Σχόλιο

Ενέργεια και Οικονομική Κρίση

Ενέργεια και Οικονομική Κρίση

Η εβδομάδα που πέρασε ήτο αποκαλυπτική ως προς την έκταση, ένταση και επιμονή της οικονομικής και χρηματιστηριακής κρίσης που έχει ξεσπάσει εδώ και έξι μήνες και έχει οδηγήσει σε μία άνευ προηγουμένου παγκόσμια οικονομική ύφεση. Το ένα μετά το άλλο τα χρηματιστήρια έχουν πιάσει πάτο και εύλογα διερωτάται κανείς εάν υπάρχουν ακόμη περιθώρια για μεγαλύτερη καταβύθιση.

Ελπίδες... Made in China

Ελπίδες... Made in China

Από τότε που ο Μπαράκ Ομπάμα εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ, στις μετοχές αποτυπώθηκε ο «θρίαμβος» της ελπίδας που όμως αποδείχτηκε μάταια. Η ελπίδα κέρδισε στην Κίνα και όχι στις ΗΠΑ. Από τις 4 Νοεμβρίου, οι επιδόσεις του σύνθετου δείκτη του χρηματιστηρίου της Σαγκάης έχουν ξεπεράσει αυτές του αμερικανικού δείκτη S&P 500 κατά 75%. Η ανακοίνωση του Νοεμβρίου για πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας βοήθησε να αρχίσει το ράλι.

Ο Προβληματισμός για τα Στερεά Καύσιμα

Ο Προβληματισμός για τα Στερεά Καύσιμα

Η αναγγελθείσα προ εβδομάδων από τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη στροφή 180 μοιρών στην μέχρι σήμερα ακολουθούμενη ενεργειακή πολιτική, με την πλήρη αποπομπή του λιθάνθρακα και τον έμμεσο αλλά σαφή υποβιβασμό του λιγνίτη, από το ενεργειακό ισοζύγιο έχουν ως αναμένετο οδηγήσει σε έντονο προβληματισμό και ποικίλες αντιδράσεις για το ενεργειακό μέλλον της χώρας.

Περί του Κράτους

Περί του Κράτους

Βεβαίως και δεν υπάρχει κράτος στην Ελλάδα, διότι οι πάντες συνέβαλαν στην απαξίωση και τη σταδιακή του αποσύνθεση, επί δεκαετίες. Πολέμησε η Αριστερά το κράτος, ως «καταπιεστικό φορέα της δεξιάς» και ήταν από μιαν άποψη η μόνη παράταξη που ενήργησε με όρους «ιδεολογικούς» και την επίγνωση ότι δεν είχε ελπίδες να κατακτήσει την εξουσία, και ως εκ τούτου δεν είχε ανάγκη των κρατικών υπηρεσιών για να εφαρμόσει κυβερνητική πολιτική.

Χορεύοντας με την Κρίση

Χορεύοντας με την Κρίση

Οι οικονομικές συνθήκες βαίνουν επιδεινούμενες και εκ των πραγμάτων καθιστούν το ελληνικό πρόβλημα δυσεπίλυτο. Κανένα σήμα από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ δεν δείχνει έξοδο από την κρίση. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ζώνη στον πλανήτη ικανή να αντισταθεί στις συνθήκες της ύφεσης. Η εμπιστοσύνη στην τραπεζική αγορά παρά τις πολλές ενισχύσεις δεν επανέρχεται, οι απώλειες των μετοχών και των ακινήτων, που αποτελούν τις βασικές πηγές πλούτου στη προηγμένη Δύση, είναι μεγάλες, με αποτέλεσμα επιχειρήσεις και πολίτες να καταγράφουν ζημιές και να νιώθουν ανασφαλείς.

Στα Πέρατα του Κόσμου

Στα Πέρατα του Κόσμου

Αρκετά προβληματισμένη εμφανίζεται τον τελευταίο καιρό η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης – ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη του Αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίγιεφ στην Αθήνα, ο οποίος μετέφερε απαισιόδοξα μηνύματα παρά ελπίδες – για τις δυνατότητες εξασφάλισης πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου. Αυτές οι επιπλέον ποσότητες, όπως παρατηρούσαμε από την στήλη αυτή πριν από μερικές ημέρες, είναι απαραίτητες για να καλύψουν τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες σε φυσικό αέριο που απαιτούνται για την ηλεκτροπαραγωγή, την βιομηχανία και τον εμπορικό – οικιακό τομέα.

Επιστροφή στον Κρατισμό;

Επιστροφή στον Κρατισμό;

Η οικονομική κρίση παρουσιάστηκε σε πολλούς εγχώριους υποστηρικτές του κρατισμού, σοσιαλιστές ή μη, ως ευκαιρία για ρητορική revanche έναντι των ιδεολογικών τους αντιπάλων. Σε διεθνές επίπεδο όμως, κρατιστές και νεοφιλελεύθεροι θα συμφωνούσαν ότι στην χώρα μας, πριν τεθεί θέμα optimum, απαιτείται σημαντικός περιορισμός του κράτους και των παραφυάδων του.

Πράσινη Ενέργεια ή Πράσινα Άλογα;

Πράσινη Ενέργεια ή Πράσινα Άλογα;

Πριν από μερικές ημέρες ο Υπουργός Ανάπτυξης εν χορδαίς και οργάνοις ανακοίνωσε την πλήρη ανατροπή του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας με την «έξωση» του κακού και ρυπογόνου λιθάνθρακα και την «είσοδο» των καλών και καθαρών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης ανέτρεψε μία πολιτική που στην πράξη δεν υφίσταται ακόμη, αφού δεν λειτουργεί ούτε μία μονάδα λιθάνθρακα, ενώ η χώρα για το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτροπαραγωγής της εξαρτάται και θα εξακολουθεί να εξαρτάται για πολλά χρόνια ακόμη από τον περισσότερο ρυπογόνο λιγνίτη

Από Πού θα Προμηθευθούμε Αέριο;

Από Πού θα Προμηθευθούμε Αέριο;

Η πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα του Αζέρου προέδρου κ. Ταρίκ Αλίεφ, έφερε για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο το ακανθώδες θέμα της εξασφάλισης επαρκών ποσοτήτων φυσικού αερίου για κάλυψη των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών της χώρας. Η Ελλάδα σήμερα καταναλώνει περί τα 4.3 δισεκ. κυβ. μέτρα (BCM’s) κατ’ έτος ενώ οι προβλέψεις της ΔΕΠΑ κάνουν λόγο για ζήτηση που θα φθάσει τα 5.2 BCM’s το 2010, η οποία εκτιμάται ότι θα εκτοξευθεί στα 8.0 BCM’s το 2015.

Το Κράτος Μπαταξής

Το Κράτος Μπαταξής

Η «Εστία» έχει επανειλημμένως αναφερθεί στον «Ελληνικό» θεσμό της μεταχρονολογημένης επιταγής που διογκώνει τη νομισματική κυκλοφορία χωρίς να υπόκειται στον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδας. Η χρηματοδοτική στενότητα έχει ως προφανή συνέπεια την αύξηση του όγκου των συναλλαγών που τακτοποιείται με μεταχρονολογημένες επιταγές.

Η Απειλή του Προστατευτισμού

Η Απειλή του Προστατευτισμού

Παραφράζοντας τον Κάρολο Μαρξ, θα λέγαμε ότι ένα φάντασμα πλανάται πάνω από την παγκόσμια οικονομία. Αυτό του προστατευτισμού. Η εξέλιξη αυτή υποκρύπτει σοβαρότατους κινδύνους. Διότι, αν μπουν δασμολογικά και άλλα εμπόδια στο παγκόσμιο εμπόριο, τότε η κρίση την οποία θα γνωρίσουμε και θα ζήσουμε θα είναι καταστροφική. Κυριολεκτούμε δε με την διατύπωση της λέξεως αυτής. Και εξηγούμεθα.

Ο Λιθάνθρακας... Στον «Διάλογο»

Ο Λιθάνθρακας... Στον «Διάλογο»

Από την πρώτη ώρα που άρχισε να διατυπώνεται θεωρητικά το οικολογικό αίτημα προσέκρουσε σ’ ένα τραγικό αδιέξοδο: Προστασία του περιβάλλοντος και του πλανητικού οικοσυστήματος σημαίνει περιορισμό της ανάπτυξης. Οι ακραίοι τότε είπαν και έγραψαν ότι αυτό αφορά τους καπιταλιστές και τα κέρδη τους και δεν μας ενδιαφέρει. Δεν είχε ακόμη αποκαλυφθεί πλήρως ότι και οι «σοσιαλιστές» της Σοβιετικής Ενωσης με το δικό τους μοντέλο ψευτοανάπτυξης (ένα νόθο είδος καθυστερημένου καπιταλισμού) προκάλεσαν ακόμα μεγαλύτερες καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον και στο οικοσύστημα της απέραντης χώρας τους.

Το Δικό μας NIMBY

Το Δικό μας NIMBY

Τις τελευταίες εβδομάδες η μία πόλη μετά την άλλη, ο ένας δήμος μετά τον άλλο, η μία κοινότητα μετά την άλλη αρνούνται πεισματικά, συστηματικά, σταθερά και ακατανόητα τις περισσότερες φορές, να δεχθούν στην περιοχή τους μικρές ή μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις. Είτε πρόκειται για ένα φωτοβολταικό σταθμό, ένα αιολικό πάρκο, μία γεωθερμική γεώτρηση η μία μεγάλη θερμική μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού, η στάση των κατοίκων και ιδιαίτερα αυτή των εκλεγμένων αντιπροσώπων τους είναι το ίδιο αρνητική.

Αποδόμηση και Βία

Αποδόμηση και Βία

Το κληροδότημα του περασμένου έτους ήταν η έκρηξη μιας βίας αχαλίνωτης που σάρωσε τη χώρα τις πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου, δημιουργώντας μια χαοτική κατάσταση, με το πολιτικό σύστημα να παρακολουθεί τα διαδραματιζόμενα ενεό, αδυνατώντας να αντιληφθεί τους λόγους ριζοσπαστικοποιήσεως χιλιάδων νέων, προερχόμενων από οικογένειες «αστικές», με ό,τι και εάν σημαίνει αυτός ο όρος στην Ελλάδα.

ΑΠΕ και Οικονομική Κρίση

ΑΠΕ και Οικονομική Κρίση

Η σημερινή διεθνής οικονομική κρίση έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τον περιορισμό της ρευστότητας, γεγονός που συνεπάγεται μείωση της επενδυτικής δραστηριότητας. Τομείς καινοτόμοι και, άρα υψηλού ρίσκου, όπως οι ΑΠΕ είναι οι πρώτοι που θίγονται από τέτοιες εξελίξεις. Κι όμως, η ανάπτυξη των ΑΠΕ θα μπορούσε να είναι η απάντηση στην κρίση. Οι τιμές των συμβατικών καυσίμων είναι, βέβαια, σήμερα δελεαστικά χαμηλές. Όμως, ταυτόχρονα οι κυβερνήσεις παγκοσμίως αντιμετωπίζουν το φάσμα της διόγκωσης της ανεργίας, αλλά και της ραγδαίας αύξησης του δημοσίου χρέους. Συνεπώς, οι λύσεις πρέπει να έχουν μακροπρόθεσμη στόχευση.

Μία Ακόμη Απουσία

Μία Ακόμη Απουσία

Το ότι η χώρα μας δεν έχει επίσημη παρουσία στα διεθνή, ή έστω περιφερειακά, όργανα και φόρα όπου και συγκροτούνται απόψεις και πολιτικές για την ενέργεια και το περιβάλλον είναι γεγονός. Όμως η Ελληνική απουσία, το αποτέλεσμα μιας ενδημικής εσωστρέφειας, σε περιόδους παγκοσμίων ανακατατάξεων όπως η σημερινή θα έχει ως συνέπεια την απομόνωση της χώρας και την περιθωριοποίηση της την στιγμή όπου η ενέργεια (πράσινη και συμβατική) και το περιβάλλον αποκτούν κεντρικό ρόλο στην χάραξη και υλοποίηση οικονομικής πολιτικής.