδα της κοινής γνώμης, αλλά και πολιτικά πρόσωπα για να κατηγορήσουν την παραγωγή πετρελαίου στις ελληνικές θάλασσες. Στα πλαίσια αυτά, αξίζει να προχωρήσει κανείς σε μια πιο λεπτομερή εξέταση των δεδομένων και να κρίνει κατά πόσο η εξόρυξη υδρογονανθράκων αποτελεί αληθινό κίνδυνο ή όχι.

Συμφωνία Κύπρου-Ισραήλ για την ΑΟΖ: Παράδειγμα Προς Μίμηση

Συμφωνία Κύπρου-Ισραήλ για την ΑΟΖ: Παράδειγμα Προς Μίμηση

Ιδιαίτερα σημαντική για τόσο για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και για την γενικότερη γεωπολιτική ισορροπία της ΝΑ Μεσογείο κρίνεται, αναμφίβολα, η συμφωνία για καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) που υπεγράφη με το Ισραήλ την περασμένη Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου. Μετά την όλο και πιο έντονη αντι-ισραηλινή στροφή της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας υπό τον νέο-οθωμανικό σχεδιασμό των Ερντογάν – Νταβούτογλου, τα συμφέροντα της Κύπρου άρχισαν να βρίσκουν στήριξη από το Ισραήλ.

Καλή Αρχή για τη Γεωθερμία ο Διαγωνισμός του ΥΠΕΚΑ

Καλή Αρχή για τη Γεωθερμία ο Διαγωνισμός του ΥΠΕΚΑ

Η γεωθερμική ενέργεια θεωρείται από τις αδικημένες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη χώρα. Μιλάμε πολύ για αιολική ενέργεια, για ενέργεια από τον ήλιο, αλλά ελάχιστα γνωρίζουμε και ακόμη πιο ελάχιστα έχουμε αξιοποιήσει τα 45 και πλέον βεβαιωμένα γεωθερμικά πεδία που διαθέτει σήμερα η χώρα και τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε πλήθος εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένης και της ηλεκτροπαραγωγής. Στον τομέα αυτό, με άλλα λόγια, η Ελλάδα εμφανίζεται ιδιαίτερα ευνοημένη συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, διαθέτοντας ένα δυναμικό το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει πολυπόθητες νέες θέσεις εργασίας και να προσελκύσει και το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών.

Η Αθήνα Αρχίζει να Πιέζει Επιτέλους Έντονα την Σόφια για τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Η Αθήνα Αρχίζει να Πιέζει Επιτέλους Έντονα την Σόφια για τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Για πρώτη φορά η ελληνική πολιτική ηγεσία απάντησε στις προφάσεις που προβάλλει ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπορίσωφ για την ματαίωση του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Συγκεκριμένα, την περασμένη Δευτέρα, από το βήμα της ημερίδας του ελληνορωσικού συνδέσμου στην Αθήνα, ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Μανιάτης θύμισε ότι, σε αντίθεση με τους φόβους για ρύπανση της περιοχής που επικαλείται ο Μπορίσωφ, ο αγωγός αποτελεί την σημαντικότερη διεθνή παρέμβαση για να μειωθούν οι κίνδυνοι ατυχήματος με δεξαμενόπλοια στα Δαρδανέλια

Βαδίζοντας στο Ναρκοπέδιο της Απελευθέρωσης

Βαδίζοντας στο Ναρκοπέδιο της Απελευθέρωσης

Το άρθρο 4 του Συντάγματος ορίζει με σαφήνεια ότι «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον των νόμων». Αυτό το άρθρο, όμως, δεν ισχύει στην πράξη, καταργώντας έτσι θεμελιώδη δικαιώματα και υποχρεώσεις των κατοίκων αυτής της χώρας. Γιατί κάποιοι έχουν τη δυνατότητα να είναι πιο ίσοι από τους υπόλοιπους και μπορούν να υπαγορεύουν ακόμη και πολιτικές κομμένες και ραμμένες στα μέτρα τους.

Η Νέα Ξύλινη Γλώσσα Είναι «Πράσινη»

Η Νέα Ξύλινη Γλώσσα Είναι «Πράσινη»

Πόσες και πόσες φορές παραπονιούνται οι πολίτες αυτής της χώρας για τον τρόπο και τη γλώσσα με την οποία εκφράζονται οι πολιτικοί, ιδίως στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η ξύλινη και ψεύτικη υφή της γλώσσας αυτής μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις εκφράσεις των στελεχών του «μάρκετινγκ», η οποία επίσης έχει ως σκοπό μονάχα την παραπλάνηση και την παραποίηση των εννοιών. Σήμερα όμως, σαν να μην έφταναν τα βάσανά μας αυτά, κάνει την εμφάνισή της και μια νέα «ξένη» γλώσσα, αυτή της πράσινης επιχειρηματικότητας, την οποία καλά θα κάνουμε να μάθουμε όλοι, είτε το θέλουμε, είτε όχι.

Περικοπές Μισθών: Η «Ώρα της Αλήθειας» για τις ΔΕΚΟ

Περικοπές Μισθών: Η «Ώρα της Αλήθειας» για τις ΔΕΚΟ

Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Και για τις «προνομιούχες» ΔΕΚΟ, που πίστευαν ότι θα έμεναν αλώβητες από το τσουνάμι των περικοπών των μισθών των εργαζομένων τους. Οι άκαμπτοι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ κήρυξαν ήδη τον πόλεμο και απειλούν με την προσφιλή μέθοδο του κατεβάσματος των διακοπτών. Και θα το κάνουν, αν χρειασθεί, ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία περί τούτου

Η Αβεβαιότητα και οι Στρεβλώσεις Δημιουργούν μια Αφιλόξενη Αγορά Ενέργειας

Η Αβεβαιότητα και οι Στρεβλώσεις Δημιουργούν μια Αφιλόξενη Αγορά Ενέργειας

Αφιλόξενη καθίσταται όλο και περισσότερο η εγχώρια αγορά ενέργειας. Τα φαινόμενα αρχίσουν και πληθαίνουν και κάποιος θα πρέπει να τα λάβει σοβαρά υπόψη. Η διατήρηση εκκρεμοτήτων σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες στρεβλώσεις δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα, που άρχισε ήδη να σκάει. Πρώτα-πρώτα ακούγαμε όλο και περισσότερους επενδυτές, εγχώριους και ξένους, να αναστέλλουν τις επενδυτικές πρωτοβουλίες τους. Τώρα, έχουμε και αποχωρήσεις.

Ελάχιστα τα Οφέλη των ΗΠΑ από την «Επένδυση» των 700 δις που Έκαναν στο Ιράκ την Τελευταία Δεκαετία

Ελάχιστα τα Οφέλη των ΗΠΑ από την «Επένδυση» των 700 δις που Έκαναν στο Ιράκ την Τελευταία Δεκαετία

Αντίθετα με την κοινή αντίληψη και όπως εύστοχα τονίζει το περιοδικό Σπίγκελ, ο πόλεμος στο Ιράκ δεν είχε ως αποτέλεσμα να «εκμεταλλευτούν οι ΗΠΑ τα πετρέλαια της περιοχής». Όπως είναι ξεκάθαρο πλέον, μετά τις περσινές δημοπρατήσεις κοιτασμάτων στις οποίες προχώρησε η Βαγδάτη, μόλις δύο αμερικανικές πετρελαϊκές κατάφεραν να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους και μάλιστα με πολύ μειωμένα περιθώρια κέρδους.

Μετ’ Εμποδίων η Επιχειρηματική Δραστηριότητα στην Ελλάδα

Μετ’ Εμποδίων η Επιχειρηματική Δραστηριότητα στην Ελλάδα

Η επιχειρηματικότητα στην χώρα μας αντιμετωπίζει μία σειρά εμποδίων διαφόρων ειδών, όπως ομολογείται τόσο από την καθημερινή εμπειρία, όσο και από μελέτες φορέων και ινστιτούτων. Ενδεικτικά αναφέρουμε την πρόσφατα δημοσιευθείσα έκθεση του ΣΕΒ, όπου απαριθμούνται πάνω από 230 εμπόδια στην επιχειρηματικότητα, όταν η υποχρέωση από το Μνημόνιο ήταν να καταγραφούν 30

Απελευθέρωση Αγοράς Ενέργειας: Πώς να Δημιουργήσετε Ένα Αδιέξοδο ...

Απελευθέρωση Αγοράς Ενέργειας: Πώς να Δημιουργήσετε Ένα Αδιέξοδο ...

Είμαστε, ως χώρα, ειδικοί στη δημιουργία αδιεξόδων. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι ενώ, κατά βάση, έχουμε τις λύσεις στα χέρια μας, είτε εθελοτυφλούμε, είτε δεν τολμάμε να…τολμήσουμε, είτε αφήνουμε τα πράγματα να ωριμάσουν από μόνα τους και όπου οδηγήσουν, είτε επικαλούμαστε ανύπαρκτους εχθρούς, είτε έχουμε κοντόφθαλμη οπτική, είτε, είτε….Μπορούμε να συμπληρώσουμε πολλές αιτιολογίες. Το θέμα όμως είναι ότι τα αδιέξοδα έχουν ένα κόστος. Δυσβάστακτο και επίπονο. Αντί να προλαμβάνουμε, μας αρέσει να πιστεύουμε ότι μπορούμε να θεραπεύσουμε εκ των υστέρων.

Τα Δύσκολα Είναι Μπροστά μας

Τα Δύσκολα Είναι Μπροστά μας

Εδώ και αρκετούς μήνες τόσο μέσω της στήλης όσο και μέσα από τοποθετήσεις διαφόρων έγκριτων αναλυτών που αναδημοσιεύει το Energia.gr σε τακτά διαστήματα, υποστηρίζουμε ότι τόσο τα €110 δις. της Τρόικας όσο και του συνολικού εξωτερικού χρέους της χώρας, που υπερβαίνει πλέον τα €325 δις. και ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι από υψηλότερα παγκοσμίως (140.2%), δεν μπορεί να αποπληρωθεί παρά μόνο μέσω μιας επίσημης, και συμφωνηθείσας με τους πιστωτές μας, επιμήκυνσης του χρέους