Σχόλιο

Σε Στάση Αναμονής η Αγορά Ενέργειας

Σε Στάση Αναμονής η Αγορά Ενέργειας

Μουδιασμένη και σε στάση αναμονής τελεί η αγορά ενέργειας. Και δεν οφείλεται αυτό στη θερινή ραστώνη που βαίνει πια προς το τέλος της. Σχεδόν ένας χρόνος έχει συμπληρωθεί από τη νέα διακυβέρνηση και κανένα από τα ανοικτά μέτωπα της ενέργειας δεν έχει κλείσει. Αντίθετα, έχουν ανοίξει και άλλα, ελέω τρόϊκας, τα οποία φαίνεται ότι παίρνουν και νέα παράταση ως τα τέλη του έτους.

Νέες Ισορροπίες στη ΝΑ Μεσόγειο με Άξονα την Ενέργεια

Νέες Ισορροπίες στη ΝΑ Μεσόγειο με Άξονα την Ενέργεια

Η πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα του πρωθυπουργού του Ισραήλ, κ. Μπέντζαμιν Νετανιάχου, η πρώτη τέτοια επίσκεψη από τότε που αναγνώρισε επίσημα η Ελλάδα το κράτος του Ισραήλ το 1990, έγινε αφορμή να τροφοδοτήσει φήμες για ριζική αλλαγή των γεωπολιτικών ισορροπιών στη ΝΑ Μεσόγειο. Κάτι τέτοιο ασφαλώς δεν ισχύει (ακόμη) αφού οι γεωπολιτικές ισορροπίες δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη, πλην όμως η προσέγγιση Ελλάδος-Ισραήλ, που αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα είναι πολύ πιθανό σε πρώτο στάδιο να οδηγήσει σε μια στενή συνεργασία στον ενεργειακό τομέα όπου το διακύβευμα και για τις δύο χώρες είναι η μείωση της ενεργειακής τους εξάρτησης από εισαγόμενα καύσιμα και ως εκ τούτου την ενίσχυση της ενεργειακής τους ασφάλειας.

Η Εσωστρέφεια της ΔΕΗ

Η Εσωστρέφεια της ΔΕΗ

Το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί πλέον ένα από τα βασικά θέματα θεσμικών και διαρθρωτικών αλλαγών που έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει η κυβέρνηση ως μέρος των υποχρεώσεων που εκπορεύονται από το Μνημόνιο. Ως γνωστό, η Τρόικα έχει δώσει διορία στην κυβέρνηση μέχρι τα τέλη του έτους να υποβάλει μια ολοκληρωμένη και τεχνικοοικονομικά εφικτή πρόταση για τη δημιουργία ουσιαστικού ανταγωνισμού στην αγορά Η/Ε

Δειλά τα Βήματα της Κίνας Προς Μια Αειφόρο Οικονομία

Δειλά τα Βήματα της Κίνας Προς Μια Αειφόρο Οικονομία

Η Κίνα αποφάσισε να διατάξει το κλείσιμο 2.000 εργοστασίων παλαιάς τεχνολογίας προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της για την ενεργειακή ένταση. Το Πεκίνο χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια τη συγκεκριμένη μεταβλητή, η οποία είναι ο λόγος της ενέργειας που καταναλώνεται ανά μονάδα του ΑΕΠ. Όπως φαίνεται όμως, ο στόχος για μείωσή της κατά 20% απειλείται εξαιτίας του πακέτου στήριξης των 586 δις δολαρίων, το οποίο ευνόησε κατά κύριο λόγο τις πιο βρόμικες βιομηχανίες, όπως επισημαίνουν οι FT.

Είμαστε Όλοι Υπεύθυνοι για τις Φωτιές στη Ρωσία

Είμαστε Όλοι Υπεύθυνοι για τις Φωτιές στη Ρωσία

Η Ελλάδα γνωρίζει πολύ καλά το δράμα που έζησε η Ρωσία τον τελευταίο καιρό, αφού η χώρα μας υπέφερε πριν από μερικά χρόνια μια άνευ προηγουμένου οικολογική καταστροφή με τη μορφή της φωτιάς. Η διαφορά είναι ότι στην περίπτωση τη δική μας δεν συνέβη το φαινόμενο να πνίξουν οι καπνοί μια ολόκληρη πόλη, σκοτώνοντας εκατοντάδες (ίσως και χιλιάδες) ανθρώπους. Σε συνδυασμό με την πετρελαιοκηλίδα στις ΗΠΑ, πρόκειται για τις δύο μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές φέτος σε πλανητικό επίπεδο.

Ο Αιώνας του Ηλεκτρισμού

Ο Αιώνας του Ηλεκτρισμού

Μπορεί ο 20ος αιώνας να θεωρήθηκε από πολλούς ως η εποχή του πετρελαίου, όμως ο 21ος αιώνας φαίνεται ότι θα εξελιχθεί σε αυτόν του ηλεκτρισμού. Γιατί σύμφωνα με τα πορίσματα μιας ιδιαίτερα σημαντικής μελέτης από την Eurelectric, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των εταιρειών ηλεκτρισμού, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, με ημερομηνία αναφοράς το 2050, προβλέπεται μια σημαντική μείωση της τελικής ενεργειακής κατανάλωσης των EU27 κατά 20% σε σύγκριση με το 2000 και με παράλληλο στόχο τη μείωση κατά 75% των εκπομπών CO2.

Θα Μείνουμε από Πετρέλαιο;

Θα Μείνουμε από Πετρέλαιο;

Καθώς για μία ακόμη φορά αυξάνεται εφέτος η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, μετά την πτώση της περιόδου 2008-2009, με τις τιμές να έχουν πάρει την ανιούσα (στα 81,38 δολάρια τη Δευτέρα) και νωπή ακόμη την δυσάρεστη εμπειρία από το ατύχημα στην πλατφόρμα Deep Water Horizon και την τεράστια διαρροή αργού στον Κόλπο του Μεξικού, πληθαίνουν τα ερωτηματικά για το μέγεθος των ποσοτήτων πετρελαίου που πρέπει να ανακαλύπτεται κάθε χρόνο ώστε να αποφευχθεί μια μελλοντική έλλειψη.

Στον Αστερισμό των Εκλογών του Νοεμβρίου η Πολιτική των Μεταρρυθμίσεων στην Ενέργεια

Στον Αστερισμό των Εκλογών του Νοεμβρίου η Πολιτική των Μεταρρυθμίσεων στην Ενέργεια

Την πολιτική της στον αστερισμό των επερχόμενων, το Νοέμβριο, δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, φαίνεται να προσαρμόζει η κυβέρνηση. Ο κρίσιμος τομέας της ενέργειας παρέχει τον τελευταίο καιρό αρκετές ενδείξεις για μια τέτοια διαπίστωση. Πρώτα-πρώτα, η κυβέρνηση δείχνει να πανηγυρίζει γιατί κατάφερε να κερδίσει πολιτικό χρόνο ως το τέλος του έτους για τις αλλαγές στην αγορά ενέργειας, αποφεύγοντας σε αυτή τη φάση τις δύσκολες επιταγές της τρόϊκας, με πρώτη την πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Για άλλη μία φορά, η υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη, μετά τη σύσκεψη, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο, την προηγούμενη Πέμπτη, είχε την ευκαιρία να επαναλάβει ότι «ΔΕΗ δεν πουλάμε»

Ανώμαλη Προσγείωση για τις Κοσμικές Φιλοδοξίες της Ευρώπης

Ανώμαλη Προσγείωση για τις Κοσμικές Φιλοδοξίες της Ευρώπης

Εδώ και χρόνια, επιστήμονες και πολιτικοί αγωνίζονται για να «τιθασέψουν» την διαδικασία που επιτρέπει στον Ήλιο να παράγει ενέργεια και να την χρησιμοποιήσουν για το καλό της ανθρωπότητας. Η σχετική πηγή ονομάζεται πυρηνική σύντηξη και εδώ και τέσσερα χρόνια στην Ευρώπη διεξάγεται μια μεγάλη κοινή προσπάθεια της Ε.Ε., της Κίνας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Ινδίας, της Νότιας Κορέας, της Ρωσίας και της Ελβετίας για την κατασκευή πειραματικού αντιδραστήρα, ο οποίος θα δώσει πολλές απαντήσεις.

Παραμένουν Αναπάντητα Ερωτήματα για τη Λιανική Αγορά Ηλεκτρισμού

Παραμένουν Αναπάντητα Ερωτήματα για τη Λιανική Αγορά Ηλεκτρισμού

Καζάνι που βράζει μοιάζει η ενεργειακή αγορά αυτόν τον καιρό και όχι μόνον λόγω των απαιτήσεων της Κομισιόν για την πώληση γενναίου ποσοστού των εργοστασίων της ΔΕΗ. Κι αν αυτό συνιστά σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, που αφορά στην κυβέρνηση, υπάρχει ένα ακόμη κομμάτι της αγοράς που θα απασχολήσει δυνατά την επικαιρότητα ως τα τέλη του έτους. Αναφερόμαστε στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού, όπου υπάρχουν αρκετά ζητήματα ανοικτά.

Προέχει ο Επανακαθορισμός Προτεραιοτήτων στα Διεθνή Ενεργειακά Θέματα

Προέχει ο Επανακαθορισμός Προτεραιοτήτων στα Διεθνή Ενεργειακά Θέματα

Τόσο η εντυπωσιακή μείωση του δημοσίου ελλείμματος στο Α’ εξάμηνο και απαρέγκλιτη εφαρμογή των όρων του Μνημονίου φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να πείθουν τους εταίρους μας στην Ευρώπη αλλά και τους επιβλέποντες του ΔΝΤ ότι η Ελληνική περίπτωση δεν είναι τόσο απελπιστική και αδιέξοδη όσο είχαν αρχικά εκτιμήσει. Βέβαια είναι πολλά τα δύσκολα ακόμα μπροστά μας και θα ήτο άκαιρο εάν όχι ριψοκίνδυνο να επιχειρήσουμε προβολές στο μέλλον. Όμως αυτό το οποίο διαφαίνεται ξεκάθαρα στον ορίζοντα, εάν κρίνουμε από τις τελευταίες εξελίξεις στα ανοικτά ενεργειακά θέματα της περιοχής, τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η Μόσχα επαναξιολογούν τον ρόλο της Ελλάδος, τον οποίο και θεωρούν πλέον καταλυτικό, ως προς την δυνατότητα παρέμβασης της με στόχο να ξεκολλήσουν επιτέλους τα μεγάλα ενεργειακά projects της περιοχής

Άρνηση και Θυμός Δεν Βοηθούν στην Εξεύρεση  Λύσης

Άρνηση και Θυμός Δεν Βοηθούν στην Εξεύρεση Λύσης

Η Άρνηση, σύμφωνα με το Σίγκμουντ Φρόιντ, συνίσταται σε ένα συναισθηματικό μηχανισμό άμυνας, ο οποίος αναδύεται όταν το υποκείμενο αντιμετωπίζει μια άβολη και οδυνηρή πραγματικότητα, που αρνείται να αποδεχθεί. Έτσι καταλήγει να συμπεριφέρεται ωσάν να μην έχει αλλάξει τίποτε. Το επόμενο βήμα είναι ο Θυμός, που συνεπάγεται ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Δεν θυμηθήκαμε τυχαία την ψυχολογία. Οι αντιδράσεις της άκαμπτης ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στην επιβαλλόμενη από την Ε.Ε. πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της έχουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά. Και όχι αδίκως. Χρόνια τώρα η πολιτεία έκοβε και έραβε την πολιτική της στον ενεργειακό τομέα ανάλογα με τις διαθέσεις του σκληρού συνδικάτου, που ως εκ της θέσης του έμοιαζε να μπορεί να ρυθμίζει τις εξελίξεις

Το Σπάσιμο της ΔΕΗ δεν είναι Απαραίτητα Κακή Λύση

Το Σπάσιμο της ΔΕΗ δεν είναι Απαραίτητα Κακή Λύση

Το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο και έχει υιοθετηθεί πλήρως από την Τρόικα, για το σπάσιμο της ΔΕΗ, ενόψει του αδιεξόδου στο οποίο ευρίσκεται η διαδικασία απελευθέρωσης της Ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού, δεν είναι παράλογο ούτε ανεδαφικό. Ουσιαστικά αποτελεί τον πλέον πρακτικό και αποτελεσματικό τρόπο για την δημιουργία αληθινού ανταγωνισμού και όχι του εικονικού όπως εμφανίζεται σήμερα στο ταμπλό του ΔΕΣΜΗΕ

«Έκπληξη» για Εσωτερική Κατανάλωση;

«Έκπληξη» για Εσωτερική Κατανάλωση;

Η ελληνική πολιτεία, δια του αρμόδιου υπουργείου Ενέργειας, εμφανίσθηκε έκπληκτη για τη «βόμβα» μεγατόνων που έριξαν οι κοινοτικοί αξιωματούχοι, απαιτώντας να πωληθεί άμεσα το 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ. Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν για την «έκπληξη» αυτή. Ή ότι εκεί στο υπουργείο δεν γνωρίζουν αγγλικά, άρα δεν κατανόησαν το ύφος και το περιεχόμενο της επιστολής με την οποία γνωστοποιούνταν η άφιξη του κλιμακίου ή ότι η αντίδραση αυτή προορίζεται για εσωτερική κατανάλωση και μόνον

Συνυπεύθυνη η Δύση για το «Βρόμικο» Ενεργειακό Ρεκόρ της Κίνας

Συνυπεύθυνη η Δύση για το «Βρόμικο» Ενεργειακό Ρεκόρ της Κίνας

Η είδηση ότι η Κίνα είναι πλέον ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας παγκοσμίως, έχοντας ξεπεράσει και τις ΗΠΑ, προκάλεσε αίσθηση στο κοινό και τους ειδικούς. Όχι τόσο επειδή δεν αναμενόταν, αλλά κυρίως επειδή η εξέλιξη αυτή επήλθε αρκετά χρόνια νωρίτερα από όσο υπολόγιζαν, κάτι που άλλωστε το αναγνωρίζει και ο ΙΕΑ. Πίσω όμως από την ίδια την είδηση, κρύβονται κάποιες δυσάρεστες πραγματικότητες που θα έπρεπε να μας απασχολούν.

Εμειναν από Καύσιμα οι Ιδιωτικοποιήσεις στην Ενέργεια

Εμειναν από Καύσιμα οι Ιδιωτικοποιήσεις στην Ενέργεια

Με τον αραμπά φαίνεται ότι θα κινηθούν οι αποκρατικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας. Μπορεί η ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων να περιλαμβάνει τα πάντα, ωστόσο, σε ό,τι αφορά την ενεργειακή αγορά τα βήματα θα είναι εξαιρετικά αργά.