Σχόλιο

Το Αίνιγμα του Πετρελαίου

Το Αίνιγμα του Πετρελαίου

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μερικούς μεγάλους και ωραίους αριθμούς για να ενθουσιάσουν τους ειδήμονες της αγοράς πετρελαίου. Σε κρίσιμες περιοχές όπως είναι τα 50 δολάρια και τα 100 δολάρια το βαρέλι, διατυπώθηκαν περίπλοκα επιχειρήματα τόσο από το στρατόπεδο των «αρκούδων» όσο και από αυτό των «ταύρων» όσον αφορά στον λόγο που η τιμή ήταν υπερβολικά διογκωμένη, ή αν αποτελεί πρόγευση όσων μέλλουν να συμβούν.

Λάθος Στόχευση

Λάθος Στόχευση

Η εδώ και καιρό αναμενόμενη απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την γνωστή υπόθεση «καρτέλ» με κύριους κατηγορούμενους τις εταιρείες πετρελαιοειδών BP και Shell, οι οποίες και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα από τις αρχές του περασμένου αιώνα, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο από τις ίδιες τις θιγόμενες εταιρείες όσο και από τους επιχειρηματίες του κλάδου που διαβάζουν στην απόφαση αυτή μία καθαρή απειλή κατά της ελεύθερης εμπορικής δραστηριότητας.

Αλήθειες και Ψέματα για την ΔΕΗ

Αλήθειες και Ψέματα για την ΔΕΗ

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει φουντώσει η συζήτηση γύρω από τη ΔΕΗ με αφορμή τις επιπλέον αυξήσεις στα τιμολόγια που ζήτησε από την κυβέρνηση ο Πρόεδρος της κ. Τάκης Αθανασόπουλος αλλά και του νέου επιχειρησιακού σχεδίου που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα.

«Θωρακισμένη» Oικονομία !

«Θωρακισμένη» Oικονομία !

Τώρα που οι οικονομίες στην ευρωζώνη και η ιαπωνική οικονομία, εισήλθαν, επίσημα, σε ύφεση, συρρικνούμενες για δεύτερο εν σειρά τρίμηνο, πρίν καν εισέλθουν σε ύφεση οι οικονομίες των HΠA και την Bρετανίας, και ενώ οικονομίες (πρώην) «μοντέλα» της Ένωσης, όπως η ιρλανδική και η ισπανική, πλήττονται ιδιαίτερα λόγω υποχώρησης της «φούσκας» της αγοράς κατοικίας, ίσως πρέπει να αναλογισθούμε πως (θα) είναι η (επερχόμενη) κρίση σε μία «θωρακισμένη» οικονομία.

Πετρελαϊκά Παιχνίδια

Πετρελαϊκά Παιχνίδια

Το Μεξικό το κάνει. Η Ρωσία ενδεχομένως ελπίζει να το είχε κάνει και αυτή, ενώ οι πετρελαϊκές εταιρείες δεν το κάνουν σχεδόν ποτέ. Ίσως θα έπρεπε; Ο Αγκουστίν Κάρστενς, υπουργός Οικονομικών του Μεξικού, έκραξε σαν το πετεινάρι όταν αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η χώρα του έχει εξασφαλίσει πετρελαϊκές εξαγωγές για ολόκληρο χρόνο, κοντά στα 300 εκατομμύρια βαρέλια.

Την Αλήθεια για την Οικονομία

Την Αλήθεια για την Οικονομία

Αναρωτιέμαι καμιά φορά πώς θα αντιδράσουμε, ως κοινωνία, όταν μας χτυπήσει κανονικά το τσουνάμι της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Αν με τα πρωτοβρόχια της κρίσης, που ούτε καν τα έχουμε ακόμη νιώσει, μπαίνουμε σε μια λαϊκιστική υπερδιέγερση, τι θα συμβεί τη στιγμή της αλήθειας; Είναι πραγματικά εντυπωσιακό αυτό που συμβαίνει στις μέρες μας.

Θα Κερδηθεί το Στοίχημα των ΑΠΕ;

Θα Κερδηθεί το Στοίχημα των ΑΠΕ;

Η έγκριση του ειδικού χωροταξικού σχεδίου την περασμένη εβδομάδα, με το οποίο καθορίζονται οι περιοχές όπου θα αναπτυχθούν οι ήπιες μορφές παραγωγής ενέργειας, αποτελεί σίγουρα μία θετική εξέλιξη. Εάν μάλιστα αυτό συνδυαστεί με το νέο νομοσχέδιο το οποίο πρόκειται να συζητηθεί αυτήν την εβδομάδα στην Βουλή για τα φωτοβολταϊκά που στόχο έχει τον επανακαθορισμό των όρων αγοράς παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τους ανεξάρτητους παραγωγούς αλλά και την διευθέτηση των όρων αδειοδότησης και το ξεκαθάρισμα όλων των μέχρι σήμερα υποβληθέντων αιτήσεων, τότε μπορούμε να είμεθα συγκρατημένα αισιόδοξοι.

Η Νέα Ενεργειακή Ατζέντα

Η Νέα Ενεργειακή Ατζέντα

Η ετήσια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού (ΙΕΑ) World Energy Outlook που δόθηκε εχθές στη δημοσιότητα στέλνει ηχηρά μηνύματα για την επικρατούσα σήμερα ενεργειακή κατάσταση του πλανήτη αλλά και τις προδιαγραφόμενες εξελίξεις, ιδιαίτερα στον τομέα της ζήτησης και παραγωγής ενέργειας. Στο μέτωπο της ζήτησης προβλέπεται σημαντική αύξηση σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν διπλασιασμός μέχρι το 2030, το έτος αναφοράς. Η σημερινή διεθνής αρνητική χρηματοοικονομική συγκυρία αν και προσωρινά αναμένεται ότι θα ανακόψει τον ρυθμό αύξησης της ενεργειακής ζήτησης, εν τούτοις μακροπρόθεσμα δεν πρόκειται να επηρεάσει τα μεγέθη.

Πράσινα Πιστοποιητικά Αντί Ρήτρας Αερίων Ρύπων

Πράσινα Πιστοποιητικά Αντί Ρήτρας Αερίων Ρύπων

Τις τελευταίες ημέρες η διοίκηση της ΔΕΗ και πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος της κ. Τάκης Αθανασόπουλος βάλλονται πανταχόθεν γιατί ετόλμησε να μιλήσει περί της ανάγκης περαιτέρω αύξησης των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της ρήτρας καυσίμου αλλά και ρήτρας ρύπων.

Μεγάλες Προσδοκίες από την Εκλογή του Barack Obama

Μεγάλες Προσδοκίες από την Εκλογή του Barack Obama

Η συντριπτική νίκη του Barack Obama στις προχθεσινές εκλογές όπως είναι φυσικό έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες για αλλαγή τόσο στην Αμερικανική πολιτική και οικονομική σκηνή όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Τιμολόγια και Απελευθέρωση

Τιμολόγια και Απελευθέρωση

Η χθεσινή απόφαση (3/11) της διοίκησης της ΔΕΗ να δώσει παράταση μέχρι την άνοιξη του 2009 για να διευκρινισθεί και να διευθετηθεί το νέο τιμολογιακό καθεστώς πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος στον μεγαλύτερο βιομηχανικό πελάτη που διαθέτει, την Αλουμίνιον της Ελλάδος, που ως γνωστόν ανήκει στον Όμιλο Μυτιληναίος, φανερώνει μία διαλλακτικότητα αλλά και αποφασιστικότητα για την εξαίρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης.

Ενέργεια και Απασχόληση

Ενέργεια και Απασχόληση

Μπορεί οι τιμές του πετρελαίου να χοροπηδούνε κάθε ημέρα και η παγκόσμιος οικονομία ν' απειλείται με μία σοβαρή και παρατεταμένη ύφεση όμως τα θεμελιώδη μεγέθη των αγορών, ιδιαίτερα αυτό της ενεργειακής, δεν έχουν αλλοιωθεί. Η ζήτηση για ενέργεια, δηλαδή πετρέλαιο, λιθάνθρακας, ηλεκτρισμός, αν και εμφανίζεται μειωμένη σε σύγκριση με πέρυσι, δεν έχει καταρρεύσει στην Ελλάδα ή και αλλού, ενώ στις χώρες του BRIC θα βαίνει συνεχώς αυξανόμενη, σύμφωνα με εκτιμήσεις, κατά τα επόμενα χρόνια.

Ευεργετική Μείωση Τιμών Πετρελαίου

Ευεργετική Μείωση Τιμών Πετρελαίου

Η οικονομική κρίση απέφερε, τουλάχιστον ένα ευοίωνο νέο: οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταρρεύσει. Τον Ιούλιο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού πετρελαίου κινούνταν πάνω από τα 146 δολάρια ανά βαρέλι. Τρεις μήνες μετά, η τιμή έχει πέσει κάτω από το μισό.

Περί Δίκαιας Aποτίμησης

Περί Δίκαιας Aποτίμησης

H δίκαια αποτίμηση (fair value) είναι μία απατηλή ιδέα. Ωστόσο, ορισμένα από τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών που καταρρέουν, υπερτιμημένα επί μακρόν, μπορεί τώρα να βρίσκονται σε ένα «δίκαιο» επίπεδο. Με το πέρασμα του χρόνου, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες τείνουν να ευθυγραμμιστούν με την ισοτιμία του νομίσματος σε εμπορικά σταθμισμένους όρους. Εάν ο πληθωρισμός κινείται με ταχύτερους ρυθμούς σε μία χώρα, το νόμισμά της θα πρέπει να υποτιμηθεί αποτυπώνοντας αυτήν την κατάσταση.

Οι Επιπτώσεις της Kρίσης

Οι Επιπτώσεις της Kρίσης

Τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν από τη χρηματοπιστωτική κρίση στον πραγματικό τομέα της οικονομίας είναι πασιφανή, όπως υποστηρίζουν αρμόδιοι παράγοντες των Βρυξελλών, οι οποίοι ζητούν από τις κυβερνήσεις να σταθούν δίπλα στις επιχειρήσεις.

Επιστροφή στην Πραγματική Οικονομία, και ο Ρόλος της Ενέργειας

Επιστροφή στην Πραγματική Οικονομία, και ο Ρόλος της Ενέργειας

Εδώ και ενάμιση μήνα η παγκόσμιος οικονομία κλυδωνίζεται από μία άνευ προηγουμένου κρίση στις χρηματαγορές με απώτερο θύμα τις ίδιες τις τράπεζες. Ουδείς μπορούσε να φαντασθεί πριν ένα περίπου χρόνο, όταν ξέσπασε η κρίση της στεγαστικής κρίσης των ΗΠΑ, η λεγόμενη αγορά των sub primes, ότι οι επεκτάσεις και προεκτάσεις της θα ήσαν τόσο καταστροφικές σε παγκόσμιο επίπεδο.