Άρθρα-Αναλύσεις

Οι Προβληματισμοί για τον Αγωγό της Βαλτικής

Οι Προβληματισμοί για τον Αγωγό της Βαλτικής

Πολλά ερωτηματικά έχει δημιουργήσει ο νέος αγωγός φυσικού αερίου "North Stream", ο οποίος θα μεταφέρη φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Βαλτικής Θαλάσσης. Οι υποστηρικτικές του εν λόγω εγχειρήματος θεωρούν ότι ο αγωγός 1200 χλμ θα δώση λύσεις στο ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης.

Μετ’ Εμποδίων η Απελευθέρωση της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ευρώπη

Μετ’ Εμποδίων η Απελευθέρωση της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί την πραγμάτωση ενός μεγάλου οράματος για μια κοινή πορεία των κρατών – μελών που την απαρτίζουν, με στόχο την σύγκλιση αρκετά διαφορετικών πολιτικών συστημάτων, οικονομικών μεγεθών και κοινωνικών χαρακτηριστικών. Η δημιουργία βέβαια μιας κοινότητας με κοινές συντεταγμένες, προϋποθέτει την ύπαρξη δύο βασικών αρχών χωρίς τις οποίες καμία κοινότητα δεν θα μπορούσε ποτέ να λειτουργήσει με αποτελεσματικό τρόπο.

Οι Δραστηριότητες της Shell στη Νιγηρία

Οι Δραστηριότητες της Shell στη Νιγηρία

Το μέλλον μιας από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες του ομίλου Royal Dutch Shell αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο επειδή η κυβέρνηση της Νιγηρίας δεν την έχει χρηματοδοτήσει επαρκώς, προειδοποιείται σε εσωτερικό υπηρεσιακό σημείωμα της εταιρείας. Η αποτυχία της ηγεσίας της αφρικανικής χώρας να χρηματοδοτήσει το πλειοψηφικό μερίδιο που ελέγχει στην Shell Petroleum Development Company (SPDC) που είναι υπεύθυνη για τις παράκτιες δραστηριότητες της Shell στην Νιγηρία, συνιστά μεγάλο κίνδυνο για την ύπαρξή της υποστηρίζεται στο υπηρεσιακό σημείωμα που διένειμε ο Μπάζιλ Ομίγι, πρόεδρος της Shell Nigeria.

Διεθνείς Ανησυχίες για τα Αποθέματα Νερού

Διεθνείς Ανησυχίες για τα Αποθέματα Νερού

Η διαχείριση των υδάτων στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από παραλείψεις και ελλιπή προγραμματισμό. Διαχρονικά αντιμετωπίζουμε το νερό ως είδος εν αφθονία και σπαταλούμε αλόγιστα τα διαθέσιμα αποθέματα. Την ίδια στιγμή που οι διεθνείς πρωτοβουλίες για τη διαφύλαξη των υδάτινων πόρων ευρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη, στην Ελλάδα σφυρίζουμε αδιάφορα.

Το Kρας Tεστ της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Το Kρας Tεστ της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Η διεθνής πιστωτική κρίση και η διαφαινόμενη επιβράδυνση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης σε ολόκληρο τον πλανήτη χτυπά την πόρτα των αναπτυσσόμενων χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι περισσότερες από τις χώρες της περιοχής έχουν γνωρίσει εκρηκτική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και το ερώτημα που απασχολεί, στην παρούσα φάση, τους οικονομολόγους είναι αν έχουν αναπτύξει τους απαιτούμενους αμυντικούς μηχανισμούς ώστε να βγουν αλώβητες από τις αναταράξεις που καταγράφονται στον υπόλοιπο πλανήτη.

Η Προβληματική Επιστροφή του Άνθρακα

Η Προβληματική Επιστροφή του Άνθρακα

Οι κλιματολογικές αλλαγές και ο κίνδυνος για μια παγκόσμια οικολογική και μη αναστρέψιμη καταστροφή έχει επισπεύσει την υιοθέτηση λύσεων για παραγωγή ενέργειας οι οποίες είναι σαφώς πιο «πράσινες» κι είναι λιγότερο επιβλαβείς για το περιβάλλον. Εντούτοις, τα τελευταία πέντε χρόνια, παρά τις δεσμεύσεις που έχει θέσει το πρωτόκολλο του Κιότο, το παγκόσμιο ενδιαφέρον έχει στραφεί στην πολύ λιγότερο «καθαρή» λύση του άνθρακα ο οποίος φαίνεται ότι χρόνο με τον χρόνο κερδίζει συνεχώς έδαφος στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά.

Ενέργεια: Aπελευθέρωση … αλά Eλληνικά

Ενέργεια: Aπελευθέρωση … αλά Eλληνικά

Σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται όλο και πιο αποφασιστικά στην κατεύθυνση της σωτηρίας του περιβάλλοντος με έμπρακτα μέτρα, στην Ελλάδα προχωράμε με την… όπισθεν. Είναι ενδεικτικό πως τις τελευταίες ημέρες, κατά τις οποίες κορυφώνονται οι διεργασίες σε κοινοτικό επίπεδο για φιλικότερη προς το περιβάλλον πολιτική, στη χώρα μας επιχειρούνταν να γίνουν βήματα προς την εποχή του … λιθάνθρακα.

Η Ενεργειακή Κρίση στην Λατινική Αμερική

Η Ενεργειακή Κρίση στην Λατινική Αμερική

Παράξενα πράγματα συμβαίνουν στον κλάδο της ενέργειας στη Λατινική Αμερική. Στην Αργεντινή, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την απειλή διακοπών στην ηλεκτροδότηση. Στον Ισημερινό, όπου μειώνεται η παραγωγή πετρελαίου, η κυβέρνηση ζητά αποζημίωση από τους ξένους, διότι προστατεύει το περιβάλλον με το να μην κάνει γεωτρήσεις για ανεύρεση πετρελαίου.

«Σολομώντειος» Λύση της ΡΑΕ για το Θέμα της Αλουμίνιον

«Σολομώντειος» Λύση της ΡΑΕ για το Θέμα της Αλουμίνιον

Λύση στο θέμα που έχει ανακύψει για τον τρόπο λειτουργίας της μονάδας συμπαραγωγής της «Aλουμίνιον της Eλλάδος» προτίθενται να δώσουν μέσα στο μήνα Pυθμιστική Aρχή Eνέργειας (PAE) και υπουργείο Aνάπτυξης. Aπό τον περασμένο Aύγουστο που ολοκληρώθηκε η μονάδα συμπαραγωγής των 335 MW που κατασκευάστηκε για να τροφοδοτεί τη βιομηχανική παραγωγή της «Aλουμίνιον της Eλλάδος», βρίσκεται εκτός λειτουργίας, στερώντας από το ηλεκτρικό σύστημα μία κρίσιμη μάζα ισχύος για την επάρκειά του, κυρίως τους θερινούς μήνες.

GREEN ALARM στις Eλληνικές Βιομηχανίες για την Εκπομπή Ρύπων

GREEN ALARM στις Eλληνικές Βιομηχανίες για την Εκπομπή Ρύπων

Αν σας ξενίζει ο όρος «green alarm», δηλαδή «πράσινος συναγερμός» που βλέπετε στον τίτλο, να είστε σίγουροι ότι είναι ο πλέον χαρακτηριστικός για να αποδώσει τη νέα πραγματικότητα που βιώνουν οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας, μετά το σχέδιο που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα η Κομισιόν για την προσπάθεια περαιτέρω μείωσης της εκπομπής ρύπων.

Κραυγαλέα Απουσία Εμπειρίας

Κραυγαλέα Απουσία Εμπειρίας

Πολλές φορές μας εκπλήττουν οι αποφάσεις των κυβερνώντων. Και δεν εννοούμε την σημερινή Κυβέρνηση, αλλά το σύνολο των κομμάτων που εναλλάσσονται στην άσκηση της εξουσίας τις τελευταίες δεκαετίες. Μας φέρνουν να διερωτώμεθα, πως είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνονται απλά πράγματα, τα οποία είναι προφανή σε οποιονδήποτε διαθέτει κοινή λογική και στοιχειώδη κοινωνική πείρα!

Η σερβική Διάσταση του Προβλήματος...

Η σερβική Διάσταση του Προβλήματος...

Η επικείμενη μονομερής διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου είναι ένα περίπλοκο και πολυσύνθετο διεθνές και περιφερειακό πρόβλημα

Εναρκτήριο Λάκτισμα στον Αγώνα κατά ΔEH-RWE

Εναρκτήριο Λάκτισμα στον Αγώνα κατά ΔEH-RWE

Τα πάνω κάτω έφερε στην ενεργειακή αγορά η πρόθεση της ΔΕΗ να συνεργαστεί με τη γερμανική RWE σε σημαντικά ενεργειακά projects, όπως η κατασκευή σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύση λιθάνθρακα και η επέκταση στο φυσικό αέριο.

Eπικίνδυνες Τάσεις Καταστροφής

Eπικίνδυνες Τάσεις Καταστροφής

Η χρηματιστηριακή κρίση επανέφερε στο προσκήνιο τον ρόλο της συλλογικής ψυχολογίας στην οικονομία. Έτι μείζονα ρόλο διαδραματίζει η συλλογική ψυχολογία στην πολιτική. Αυτό άλλωστε δηλώνει και ο καθόλου τυχαίος όρος «Ψυχολογικός Πόλεμος».

Κοντά στο 1,5 Δολάριο το Eυρώ

Κοντά στο 1,5 Δολάριο το Eυρώ

Το δολάριο επέστρεψε σε εντυπωσιακά μικρή απόσταση από το αρνητικό του ρεκόρ έναντι του ευρώ την περασμένη εβδομάδα, καθώς αυξήθηκαν οι ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να οδηγηθεί σε ύφεση παρά τη μείωση των επιτοκίων από τη Fed. Την Τετάρτη τα στοιχεία για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας ήταν μειωμένα σε σχέση με τις προσδοκίες, ενώ την Παρασκευή τα στοιχεία για την απασχόληση εμφάνισαν μείωση της εργασίας για πρώτη φορά για διάστημα μεγαλύτερο των τεσσεράμισι ετών για τον μήνα Ιανουάριο.

Ηλεκτρική Ενέργεια, Ένας Καθοριστικός Παράγων στα Σχέδια Ανεξαρτησίας του Κοσόβου

Ηλεκτρική Ενέργεια, Ένας Καθοριστικός Παράγων στα Σχέδια Ανεξαρτησίας του Κοσόβου

Η προοπτική της δημιουργίας μιας σταθερής πολιτικής κατάστασης στα Βαλκάνια, και συγκεκριμένα στα δυτικά Βαλκάνια, είναι ίσως μία από τις πιο φιλόδοξες προκλήσεις και απαιτητικές επιδιώξεις που θα μπορούσε να οραματιστεί, και πολύ περισσότερο να επιτύχει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη. Εν μέσω μάλιστα των νέων πολιτικών εξελίξεων στο Βελιγράδι και αναμένοντας παράλληλα αρκετά σύντομα την διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, τα δεδομένα στην περιοχή φαίνεται να δημιουργούν αβεβαιότητα για το μέλλον. Βέβαια η χθεσινή εκλογή του φιλοευρωπαιστή Μπόρις Τάντιτς φαίνεται να ηρεμεί κάπως τα πνεύματα και να δημιουργεί την πεποίθηση ότι η πορεία της ανεξαρτησίας του Κοσόβου θα έχει τα λιγότερα δυνατά εμπόδια.