Σχόλιο

Το Τέλος του Κρατικού Μοντέλου

Το Τέλος του Κρατικού Μοντέλου

Στην οικονομική επιστήμη θεωρείται κοινός τόπος ότι οι οικονομικές κρίσεις συμβαδίζουν με τις ευκαιρίες. Το ζήτημα είναι να τις εντοπίσει κανείς έγκαιρα, να τις καταγράψει και φυσικά να τις αξιοποιήσει.

Το Αβέβαιο Μέλλον του Ευρώ

Το Αβέβαιο Μέλλον του Ευρώ

Η πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση στην Ευρωζώνη και στο σχέδιο μαμούθ των 750 δισεκ. Ευρώ που τελικά υιοθετήθηκε για την αποφυγή χρεωκοπίας, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των χωρών του Νότου, έφερε στο προσκήνιο τα διαρθρωτικά προβλήματα των οικονομιών των χωρών του Ευρώ και κυρίως τις τεράστιες ανισότητες σε βασικούς δείκτες, αλλά και στην ανταγωνιστικότητα των διαφόρων οικονομιών.

Το Ατύχημα του Deepwater Horizon Ανατρέπει τα Σχέδια των Πετρελαϊκών

Το Ατύχημα του Deepwater Horizon Ανατρέπει τα Σχέδια των Πετρελαϊκών

Με αγωνία παρακολούθησε ο πλανήτης την ύστατη προσπάθεια της ΒΡ να ελέγξει την διαρροή στον Κόλπο του Μεξικού, μέσω της επιχείρησης «top kill», με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι ενθαρρυντικά. Η εταιρεία μάλιστα αναγκάστηκε να δώσει εικόνα ζωντανά από τη διαρροή στο internet, μια κίνηση που από μόνη της σημαίνει πολλά για την έκταση της όλης υπόθεσης.

Δεν θα μας Σώσει η Πράσινη Ανάπτυξη

Δεν θα μας Σώσει η Πράσινη Ανάπτυξη

Η ψήφιση χθες από την ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής για την «Επιτάχυνση της Ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την Αντιμετώπιση της Κλιματική Αλλαγής», αποτελεί οπωσδήποτε μία σημαντική εξέλιξη στην ευρύτερη προσπάθεια για τη διάδοση των ΑΠΕ και την διεύρυνση της συμμετοχής τους στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.

Αραβία και Κίνα, οι Ατμομηχανές των Επενδύσεων

Αραβία και Κίνα, οι Ατμομηχανές των Επενδύσεων

Οι πλούσιες χώρες της Μέσης Ανατολής και η Κίνα αποτελούν εδώ και μερικά χρόνια τους μεγαλύτερους επενδυτές σε κρατικό επίπεδο, καθώς έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις ασύλληπτων διαστάσεων σε ολόκληρο τον πλανήτη, στηρίζοντας έτσι και τις πιο πολύπαθες οικονομίες, όπως των ΗΠΑ και της Νότιας Ευρώπης.

Απελευθέρωση της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας υπό την Πίεση του ΔΝΤ

Απελευθέρωση της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας υπό την Πίεση του ΔΝΤ

Τα τελευταία χρόνια αυτό που συνέβαινε συστηματικά στην εγχώρια ενεργειακή αγορά ήταν να κρύβονται «κάτω από το χαλί» τα προβλήματα που συσσωρεύονταν. Η απελευθέρωση της αγοράς έμενε στα χαρτιά, η κεντρικά σχεδιαζόμενη πολιτική δεν αναλάμβανε το πολιτικό κόστος για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που υπαγόρευε η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλοι, ΔΕΗ και ιδιώτες, μιλούσαν για στρεβλώσεις, έχοντας όμως ο καθένας διαφορετική εικόνα στο μυαλό του. Μέχρι που ήρθαν η «τρόικα» του ΔΝΤ και η Ε.Ε. να υπαγορεύσουν με βίαιο τρόπο αλλαγές, οι οποίες, όπως δείχνουν τα πράγματα, αλλάζουν εντελώς το τοπίο. Με την υποψία, λοιπόν, αυτών των αλλαγών άνοιξε κυριολεκτικά «Ο ασκός του Αιόλου»

Το Γεφύρι της Άρτας

Το Γεφύρι της Άρτας

Η παράκαμψη των στενών του Βοσπόρου για τη μεταφορά πετρελαίου, αποτελεί εδώ και μερικά χρόνια μία βασική στρατηγική επιδίωξη για τη Ρωσία και κατ’ επέκταση για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Η όλη υπόθεση ξεκίνησε μετά από πρόταση – μελέτη που κατέθεσε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 το τότε αφεντικό της Petrola, ιδιοκτησίας Γιάννη Λάτση, κ. Σόλωνας Γρηγοριάδης

Η Τουρκία, η Ενέργεια και Εμείς

Η Τουρκία, η Ενέργεια και Εμείς

Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με τη Ρωσία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού. Η Τουρκία πρωτοστάτησε στην υπογραφή της συμφωνίας με το Ιράν για την ανταλλαγή των πυρηνικών του καυσίμων. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ειδήσεις των τελευταίων εβδομάδων, οι οποίες αποδεικνύουν την επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής της γειτονικής χώρας.

Η Διάσωση του Ευρώ

Η Διάσωση του Ευρώ

Η ευρωζώνη ήρθε τις τελευταίες εβδομάδες πιο κοντά στο χείλος της καταστροφής από κάθε άλλη φορά, ειδικά αν πιστέψουμε τις φήμες για τη “γροθιά στο τραπέζι” του κ. Σαρκοζί με την οποία προσπάθησε να συνετίσει τους Γερμανούς, απειλώντας να αποχωρήσει η Γαλλία από το ευρώ. Η απάντηση τελικά ήρθε με το πακέτο σωτηρίας των 750 δις ευρώ, το οποίο καθησύχασε τις αγορές

Οι Ενεργειακές Επενδύσεις, Η Τουρκία και Εμείς

Οι Ενεργειακές Επενδύσεις, Η Τουρκία και Εμείς

Η επίσκεψη Ερντογάν, που τον πλαισίωνε κουστωδία επιχειρηματιών με προτάσεις συνεργασίας σε διάφορους τομείς, δημιουργεί το έναυσμα για να αναρωτηθούμε τι είδους επενδύσεις θέλουμε εμείς και με ποιόν τρόπο. Η ελληνική γραφειοκρατία, οι ατέρμονες καθυστερήσεις, οι παντοειδείς αγκυλώσεις, ενίοτε πολιτικές και συνδικαλιστικές, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μίγμα για πολλά χρόνια, ικανό να αποθαρρύνει την προσέγγιση ξένων επενδύσεων στη χώρα

Κέρδη και Ζημίες από την Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

Κέρδη και Ζημίες από την Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

Εάν σε κάτι βοήθησε η διήμερη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν στην Αθήνα ήτο στο να γκρεμιστεί άλλος ένας μύθος των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Σύμφωνα με τον μύθο αυτό, οι ισλαμιστές υποτίθεται ότι, σε σύγκριση με τους κεμαλιστές, είναι υπέρμαχοι μιας πιο διαλλακτικής πολιτικής απέναντι στην Ελλάδα, χωρίς διεκδικήσεις και επεκτατισμούς. Ο μύθος αυτός βρήκε πρόσφορο έδαφος στην χώρα μας χάρη και στο γεγονός ότι το ΑΚΡ του κ. Ερντογάν έχει κάνει «σημαία» του την ένταξη της γείτονος στην Ε.Ε.

Η Πετρελαιοκηλίδα σε Αριθμούς

Η Πετρελαιοκηλίδα σε Αριθμούς

Ένα ατύχημα όπως αυτό στον Κόλπο του Μεξικού δεν είναι κάτι που συμβαίνει κάθε μέρα και δυστυχώς έχει σοβαρότατες επιπτώσεις πρώτον για το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής και δεύτερον για την πετρελαϊκή βιομηχανία συνολικά και το μέλλον της εξόρυξης. Ήδη, η πολιτική ηγεσία στις ΗΠΑ, σε κυβερνητικό και περιφερειακό επίπεδο τάχθηκε κατά των υπεράκτιων εξορύξεων

Λάθος Επίσκεψη σε Λάθος Χρόνο

Λάθος Επίσκεψη σε Λάθος Χρόνο

Κατά γενική ομολογία ο ελληνικός λαός ακολουθώντας τις πανάρχαιες παραδόσεις του είναι φιλόξενος και τιμά τους ξένους επισκέπτες, ιδιαίτερα δε τους υψηλούς προσκεκλημένους του. Όμως όταν η χώρα τελεί σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης συνέπεια της οικονομικής κρίσης και βιώνει κλίμα έντονης κοινωνικής αναταραχής είναι τελείως παράλογο να ετοιμάζεται για μια υποδοχή του πρωθυπουργού της Τουρκίας

Το Οικονομικό Ντόμινο, η Ουάσιγκτον και το Σουβλάκι

Το Οικονομικό Ντόμινο, η Ουάσιγκτον και το Σουβλάκι

Η ανησυχία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για τις επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης επεκτάθηκε τις τελευταίες ημέρες, αφού τόσο η κυβέρνηση Ομπάμα, όσο και αρκετοί οικονομολόγοι παρατηρούν με προσοχή τις εξελίξεις στην Ευρώπη και φοβούνται την περίπτωση «ντόμινο». Οι φόβοι τους έχουν βάση, καθώς οι αμερικανικές τράπεζες και η Wall Street είναι σε ένα βαθμό εκτεθειμένες

Ελληνικό Κράτος –Ομόρρυθμος Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης και.. Αντίληψης

Ελληνικό Κράτος –Ομόρρυθμος Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης και.. Αντίληψης

Είναι τραγικό μόνο το να σταθεί κανείς στο χείλος του κοινωνικοοικονομικού γκρεμού της Ελλάδος και να κοιτάξει το δυσθεώρητο βάθος της παρούσας κρίσης, ένα βάθος που δημιουργείται εδώ και χρόνια με γεωλογική ακρίβεια από το ρήγμα της κοινωνικής και πολιτικής ασυδοσίας.

Αμφιβολίες Αντί για Αισιοδοξία Κομίζει το Νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ

Αμφιβολίες Αντί για Αισιοδοξία Κομίζει το Νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ

Η «πράσινη ανάπτυξη» αποτελεί τη σημαία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και βατήρας προς αυτήν αποτέλεσε το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Πρόκειται επί της ουσίας για το πρώτο ενεργειακό νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, το οποίο εν πολλοίς κρίνεται και ως δείγμα γραφής για το νεοσύστατο υπουργείο στον τομέα αυτό.