Σχόλιο

Τώρα Φταίει το Πετρέλαιο;

Τώρα Φταίει το Πετρέλαιο;

Οι τελευταίοι τρεις μήνες άλλαξαν τον χρηματοοικονομικό κόσμο. Αλλά δεν ήταν τόσο άσχημοι για τις μετοχές των χρηματοοικονομικών οργανισμών. Ωστόσο, οι παγκόσμιες μετοχές «γλίστρησαν» σε μια πετρελαιοκηλίδα και ο μαύρος χρυσός ενδεχομένως να είναι ο καταλύτης για την πορεία κατάρρευσης των μετοχών σε αργή κίνηση, που επαναλήφθηκε χθες.

Παρεμβατισμός και Αγορές

Παρεμβατισμός και Αγορές

Ο πανικός, το χάος και η απελπισία είναι ίσως τρεις λέξεις που θα μπορούσαν να εκφράσουν με τον καλύτερο ίσως τρόπο την γενική αίσθηση και ανησυχία που επικρατεί διεθνώς για την πορεία του μεγάλου ασθενούς, την παγκόσμια δηλαδή οικονομία.

Να Προετοιμαστούμε Τώρα για την Αξιοποίηση των Υδρογονανθράκων

Να Προετοιμαστούμε Τώρα για την Αξιοποίηση των Υδρογονανθράκων

Όταν στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 πραγματοποιήθηκαν από την Triton και την Enterprise γεωτρήσεις σε περιοχές της Δυτικής και της Βορειοδυτικής Ελλάδας, η χώρα είχε την ατυχία να ολοκληρωθούν αυτές σε μία περίοδο με δραματική υποχώρηση των διεθνών τιμών πετρελαίου. Ανεξαρτήτως του σε ποιο βαθμό η μη μετάβαση από την έρευνα στην αξιοποίηση σχετιζόταν τότε με την αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών, έκτοτε η χώρα έκανε ένα βασικό λάθος : ξέχασε τελείως τον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων και, εκ των πραγμάτων , αποδείχθηκε ότι έκανε λάθος.

Το Πετρέλαιο Δέσμιο της Χρηματοπιστωτικής Κρίσης

Το Πετρέλαιο Δέσμιο της Χρηματοπιστωτικής Κρίσης

Με τις διεθνείς τιμές πετρελαίου να κινούνται απόλυτα καθοδικά τις τελευταίες ημέρες – το WTI έκλεισε στα $80,07 το βαρέλι και το Brent ακόμα πιο κάτω στα $75,71 το βαρέλι την περασμένη Παρασκευή – το ερώτημα που τίθεται σήμερα είναι εάν η πτώση αυτή θα συνεχισθεί, και εάν ναι ποιο μπορεί να είναι το σημείο ανάσχεσης.

Οικονομία της Ύφεσης

Οικονομία της Ύφεσης

Είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Το δυτικό χρηματοοικονομικό σύστημα είναι πλέον, μάλλον, σταθεροποιημένο. Οι τράπεζες, και οι τραπεζίτες, βρίσκονται στην άμυνα, ενώ οι δημόσιοι λειτουργοί παίρνουν τις θέσεις τους. Η Federal Reserve, για παράδειγμα, μπορεί πλέον να δανείζει ευθέως στις επιχειρήσεις. Ετσι, διατηρεί τον πιο σημαντικό αντικειμενικό στόχο της πολιτικής της: να υποστηρίζει την οικονομική ανάπτυξη.

Μονόδρομος οι Κοινές Επενδύσεις ΔΕΗ – Ιδιωτών

Μονόδρομος οι Κοινές Επενδύσεις ΔΕΗ – Ιδιωτών

Η πρωτόγνωρη μεταπολεμικά χρηματοπιστωτική κρίση που βιώνει η παγκόσμια οικονομία προφανώς δεν είναι δυνατό να αντιμετωπίζεται σαν κάτι που δεν μας αφορά άμεσα. Είναι πολυεπίπεδη, παραπέμπει σε ύφεση ή σε δραματική συρρίκνωση των ρυθμών ανάπτυξης και έχει παρενέργειες παντού. Μπορεί να μείνει έξω από τον χορό ο ενεργειακός τομέας;

Εξοικονόμηση Ενέργειας: Μία Κρυφή Πηγή Ενέργειας

Εξοικονόμηση Ενέργειας: Μία Κρυφή Πηγή Ενέργειας

Τόσο η πρόσφατη Έκθεση του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ) όσο και οι μελέτες της Ε. Επιτροπής διαπιστώνουν ότι η Ελλάδα είναι μία από τις πιο σπάταλες ενεργειακά χώρες της Ε. Ένωσης. Εάν μάλιστα η παρατήρηση αυτή συνδυαστεί με το γεγονός ότι η οικονομία της χώρας εξαρτάται κατά 70% από εισαγωγές ενεργειακών πρώτων υλών και προϊόντων, εύκολα καταλήγει κάποιος στο συμπέρασμα ότι οι Έλληνες πληρώνουν πανάκριβα για να εισάγουν ενέργεια την οποία στην συνέχεια καταναλώνουν αλόγιστα χωρίς ουδεμία μέριμνα για το περιβάλλον ή το πορτοφόλι τους.

Τι Ελπίδες Έχουν Τώρα οι Αγορές

Τι Ελπίδες Έχουν Τώρα οι Αγορές

Οι όλο και πιο έντονες πολιτικές διαστάσεις, που προσλαμβάνει καθημερινά το θέμα της πιστωτικής κρίσης και ο τρόπος με το οποίο αναζητείται σωτηρία για τις επενδυτικές τράπεζες από τον κρατικό κορβανά σε ΗΠΑ και Ευρώπη, φάνηκε από την αρνητική ψήφο των εκπροσώπων του Αμερικανικού λαού, που απέρριψαν με σημαντική πλειοψηφία την πρόταση της κυβέρνησης του προέδρου Τζορτζ Μπους, για ενίσχυση των προβληματικών χρηματοπιστωτικών εταιρειών της Wall Street με 700 δισ. δολάρια, από χρήματα των φορολογουμένων.

Το Πρόβλημα της ΔΕΗ

Το Πρόβλημα της ΔΕΗ

Τα αρνητικά αποτελέσματα του Α΄ εξαμήνου, η καταβαράθρωση της μετοχής της και η κακή προοπτική για την κερδοφορία της ΔΕΗ το Β΄ εξάμηνο, δείχνουν την μία όψη του προβλήματος που αντιμετωπίζει σήμερα η μεγαλύτερη επιχείρηση, από πλευράς απασχολουμένων, της χώρας. Η άλλη όψη του προβλήματος, η οποία στην ουσία και ευθύνεται για την κακή οικονομική κατάσταση, είναι η λειτουργία της ΔΕΗ σ’ ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο αγοράς την στιγμή που η ίδια, για διάφορους λόγους για τους οποίους δεν ευθύνεται πάντως η σημερινή διοίκηση, έχει παύσει προ πολλού να είναι ανταγωνιστική.

Ο Κόσμος δεν θα Είναι Πια ο Ίδιος

Ο Κόσμος δεν θα Είναι Πια ο Ίδιος

Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Peer Steinbruck εχαρακτήρισε προχθές την παγκόσμια οικονομική προοπτική ενόψει της κατάρρευσης της Αμερικανικής χρηματαγοράς. Μπορεί η δήλωση αυτή του κ. Steinbruck να έχει μία δόση υπερβολής όμως τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους.

Τιμές Αργού και Βενζίνης :  Μια Παρεξηγημένη Σχέση

Τιμές Αργού και Βενζίνης : Μια Παρεξηγημένη Σχέση

Μετά την πρωτοφανή χρηματοπιστωτική κρίση της περασμένης εβδομάδας οι τιμές του αργού ανέκαμψαν στις διεθνείς αγορές αφού το πετρέλαιο αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά ως σταθερή αξία. Μάλιστα την περασμένη Δευτέρα (22/9) έφθασε τα 120.98 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας ένα ξαφνικό ράλι με αύξηση κατά 20 σχεδόν δολάρια μέσα σε μια μόνο ημέρα.

Η Επάνοδος του Πετρελαίου

Η Επάνοδος του Πετρελαίου

Με τις διεθνείς τιμές του αργού να κινούνται πέριξ της ζώνης των 100 δολαρίων το βαρέλι – την Δευτέρα το απόγευμα εκινούντο στα $108 στη Νέα Υόρκη και στα $100 στο Λονδίνο – έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται μια τάση για επανάκαμψη των τιμών στα επιθυμητά για τη βιομηχανία επίπεδα.

Mέχρι πού Μπορεί να Επεμβαίνει το Κράτος;

Mέχρι πού Μπορεί να Επεμβαίνει το Κράτος;

Mόλις δύο ημέρες αφότου επέτρεψαν σε μια τράπεζα καταρρεύσει στέλνοντας αυστηρό μήνυμα προς την ελεύθερη αγορά, ο πρόεδρος της Fed Mπεν Mπερνάκε και ο υπουργός Oικονομικών των HΠA, Xανκ Πόλσον, κρατικοποίησαν τον ασφαλιστικό γίγαντα American International Group. Δεν υπήρχε εναλλακτική, ωστόσο οι ενέργειές τους αποδεικνύουν ότι τα οικονομικά δρώμενα δεν θα γίνουν ξανά όπως ήταν στο παρελθόν.

Η Κρίση στις Διεθνείς Χρηματαγορές Παρασύρει το Πετρέλαιο

Η Κρίση στις Διεθνείς Χρηματαγορές Παρασύρει το Πετρέλαιο

Το δράμα στις διεθνείς χρηματαγορές και τα χρηματιστήρια συνεχίζεται για δεύτερη συνεχή ημέρα στον απόηχο της κατάρρευσης της Αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers. Το ράλι την περασμένη εβδομάδα, αποτέλεσμα της διάσωσης των στεγαστικών τραπεζών Fannie Mae και Freddie Mac από την Αμερικανική κυβέρνηση, αποδείχθηκε μία πρόσκαιρη υπόθεση αφού επεκράτησαν οι φόβοι για μία παγκόσμια οικονομική ύφεση.

Και Εσείς τι Κάνατε για τη ΔΕΗ;

Και Εσείς τι Κάνατε για τη ΔΕΗ;

Tι κάνατε, κ. πρόεδρε, για να σταματήσετε το ναυάγιο της ΔEH; Tο ερώτημα αυτό θέτει προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔEH, κ. Tάκη Aθανασόπουλο, η ΓENOΠ ΔEH σε μακροσκελή ανοιχτή επιστολή της προς τον ίδιο. Tο ερώτημα απευθύνεται 18 συνολικά φορές στον πρόεδρο της ΔΕΗ, συνοδεύοντας ισάριθμες παρεμβάσεις που ο κ. Aθανασόπουλος δεν έκανε και στις οποίες, σύμφωνα με τη ΓENOΠ, οφείλεται το «ναυάγιο της Επιχείρησης».

Διώχνουμε τις Ξένες Επενδύσεις στην Ενέργεια

Διώχνουμε τις Ξένες Επενδύσεις στην Ενέργεια

Δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολείται η στήλη με το θέμα των επενδύσεων. Την 1η Αυγούστου έπ’ ευκαιρία της ύποπτης απόφασης του ΚΑΣ με την οποία ανέτρεπε ουσιαστικά το σχέδιο για την κατασκευή της ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας της ENELCO στην Χαιρώνεια της Βοιωτίας, είχαμε επισημάνει ότι η έλλειψη ενός σταθερού νομοθετικού και διοικητικού πλαισίου δρα ανασχετικά και στην πράξη αποθαρρύνει οποιουσδήποτε, ιδίως τους ξένους, που θα επιθυμούσαν να επενδύσουν στον ενεργειακό τομέα της χώρας μας.