Σχόλιο

Ο Έλλην Ασθενής

Ο Έλλην Ασθενής

Τα βίαια γεγονότα που εξελίχθησαν στην Αθήνα και άλλες πόλεις της χώρας πριν τα Χριστούγεννα, που ακολούθησαν τον ατυχή θάνατο του νεαρού μαθητή, οι συνεχιζόμενες πορείες και επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι διαδοχικές απεργίες στα Μέσα συγκοινωνίας και τώρα τα μπλόκα των αγροτών έχουν παραλύσει κυριολεκτικά την χώρα και εάν συνεχισθούν με τον ίδιο ρυθμό, αργά ή γρήγορα, θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην κοινωνική αποσύνθεση και απαξίωση.

Το Ενεργειακό Χαρτί της Άγκυρας

Το Ενεργειακό Χαρτί της Άγκυρας

Η επείγουσα ανάγκη για την δημιουργία εναλλακτικών οδών μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη αλλά και από άλλους ανεξάρτητους προμηθευτές στην Κασπία, φάνηκε ξεκάθαρα κατά την διάρκεια της πρόσφατης Ρωσο – Ουκρανικής κρίσης που ταλαιπώρησε την Ευρώπη για είκοσι και πλέον ημέρες. Ο δε ρόλος της Τουρκίας για την διαμετακόμιση φυσικού αερίου από τις ενεργειακά πλούσιες χώρες της Κασπίας προς την Ευρώπη, μέσω των Βαλκανίων, είναι κομβικός.

Ενεργειακή Ανασφάλεια

Ενεργειακή Ανασφάλεια

Oι περικοπές- για δεύτερη φορά εντός δύο ετών- στη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ίσως πρέπει να σηματοδοτήσουν τον επαναπροσδιορισμό της ενεργειακής στρατηγικής της Ευρώπης. Η πολιτική ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί σημαντικά πλήγματα από τη σύναψη διμερών συμφωνιών μεταξύ πολλών κρατώνμελών και της Ρωσίας.

Ενεργειακές Επενδύσεις στην ΝΑ Ευρώπη

Ενεργειακές Επενδύσεις στην ΝΑ Ευρώπη

Την περασμένη Πέμπτη (15/01), το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) οργάνωσε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον συνέδριο στα Τίρανα με θέμα την «Ελληνο-Αλβανική Συνεργασία στον Ενεργειακό Τομέα». Στο συνέδριο συμμετείχε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας της Αλβανίας και ανώτερα διοικητικά στελέχη απ’ όλες τις μεγάλες Αλβανικές εταιρείες και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην Ενέργεια.

Η Θετική Πλευρά της Κρίσης με το Φυσικό Αέριο

Η Θετική Πλευρά της Κρίσης με το Φυσικό Αέριο

Μετά την ταλαιπωρία δύο σχεδόν εβδομάδων και την πλήρη διακοπή τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, σήμερα το πρωί ξεκινάει πάλι η ομαλή ροή του πολύτιμου αυτού καυσίμου. Ως γνωστόν η Ρωσική εταιρεία Gazprom σταμάτησε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, όπου διέρχονται οι περισσότεροι εξαγωγικοί αγωγοί της προς την Ευρώπη, μετά από μία σοβαρή διένεξη μεταξύ των δύο κυβερνήσεων σχετικά με τους όρους προμήθειας του αερίου από την Ουκρανική Naftogaz.

«Διευθετώντας την Ουκρανική Διαμάχη»

«Διευθετώντας την Ουκρανική Διαμάχη»

Αν και καθυστερημένα, η Ε.Ε. αντιλήφθηκε ότι η διαμάχη Ρωσίας - Ουκρανίας για το φυσικό αέριο είναι κάτι παραπάνω από ένα διμερές ζήτημα ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα. Κι ενώ οι Βρυξέλλες θα προτιμούσαν οι δύο πλευρές να διευθετήσουν τη διαμάχη από μόνες τους, τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στην «έσχατη λύση» μιας τριμερούς Συνόδου Κορυφής μεταξύ Ε.Ε. - Ρωσίας - Ουκρανίας.

Ενεργειακή Ασφάλεια στη Θεωρία και στην Πράξη

Ενεργειακή Ασφάλεια στη Θεωρία και στην Πράξη

Η νέα κρίση σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η οποία απειλεί για μία ακόμη φορά να αφήσει την Ευρώπη να ξεπαγιάσει χωρίς φυσικό αέριο εν μέσω χειμώνος, καταδεικνύει πόσο ευάλωτο είναι τελικά το σύστημα προμήθειας αερίου και πόσο απαραίτητος είναι ο σχεδιασμός με γνώμονα την ενεργειακή ασφάλεια.

Σωτήριο Έτος 2009 και η Νέα Ενεργειακή Οικονομία

Σωτήριο Έτος 2009 και η Νέα Ενεργειακή Οικονομία

Στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλα κράτη ανά την υφήλιο, ο ερχομός εφέτος του Νέου Έτους σε αντίθεση με άλλες χρονιές, δεν είναι γεμάτος προσδοκίες και σχέδια για ανάπτυξη και οικονομική πρόοδο. Η πλήρης κατάρρευση της Wall Street τον περασμένο Σεπτέμβριο και το ωστικό κύμα που ακολούθησε επηρέασε σχεδόν όλες τις αγορές του κόσμου έχοντας διαμορφώσει συνθήκες οικονομικής κρίσης και ύφεσης σε διεθνές επίπεδο.

Η «Πολιτιστική Επανάσταση»

Η «Πολιτιστική Επανάσταση»

Tα γεγονότα των δύο τελευταίων εβδομάδων μας έχουν προβληματίσει βαθιά. Κρατικοί λειτουργοί και αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί μοιάζουν ανίκανοι να αντιδράσουν στην έμπρακτη αμφισβήτηση βασικών θεσμών και κανόνων της δημοκρατίας, από ομάδες ανθρώπων οι οποίοι, με αφετηρία ένα τραγικό γεγονός, επιτίθενται με τυφλή βία στα δικαιώματα των πολιτών και στις αρχές της κοινής μας ζωής.

Αντιπαραγωγική η Συζήτηση για τον Προϋπολογισμό

Αντιπαραγωγική η Συζήτηση για τον Προϋπολογισμό

Την περασμένη Κυριακή το βράδυ, περασμένα μεσάνυχτα, και μετά από πολύωρες συζητήσεις και φλύαρους κυρίως μονόλογους βουλευτών που κράτησαν τέσσερις ολόκληρες ημέρες, ψηφίστηκε τελικά από την κυβερνητική πλειοψηφία, ως ήτο αναμενόμενο, ο προϋπολογισμός του κράτους. Και αυτό ασφαλώς δεν αποτελεί είδηση. Όπως δεν αποτελεί είδηση ότι ο προϋπολογισμός είναι άκρως ελλειμματικός αφού η κυβέρνηση, όπως όλες ανεξαιρέτως πριν απ’ αυτήν, προγραμματίζουν περισσότερα έξοδα από έσοδα.

Ηλεκτρισμένη Ατμόσφαιρα

Ηλεκτρισμένη Ατμόσφαιρα

Η χθεσινή ανακοίνωση των εταιρειών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και του Γαλλόφωνου Ομίλου SUEZ – GDF περί εξαγοράς, από την δεύτερη παγίων στοιχείων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που κατασκευάζει η πρώτη, και συνεργασίας γενικότερα των δύο εταιρειών στον ενεργειακό τομέα, είναι ενδεικτική της δυναμικής του κλάδου αλλά και των εξελίξεων που έρχονται.

Κλιματική Αλλαγή ή Αλλαγή Τρόπου Σκέψης;

Κλιματική Αλλαγή ή Αλλαγή Τρόπου Σκέψης;

Η πρόσφατη απόφαση από τις Βρυξέλλες (12/12) για το πακέτο μέτρων που πρόκειται να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του φαινομένου του Θερμοκηπίου και της επερχόμενης Κλιματικής Αλλαγής, είναι ενδεικτική των προβλημάτων και δυσκολιών που αντιμετωπίζει το εγχείρημα ελέγχου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η Ελληνική Παθογένεια

Η Ελληνική Παθογένεια

Η ανθρωποκτονία ενός δεκαπεντάχρονου παιδιού από άνδρα των Σωμάτων Ασφαλείας, το περασμένο Σάββατο, είναι αδιαμφισβητήτως ένα απεχθές γεγονός· αλλά η κατάρρευση κάθε αντιλήψεως κρατικής εξουσίας, τις αμέσως επόμενες ημέρες, ανέδειξε τη χρεοκοπία ενός συστήματος, που λειτουργεί –βεβαίως πλημμελώς– πλην όμως μόνον υπό συνθήκες ανέσεως και καταρρέει εμπρός σε κάποιο πρόβλημα.

Μία Ιστορική Απόφαση για την Ενέργεια

Μία Ιστορική Απόφαση για την Ενέργεια

Τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών στην Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδος όπου η έννομη τάξη καταργήθηκε και η οχλοκρατία εθριάμβευσε, επεσκίασαν τα τεκταινόμενα στο Ευρωκοινοβούλιο και στο Πόζναν της Πολωνίας, όπου συνέρχεται η Σύνοδος για την Κλιματική Αλλαγή.

Αθήνα, Ανοχύρωτη Πόλις

Αθήνα, Ανοχύρωτη Πόλις

Από το περασμένο Σάββατο το βράδυ, με αφορμή τον θάνατο ενός 15ετούς παιδιού από σφαίρα αστυνομικού, η πρωτεύουσα οχλοκρατείται. Μικρές ομάδες κουκουλοφόρων και ροπαλοφόρων κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στο κέντρο της Αθήνας ενσπείροντας τον φόβο και προκαλώντας συνεχείς και σοβαρές ζημιές επί κινητών και ακινήτων αδιακρίτως.

Πετρέλαιο και Κυριαρχικά Δικαιώματα

Πετρέλαιο και Κυριαρχικά Δικαιώματα

Το πρόσφατο επεισόδιο νοτίως της νήσου Καστελόριζο όπου Νορβηγικό σκάφος επιχείρησε έρευνες για υδρογονάνθρακες εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας (13 και 14 Νοεμβρίου), και το οποίο τελικά απεχώρησε κατόπιν διαβήματος της Αθήνας, έφερε για μία ακόμη φορά στην επικαιρότητα το θέμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, και στις θαλάσσιες περιοχές γενικότερα, και την έλλειψη πολιτικής από πλευράς Ελλάδος.