Σχόλιο

Δεν Αξιοποιούν την Τεχνολογία

Δεν Αξιοποιούν την Τεχνολογία

Αφού δεν της έφτασαν τα δύο εκατομμύρια στρέμματα δάσους καμένα, οι 80 νεκροί, τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ ζημιά (χωρίς να συνυπολογιστεί το οικολογικό κόστος) και το 20% του αγροτικού πληθυσμού της χώρας σοβαρά ζημιωμένο, και μετά από δεκάμηνη σιγή, φαίνεται ότι... δεν μας ξέχασε η φωτιά! Μας θυμήθηκε και πάλι, έτσι, εντελώς ξαφνικά και τυχαία, μόλις έσφιξαν λίγο οι ζέστες.

Η Πτώση των Τιμών του Πετρελαίου είναι Προσωρινή

Η Πτώση των Τιμών του Πετρελαίου είναι Προσωρινή

Η πρόσφατη πτώση των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές κατά 15% είναι γεγονός ότι προσέφερε μία ανακούφιση στις κεντρικές τράπεζες και στις δύο άκρες του Ατλαντικού οι οποίες έντρομες αντιμετωπίζουν με ορθάνοικτα μάτια το φάσμα ενός παρατεταμένου στασιμοπληθωρισμού.

Ενεργειακή Εξάρτηση και ΜΕΣ

Ενεργειακή Εξάρτηση και ΜΕΣ

Πριν από λίγες εβδομάδες ανακοινώθηκαν από την Eurostat τα τελευταία στοιχεία για την ενεργειακή εξάρτηση των χωρών μελών της Ε. Ένωσης (βλέπε http://www.energia.gr/article.asp?art_id=20596). H Ελλάδα για μια ακόμη φορά εμφανίζεται από τις πλέον εξαρτημένες χώρες της Ε.Ε από εισαγόμενους υδρογονάνθρακες και λιθάνθρακα σε βαθμό που αγγίζει το 72% όταν ο Κοινοτικός μέσος όρος των 27 είναι 54%.

Εγκληματική Αδιαφορία

Εγκληματική Αδιαφορία

Εδώ και πέντε χρόνια οι τιμές του αργού και των προϊόντων στις διεθνείς αγορές αυξάνονται με υψηλούς και σταθερούς ρυθμούς και ενίοτε με άλματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το διάστημα αυτό η ποικιλία Brent αυξήθηκε κατά 474% ενώ η ποικιλία WTI στο ΝΥΜΕΧ της Ν. Υόρκης σημείωσε νέο ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα φθάνοντας την τιμή των $147,50/βαρέλι.

Πετρέλαιο και Ακρίβεια

Πετρέλαιο και Ακρίβεια

Η συνεχής αύξηση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές τους τελευταίους μήνες με την παράλληλη αύξηση των τιμών πολλών καταναλωτικών προϊόντων και υπηρεσιών έχει δημιουργήσει την εντύπωση ότι ο βασικός ένοχος για την παρατηρούμενη ακρίβεια είναι το πετρέλαιο.

Ενεργειακή Επάρκεια

Ενεργειακή Επάρκεια

Πολλές φορές μέσα από αυτή την στήλη έχουμε υποστηρίξει την ανάγκη για την αξιοποίηση στο έπακρον δυνατόν των εγχώριων ενεργειακών πόρων, συμβατικών και μη, με την λογική ότι τα ενεργειακά αποθέματα παγκοσμίως γίνονται όλο και πιο δυσεύρετα και άρα έχουμε κάθε συμφέρον ως χώρα να εξασφαλίσουμε με κάθε δυνατό τρόπο την ενέργεια για το μέλλον. Με αυτήν την άποψη συντάσσεται ο γνωστός αρθρογράφος της εφημερίδας «Καθημερινή» κ. Νίκος Νικολάου, για αυτό και αναδημοσιεύουμε πλήρως άρθρο του με τίτλο «Μακροετείς Συμβάσεις για Ενεργειακή Επάρκεια» που δημοσιεύτηκε στο χθεσινό φύλλο (9/7) της «Καθημερινής».

Που θα Πάει η Τιμή του Πετρελαίου;

Που θα Πάει η Τιμή του Πετρελαίου;

Το ερώτημα είναι τόσο επίκαιρο όσο και παλαιό. Σε περιόδους όπου δεν υπάρχουν σοβαρές ανακατατάξεις ή προβλήματα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, ή εμπόλεμες καταστάσεις σε νευραλγικά σημεία του πλανήτη, όπως λ.χ. την περίοδο 1985-2002, οι τιμές του πετρελαίου κινούνταν λίγο πολύ σε προβλέψιμα επίπεδα. Μερικοί τότε μιλούσαν ακόμα και για κατάρρευση των τιμών.

Ο Καιρός Βλάπτει την Παραγωγή των Bιοκαυσίμων

Ο Καιρός Βλάπτει την Παραγωγή των Bιοκαυσίμων

Οι καταιγίδες και οι πλημμύρες που έπληξαν κατά τις τελευταίες εβδομάδες τις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ και ειδικότερα την περιοχή όπου καλλιεργείται το καλαμπόκι, διέλυσαν ελπίδες για φετινή καλή σοδειά.

Το Πετρέλαιο και η Πόλη

Το Πετρέλαιο και η Πόλη

Η αστικοποίηση στην Κίνα, κατά την οποία εκατομμύρια αγρότες έγιναν εργάτες στην βιομηχανία, είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που η τιμή του πετρελαίου έχει εξαπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία. Η Κίνα δεν πρόκειται να στείλει όλους αυτούς τους εργάτες πίσω στους αγρούς. Επομένως, ποια είναι η λύση για τις τιμές του πετρελαίου που αυξάνονται συνεχώς;

Το Αυγό του Κολόμβου

Το Αυγό του Κολόμβου

Η γνωστή αυτή φράση αναφέρεται συνήθως σε καταστάσεις όπου δεν γνωρίζουμε ποιος ή τι προηγήθηκε ποιου. Η κότα ή το χρυσό αβγό; Έτσι και με τις ακριβές τιμές του πετρελαίου δεν είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε εάν οι ακριβές τιμές είναι αποτέλεσμα της κερδοσκοπίας ή η κερδοσκοπία προέκυψε και συντηρείται λόγω του ακριβού πετρελαίου.

Η Νέα Ενεργειακή Κρίση

Η Νέα Ενεργειακή Κρίση

Σε αντίθεση με το 1973, και αργότερα το 1979, όταν είχαμε μία απότομη αύξηση των τιμών του πετρελαίου, και σαν αποτέλεσμα ακολούθησε μία μεγάλη ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας η σημερινή άνοδος των τιμών υπήρξε σταδιακή, αργόσυρτη με τελική επικράτηση υψηλότερων πραγματικών (δηλ. αποπληθωρισμένων) τιμών.

Αβεβαιότης γιά την Οικονομία Οι Επιπτώσεις της Παγκοσμίου Κρίσεως

Αβεβαιότης γιά την Οικονομία Οι Επιπτώσεις της Παγκοσμίου Κρίσεως

Μέχρι τώρα επικρατούσε στην Ελλάδα κλίμα σχετικής βεβαιότητος. Ο καθένας περίπου ήξερε τί θα του ξημερώση αύριο. Σήμερα αυτό έχει αλλάξει. Ο τόπος έχει εισέλθει σε περίοδο μεγάλης αβεβαιότητος, η οποία οφείλεται τόσο σε εξωγενείς όσο και σε εσωτερικούς παράγοντες.

Ο Πραγματικός Ρόλος των ΑΠΕ

Ο Πραγματικός Ρόλος των ΑΠΕ

Σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή με θέμα την ενέργεια και τον ρόλο του πετρελαίου, («Ανιχνεύσεις» του Παντελή Σαββίδη στην ΕΤ3, 11/06/2008) πολλά ήσαν τα ερωτήματα των τηλεθεατών για τον ρόλο των ΑΠΕ και ιδιαίτερα για το εάν μπορούν να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο. Και εάν ναι γιατί κυβερνήσεις και εταιρείες δεν προχωρούν πιο γρήγορα και με πιο θαρραλέα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση;

Υψηλές Τιμές Πετρελαίου και Επιδοτήσεις

Υψηλές Τιμές Πετρελαίου και Επιδοτήσεις

Καθώς οι διεθνείς τιμές πετρελαίου συνεχίζουν την τρελή κούρσα τους και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι σύντομα θα δούμε το βαρέλι να πωλείται στα 150 δολάρια, οι χώρες οι οποίες είναι υπεύθυνες για τον μεγαλύτερο όγκο της αυξημένης ζήτησης – η οποία με τη σειρά της πυροδοτεί την άνοδο των τιμών – η μία μετά την άλλη ανακοινώνουν αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων στην εσωτερική αγορά σε μία απέλπιδα προσπάθεια να μειώσουν την κατανάλωση.

Η Aναθεώρησις«Παρωδία» Εκθέτει Oλόκληρο το Πολιτικό μας Σύστημα

Η Aναθεώρησις«Παρωδία» Εκθέτει Oλόκληρο το Πολιτικό μας Σύστημα

Οταν ο ιστορικός του μέλλοντος ανατρέξη στην συνταγματική ιστορία της Ελλάδος, είναι βέβαιο ότι θα χαρακτηρίση ως την πλέον μελανή σελίδα της την παρούσα δήθεν αναθεώρηση του Συντάγματος. Κινήθηκε προ διετίας η διαδικασία αναθεωρήσεως από την Κυβέρνηση, αλλά απέτυχε λόγω αποχωρήσεως της αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως.

Πετρελαϊκή Φούσκα η Νέα Οικονομική Πραγματικότητα

Πετρελαϊκή Φούσκα η Νέα Οικονομική Πραγματικότητα

Υπάρχουν πολλές ερμηνείες για την σταθερή και υψηλή άνοδο των διεθνών τιμών πετρελαίου, ιδίως το τελευταίο διάστημα. Κατά μία ερμηνεία η άνοδος οφείλεται κυρίως στους θεμελιακούς παράγοντες όπου η αυξανόμενη ζήτηση, τροφοδοτούμενη κυρίως από τα νέα κέντρα ανάπτυξης (δηλ. Ν.Α Ασία, Μέση Ανατολή, BRIC) έχει τον κύριο λόγο.