Άρθρα-Αναλύσεις

Ο Σκορπιός και ο Κάστορας

Ο Σκορπιός και ο Κάστορας

Μια φορά και έναν καιρό ένας σκορπιός κάθονταν στην όχθη ενός ποταμού και προσπαθούσε να βρεί τρόπο να περάσει απέναντι. Αίφνης βλέπει δίπλα του έναν υδρόβιο κάστορα.

ΗΠΑ-Ρωσία: Αντιπαράθεση ή Συμβιβασμός;

ΗΠΑ-Ρωσία: Αντιπαράθεση ή Συμβιβασμός;

Βέτο στην παραχώρηση του καθεστώτος Σχεδίου Δράσης Ένταξης από το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και τη Γεωργία έθεσε χθες ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ρωσίας Μεντβέντιεφ , μια βδομάδα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στο Βουκουρέστι. Εμμέσως πλην σαφώς το μήνυμα καλεί την Ουάσιγκτον να μη θέσει στην Ατζέντα της Συνόδου τις σχέσεις με το Κίεβο και με την Τιφλίδα ώστε να καταστεί δυνατή η συμμετοχή του απερχομένου προέδρου Πούτιν, μια παρουσία που θα επιδράσει κατευναστικά στο ήδη βαρυφορτωμένο κλίμα των σχέσεων Ουάσιγκτον - Μόσχας από την Αντιπυραυλική Ασπίδα, την Ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, μέχρι την Ενεργειακή Στρατηγική της Ρωσίας.

Η Μεγάλη Αλβανία Eίναι Eδώ...

Η Μεγάλη Αλβανία Eίναι Eδώ...

Δεν χρειάστηκε να περάσει ούτε ένας μήνας από τη μονομερή ανεξαρτητοποίηση των Αλβανών του Κοσόβου για να καταρρεύσει ο κυβερνητικός συνασπισμός της Σερβίας και να οδηγηθεί βαθύτατα διχασμένο το σερβικό έθνος σε πρόωρες εκλογές που θα παγιώσουν δύο περίπου ισοδύναμα στρατόπεδα -το ένα φιλοαμερικανικό και το άλλο φιλορωσικό- τα οποία θα μισούνται θανάσιμα μεταξύ τους ανταλλάσσοντας κατηγορίες για «προδότες» και «εθνικιστές».

Ελληνική Διείσδυσις στα Σκόπια

Ελληνική Διείσδυσις στα Σκόπια

Η οικονομική στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στα Σκόπια τα τελευταία χρόνια έχει επικριθεί, ως μη συμβατή με τις προσπάθειες επιλύσεως του θέματος της ονομασίας. Ωστόσο, η οικονομική συνεργασία έχει αποδειχθεί ως η πλέον σταθερή γέφυρα στις διμερείς σχέσεις και σημείο αναφοράς για τις διπλωματικές επαφές.

Απεργούν οι Προνομιούχοι

Απεργούν οι Προνομιούχοι

Οι στρεβλώσεις της ελληνικής κοινωνίας ανεδείχθησαν και πάλι εξ αιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων και του όλου πλέγματος των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η προσπάθεια επιλύσεως του χρονίζοντος ασφαλιστικού. Μόλις χθες η "Καθημερινή" απεκάλυψε ότι κάθε συνταξιούχος της ΔΕΗ θα κοστίση στο Κράτος κατά το τρέχον έτος 16.212 ευρώ, όταν ο συνταξιούχος ελεύθερος επαγγελματίας κοστίζει μόλις 627.

Εγγύηση για τη Διεθνή Επιβίωση του ΟΤΕ

Εγγύηση για τη Διεθνή Επιβίωση του ΟΤΕ

Ο Ανδρέας Παπανδρέου σαν πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος που ξεκίνησε τη μακρά πορεία ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ. Μάλιστα, όταν η πρώτη διάθεση ενός 10% των μετοχών του σε θεσμικούς του Λονδίνου το 1995 δεν πήγε καλά, ήταν έτοιμος να απολύσει τον υπεύθυνο υπουργό του κ. Γιάννο Παπαντωνίου. Τον συγχώρεσε τελικά γιατί ήταν άπειρος και δικαιώθηκε όταν η δεύτερη απόπειρα πώλησης εστέφθη από επιτυχία.

Shell: Σταθερή Ανάπτυξη σ’ Ένα Αβέβαιο Διεθνές Περιβάλλον

Shell: Σταθερή Ανάπτυξη σ’ Ένα Αβέβαιο Διεθνές Περιβάλλον

Την στρατηγική της για τα επόμενα χρόνια παρουσίασε χθες στο Λονδίνο η διευθυντική ομάδα στελεχών της εταιρείας Shell με επικεφαλής τον εκτελεστικό διευθυντή της κον. Jeroen Van Der Veer. Ο Αγγλο-Ολλανδικός πολυεθνικός όμιλος έχει αναπτύξει μία πρωτοφανή δραστηριότητα σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία χρόνια με επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε νέες τεχνολογίες και κυρίως στην έρευνα και ανάπτυξη μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, με στόχο την εξασφάλιση ενός βιώσιμου μοντέλου οργανικής ανάπτυξης.

O Μεντβέντεφ, ο Πούτιν και οι Δύο Θεωρίες

O Μεντβέντεφ, ο Πούτιν και οι Δύο Θεωρίες

Δεν υπήρχε αμφιβολία ότι ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ θα είναι ο νέος πρόεδρος της Ρωσίας. Ο απερχόμενος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος παραμένει ο πλέον δημοφιλής πολιτικός στη Ρωσία, επέλεξε τον Μεντβέντεφ ως διάδοχό του και στο πλαίσιο του ισχύοντος συστήματος ελέγχου των ΜΜΕ ουδείς αντίπαλος είχε την ευκαιρία να νικήσει τον υποψήφιο του Κρεμλίνου.

Το Τόκιο θα Παρεμποδίσει την Πτώση του Δολ. Κάτω από τα 100 γιεν, για να Αποφύγει τα Δεινά του Παρελθόντος

Το Τόκιο θα Παρεμποδίσει την Πτώση του Δολ. Κάτω από τα 100 γιεν, για να Αποφύγει τα Δεινά του Παρελθόντος

Όντως, είναι ανεπιθύμητη η ραγδαία πτώση του δολαρίου. Bεβαίως είναι γνωστή η πρόθεση της Ουάσιγκτον να μην πέσει το δολάριο ανεξέλεγκτα, οπότε προσπαθεί να δημιουργήσει με συνεχείς δηλώσεις του Πόλσον ένα ισχυρό λεκτικό ανάχωμα. Ομως, το Τόκιο ανησυχεί σφόδρα καθώς η αλματώδης άνοδος του γιεν έναντι του δολαρίου θα αποτελέσει φραγμό στην ώθηση που επιθυμεί να δώσει στις θρυλούμενες μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της ιαπωνικής οικονομίας. Το ισχυρό γιεν θα παρεμποδίσει τη δρομολογούμενη βελτίωση της οικονομίας της Ιαπωνίας.

Ο θρίαμβος του ΟΠΕΚ

Ο θρίαμβος του ΟΠΕΚ

Το συμπέρασμα που προκύπτει από τη 47ετή πορεία του ΟΠΕΚ είναι πως πρόκειται περισσότερο για έναν εικονικό οργανισμό παρά για ένα καρτέλ. Ουδέποτε μπορούσε να ασκεί ουσιαστικό έλεγχο στις τιμές του πετρελαίου, διότι τα κράτη–μέλη του παραβιάζουν συστηματικά τις ποσοστώσεις που τα ίδια επιβάλλουν για να ρυθμίσουν την αγορά.

Η ΔΕΗ «Χάνει» την Ενεργειακή Πολιτική

Η ΔΕΗ «Χάνει» την Ενεργειακή Πολιτική

Παρεμβάσεις στην ενεργειακή πολιτική, που διαμορφώνονται μέσα από τον «Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό», τον οποίο καταρτίζει το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ), σκοπεύει να ανακοινώσει σύντομα ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας.

Ο Στρατός Μεταξύ Ρεαλπολιτίκ και Απομυθοποίησης

Ο Στρατός Μεταξύ Ρεαλπολιτίκ και Απομυθοποίησης

Οι εξελίξεις στην Τουρκία εδώ και ένα σχεδόν χρόνο αιφνιδιάζουν, εκπλήττουν, αποδομούν στερεότυπα και διαψεύδουν προκαταλήψεις. Στα τέλη της περασμένης βδομάδας μια νέα σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και την Πολιτική Ηγεσία ξέσπασε: Όχι με τον Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ αλλά με τα δύο άλλα κόμματα της Βουλής το CHP του Μπαϊκάλ, την Αξιωματική Αντιπολίτευση δηλαδή, και το Λαϊκοεθνικιστικό ΜΗΡ του Μπαχτσελί.

Πολλή Φασαρία για το… Τίποτα!

Πολλή Φασαρία για το… Τίποτα!

Οι 208 από τις 226 σελίδες του νομοσχεδίου αφορούν διατάξεις για τη συνένωση ασφαλιστικών ταμείων, κατά σχήμα πρωθύστερον, αφού η βιωσιμότητα και κυρίως η ανταγωνιστικότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος απαιτούν πιο ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπου κυριαρχούν ανισότητες και στρεβλώσεις, καθώς και η μη είσπραξη οφειλών και η εισφοροδιαφυγή

Η Επερχόμενη Γεωπολιτική Αστάθεια

Η Επερχόμενη Γεωπολιτική Αστάθεια

Πώς θα ήταν ο χάρτης της Ευρώπης αν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο είχε επικρατήσει η Γερμανία; Το υποθετικό αυτό ερώτημα έχει αρχίσει να απασχολεί ιδιότυπους ερασιτέχνες της Ιστορίας, ώστε σήμερα στο διαδίκτυο χαρτογραφείται λεπτομερειακά η μεταπολεμική Ευρώπη υπό υποτιθέμενη γερμανική ηγεμονία. (http://www.valtakunta.eu/eurooppa/uusieurooppa.png).

Μιθριδατισμός και Eθισμός

Μιθριδατισμός και Eθισμός

Εάν είχε απομείνει διάθεσις χαριτολογίας, θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα συνδικάτα της ΔΕΗ διακόπτουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος υπείκοντα στις διασκεδαστικές προτροπές να κλείνουμε τα φώτα για να κρυώσει ο πλανήτης. Αλλά τα συμβαίνοντα είναι, δυστυχώς, πολύ λυπηρά και αποτρέπουν αστεϊσμούς.

Το φάντασμα του Βλ. Πούτιν στο Κρεμλίνο

Το φάντασμα του Βλ. Πούτιν στο Κρεμλίνο

Πίκρα, απογοήτευση και εχθρότητα χαρακτηρίζουν τα άρθρα, τα σχόλια και τις αναλύσεις του αμερικανικού και του ευρωπαϊκού Τύπου για την άνετη εκλογή του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, του εκλεκτού του Βλαντιμίρ Πούτιν, ως προέδρου της Ρωσίας. Το διασκεδαστικό είναι ότι ενδεχόμενη εκλογή -το αναφέρουμε χάριν συζητήσεως, όχι ότι ήταν εφικτή- ενός εκ των δύο άλλων υποψηφίων, του κομμουνιστή Γκενάντι Ζουγκάνοφ ή του ακροδεξιού Βλαντίμιρ Ζιρινόσφκι, θα ήταν απείρως πιο βλαπτική για τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.!