Σχόλιο

Η Ανάπτυξη Δεν Είναι Μόνο Πράσινη

Η Ανάπτυξη Δεν Είναι Μόνο Πράσινη

Όλο και περισσότερο ακούγεται ο όρος «Πράσινη Ανάπτυξη» και πως αυτή πλέον αποτελεί το νέο αναπτυξιακό μοντέλο το οποίο από μόνο του θα μας βοηθήσει να εξέλθουμε από την τρέχουσα οικονομική κρίση. Χωρίς να διευκρινίζεται από τους υπογράφοντες την «πράσινη ανάπτυξη» τι ακριβώς εννοούνε με τον όρο και πως αυτός διαφέρει από την συμβατικού τύπου ανάπτυξη, προβάλλουν και προπαγανδίζουν τις πράσινες αναπτυξιακές πολιτικές ως την απόλυτη επιλογή για την απ’ εδώ και στο εξής αναπτυξιακή προοπτική.

Πολιτικό Κόστος και Οικονομία

Πολιτικό Κόστος και Οικονομία

Η... επανεκκίνηση εκ μέρους της κυβέρνησης της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων με αιχμή του δόρατος την εξεύρεση στρατηγικών επενδυτών για τη ΔEΠA και την EYAΘ, μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα προς τις αγορές, την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή και τους Oίκους αξιολόγησης για την αποφασιστικότητά της να προωθήσει ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές.

Συνταγή για Αποτυχία

Συνταγή για Αποτυχία

Πριν από λίγες ημέρες με κάθε επισημότητα και υπό το φως των τηλεοπτικών προβολέων ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα προτίθεται, υπό την εποπτεία του υπουργείου του, να προχωρήσει στη διενέργεια ερευνών για την εξεύρεση υδρογονανθράκων.

Τιμές Πετρελαίου

Τιμές Πετρελαίου

Η πιστωτική στενότητα ενδεχομένως να πυροδότησε την κρίση. Αναμφίβολα, όμως, ήταν οι υψηλές τιμές του πετρελαίου που πρώτα εξώθησαν σε ύφεση τον κόσμο, συμβάλλοντας στην αμερικανική ύφεση τον Δεκέμβριο του 2007. Με την ίδια λογική, η πτώση των τιμών του πετρελαίου βοηθά τώρα την παγκόσμια οικονομία να σταθεί στα πόδια της. Συγκριτικά, τα κυβερνητικά προγράμματα είναι ψίχουλα μπροστά στην πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού.

Απαιτείται ένα Σχέδιο

Απαιτείται ένα Σχέδιο

Την εικόνα δημοσιονομικής κατάρρευσης, την αδυναμία της κυβέρνησης να ελέγξει έστω και στοιχειωδώς την πορεία των εσόδων, αλλά κυρίως των δημοσίων δαπανών αποκάλυψαν τα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο του 2009. Oι συνολικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 24,9%, οι πρωτογενείς κατά 19,1%, ενώ οι δαπάνες για τόκους κατά 68,8%. Tα δε καθαρά έσοδα για πρώτη φορά ύστερα από πάρα πολλά χρόνια σημείωσαν αρνητικό ρυθμό, -0,2%, έναντι στόχου για αύξηση 14,8%.

Σε Αναζήτηση Νέου Ενεργειακού Ρόλου η Ελλάδα στη Ν.Α. Ευρώπη

Σε Αναζήτηση Νέου Ενεργειακού Ρόλου η Ελλάδα στη Ν.Α. Ευρώπη

Τα γεγονότα γύρω από το ενεργειακό γίγνεσθαι στη Ν.Α. Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες εκ πρώτης όψεως δείχνουν την Ελλάδα να χάνει όχι απλώς πόντους, αλλά να μένει τραγικά πίσω από την πραγματοποίηση του «εθνικού οράματος» περί ανάδειξης της χώρας μας, ιδιαίτερα της Βόρειας Ελλάδας, σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο της περιοχής.

Η Πετρελαϊκή Εξάρτηση και ο Δημοσιονομικός μας «Φαύλος Κύκλος»

Η Πετρελαϊκή Εξάρτηση και ο Δημοσιονομικός μας «Φαύλος Κύκλος»

Μία γρήγορη ανάγνωση της έκθεσης του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για το 2008 είναι ικανή να αναδείξει τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας. Ιδιαίτερα στο 23 σελίδων τμήμα της με τίτλο « Η Ευρωπαϊκή Πολιτική για την Κλιματική Αλλαγή και την Ενέργεια, η Προστασία του Περιβάλλοντος και ο Τομέας της Ενέργειας στην Ελλάδα» (σ.185-207) περιγράφεται ανάγλυφα το χάσμα που μας χωρίζει στον ενεργειακό τομέα σε σχέση με την υπόλοιπη Ε.Ε. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο ότι μεγαλώνει η εξάρτηση της οικονομίας μας από το πετρέλαιο σε σύγκριση με ό,τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.

Ανακατατάξεις και Προσαρμογές Συνέπεια της Διεθνούς Οικονομικής Ύφεσης

Ανακατατάξεις και Προσαρμογές Συνέπεια της Διεθνούς Οικονομικής Ύφεσης

Οι προχθεσινές δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της Fiat κ. Sergio Marchionne για τα σχέδια του Ιταλικού βιομηχανικού γίγαντα να προχωρήσει σε απόσχιση του τμήματος της αυτοκινητοβιομηχανίας του και την συγχώνευση του με την χειμαζόμενη Chrysler και το Ευρωπαϊκό σκέλος της General Motors (βλέπε Opel, Vauxhall και Saab) και την δημιουργία ενός νέου πανίσχυρου παραγωγικού σχήματος, αποτελεί μία σαφή ένδειξη των ανακατατάξεων που ευρίσκονται σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο παγκοσμίως συνέπεια της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που μαστίζει όλες τις ανεπτυγμένες χώρες.

Ανάκαμψη Μade in China

Ανάκαμψη Μade in China

Οι αγορές πιστεύουν ότι βλέπουν ενδείξεις νίκης από την Κίνα. Πιστεύουν πως η Κίνα έχει πετύχει ανάκαμψη σχήματος «V» (απότομη πτώση που οδηγεί σε απότομη άνοδο) - και πως τούτο δικαιολογεί την αγορά μετοχών αλλού. Ο δείκτης δραστηριότητας του τομέα μεταποίησης CLSA για την Κίνα, όπως εξάλλου η επίσημη έρευνα της προηγούμενης εβδομάδας, έδειξαν μια μεγάλη αύξηση της δραστηριότητας που επανέφερε την Κίνα σε τροχιά ανάπτυξης.

Το Παιχνίδι με τους Αγωγούς Αερίου

Το Παιχνίδι με τους Αγωγούς Αερίου

Η πρόσφατη σύνοδος στη Σόφια για την Ενεργειακή Ασφάλεια (24-25 Απριλίου) ανέδειξε για μία ακόμη φορά τις δυσκολίες που υπάρχουν για τη δημιουργία εναλλακτικών οδών μεταφοράς αερίου από την πλούσια σε κοιτάσματα Ασία προς την ενεργειακά πεινασμένη Ευρώπη. Ως γνωστό η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη βαίνει διαρκώς αυξανόμενη και οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΙΕΑ ομιλούν για περαιτέρω κλιμάκωση στη ζήτηση, η οποία παρά την τρέχουσα κρίση, αναμένεται να διαμορφωθεί στα 730 BCM μέχρι το 2020, δηλαδή 40% αύξηση σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα.

Πολιτικές Παράμετροι του Ενεργειακού Ανταγωνισμού

Πολιτικές Παράμετροι του Ενεργειακού Ανταγωνισμού

Η απουσία του Πούτιν από τη Σύνοδο Κορυφής για το Φυσικό Αέριο στην Ευρώπη στη Σόφια, έδωσε την αίσθηση ότι ο Ενεργειακός Ψυχρός Πόλεμος ΗΠΑ-Ρωσίας συνεχίζεται: Η άρνηση της Βουλγαρίας να επιτρέψει τη χρήση του υπάρχοντος δικτύου αγωγών για να περικόψει το κόστος του Αγωγού Southstream προφανώς είναι αποτέλεσμα πιέσεων της Ουάσιγκτον.

Έργο Αντί Εκλογών

Έργο Αντί Εκλογών

Oι κυβερνήσεις δεν ανατρέπονται από ευρήματα δημοσκοπήσεων, τις εκτιμήσεις των ΜΜΕ, των πάσης φύσεως αναλυτών, που αφθονούν σε αυτή τη χώρα. Οι κυβερνήσεις απομακρύνονται από την εξουσία όταν χάσουν την δεδηλωμένη στο Κοινοβούλιο (το ήμισυ συν έναν βουλευτές). Ή μάλλον ορθότερα, ανατρέπονται όταν μειοψηφήσουν στην έγκριση του προϋπολογισμού, στην ψήφιση νομοσχεδίου ή όταν καταψηφισθούν στην περίπτωση προτάσεως μομφής.

Τα 100.000 Βαρέλια

Τα 100.000 Βαρέλια

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Eurostat (22/4), το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας μας διαμορφώθηκε τελικά το 2008 σε 5% του ΑΕΠ. Σε απόλυτα μεγέθη, το έλλειμμα ανήλθε σε 12,2 δισ. ευρώ, έναντι αρχικής προβλέψεως 4 δισ. ευρώ. Δηλαδή τριπλάσιο έναντι των όσων ανέγραφε ο Προϋπολογισμός του 2008. Απόκλισις που εν μέρει μόνο μπορεί να αποδοθεί στην οικονομική κρίση, η οποία ξέσπασε κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Το Ρωσικό Προβάδισμα

Το Ρωσικό Προβάδισμα

Η παραγωγή πετρελαίου, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΙΕΑ, από τις χώρες εκτός OPEC την τελευταία πενταετία τείνει να σταθεροποιηθεί στα 49.5 εκ. βαρέλια την ημέρα αλλά παρουσιάζει φθίνουσες τάσεις. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η παραγωγή σε πολλά από τα μεγάλα κοιτάσματα εκτός Μέσης Ανατολής (βλέπε Μεξικό, Βόρειος Θάλασσα, ΗΠΑ) έχει κορυφωθεί ενώ η αντικατάσταση τους με νέες ανακαλύψεις ισοδύναμων σε παραγωγή κοιτασμάτων δεν έχει επιτευχθεί πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Πράσινο Μήνυμα

Πράσινο Μήνυμα

Για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, αυτό της πράσινης οικονομίας, μίλησε πρόσφατα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Προβόπουλος. «Η σημερινή συγκυρία δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι αποτελεί εμπόδιο για τέτοιες εξελίξεις. Αντιθέτως μάλιστα, οι επενδύσεις στην ενέργεια και οι αποκαλούμενες πράσινες επενδύσεις μπορούν να δώσουν ισχυρή ώθηση στην ανάκαμψη», ήταν τα λόγια του.

Χάνει το Ενεργειακό Παιχνίδι η Ελλάδα στην ΝΑ Ευρώπη

Χάνει το Ενεργειακό Παιχνίδι η Ελλάδα στην ΝΑ Ευρώπη

Ενώ κυβέρνηση και αντιπολίτευση ευρίσκονται εγκλωβισμένες σε μια συνεχή αντιπαράθεση με επίκεντρο τα διάφορα σκάνδαλα και την διαχείριση της προβληματικής έτσι και αλλιώς οικονομίας μας, οι εξελίξεις εκτός Ελλάδος, ιδιαίτερα στην περιοχή μας τρέχουν γρήγορα και μάλιστα εις βάρος μας. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε την πολύ πρόσφατη απόφαση του Energy Community, δηλ. του Οργανισμού της ΕΕ για την ενεργειακή αγορά στην ΝΑ Ευρώπη, για την ίδρυση και λειτουργία Κεντρικού Συντονιστικού Γραφείου Δημοπρασιών για την διασυνοριακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που θα εδρεύει στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου;