Σχόλιο

Ο Ανταγωνιστής της Ρωσίας στην Ενέργεια

Ο Ανταγωνιστής της Ρωσίας στην Ενέργεια

Όλο και περισσότερο ανήσυχοι εμφανίζονται οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως για το ενδεχόμενο διαταραχής της ροής φυσικού αερίου από τον μοναδικό προμηθευτή τους, την Ρωσία. Μόλις τον Ιανουάριο του 2006 οι ρωσικοί αγωγοί είχαν προσωρινά κλείσει λόγω της διαμάχης της χώρας με την Ουκρανία, ενώ η δυτική Ευρώπη ετοιμαζόταν για το χειρότερο.

Διεθνής Κίνηση για το Ακριβό Πετρέλαιο

Διεθνής Κίνηση για το Ακριβό Πετρέλαιο

Οι κυβερνήσεις μπορούν να περιορίσουν τις οικονομικές συνέπειες από το ακριβό πετρέλαιο εάν δράσουν από κοινού. Ηρθε η ώρα το θέμα να τεθεί στη σύνοδο της G8, ή σε μια ευρύτερη σύνοδο, που θα συναθροίσει τις βιομηχανικές χώρες, τις μεγαλύτερες χώρες κατανάλωσης από τον τρίτο κόσμο και τις σημαντικότερες χώρες παραγωγής.

Διασύρονται οι Επιχειρηματίες - Θεωρούνται Συλλήβδην Απατεώνες

Διασύρονται οι Επιχειρηματίες - Θεωρούνται Συλλήβδην Απατεώνες

Στην Ελλάδα, η έννοια "επιχειρηματίας" τείνει να καταστή συνώνυμη του "απατεώνας". Είναι τέτοια η αριστερή προπαγάνδα και τέτοια η κυριαρχία της, ώστε η ελληνική κοινή γνώμη έχει περίπου πεισθή ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται με παράνομο τρόπο και ότι, κατ' επέκτασιν, οι επιχειρηματίες είναι απατεώνες.

Ο Παλμός της Οικονομίας

Ο Παλμός της Οικονομίας

Από ό,τι θυμάμαι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ως πρωθυπουργός στα χρόνια της μεταπολίτευσης δεν πήγε ποτέ στη φιέστα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, παρ’ ότι την περίοδο αυτή δραστηριοποιούνταν πολλοί και ισχυροί βιομήχανοι.

Και Πράσινα Αέρια

Και Πράσινα Αέρια

Έχουμε λοιπόν μια τριλογία: τις πράσινες ταράτσες, την πράσινη πυρηνική ενέργεια και τα πράσινα αέρια. Για τις δύο πρώτες πράξεις της τριλογίας η στήλη έχει αναφερθή σε προηγούμενα σημειώματα. Σήμερα θα ασχοληθούμε με την τρίτη πράξη, ήτοι τα πράσινα αέρια.

Γιατί Τόση Αδιαφορία για το Ακριβό Πετρέλαιο;

Γιατί Τόση Αδιαφορία για το Ακριβό Πετρέλαιο;

Η ολοκλήρωση της πώλησης ενός τμήματος του ΟΤΕ στην Deutche Telecom, η οποία και αναλαμβάνει τη διοίκηση του οργανισμού, η λήξη της απεργίας των βυτιοφόρων ΔΧ χωρίς σοβαρές αναταράξεις στην αγορά και η υπογραφή της Ελληνορωσικής συμφωνίας για τον αγωγό αερίου South Stream, χωρίς σοβαρές Αμερικανικές αντιδράσεις, είναι λογικό να έχουν τονώσει την αυτοπεποίθηση της κυβέρνησης η οποία πλέον αντικρίζει με αισιοδοξία το μέλλον.

Η Συζήτηση για την Πυρηνική Ενέργεια

Η Συζήτηση για την Πυρηνική Ενέργεια

Η οργάνωση ειδικής ημερίδας με θέμα την πυρηνική ενέργεια, η εκτενής αναφορά στο θέμα μέσα σε διάστημα λίγων μόλις ημερών από τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Χ. Φώλια και από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά, ο οποίος μάλιστα την χαρακτήρισε «πράσινη ενέργεια», και ο καταιγισμός σχετικών άρθρων στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο, δίδουν την εντύπωση ότι επιτέλους άνοιξε ο φάκελος για την πυρηνική ενέργεια στη χώρα μας.

Πολυτέλεια η Πυρηνική Ενέργεια

Πολυτέλεια η Πυρηνική Ενέργεια

Ως λαός έχουμε την τάση να φανατιζόμαστε. Eχουμε την τάση να ρίχνουμε τα φώτα της δημοσιότητας σε ένα θέμα, για μικρό χρονικό διάστημα, να αντιπαρατιθέμεθα με ένταση και τελικώς να ξεχνάμε γρήγορα, αφήνοντας τα πράγματα να κυλήσουν μόνα τους, χωρίς να έχουμε καταλήξει σε μια απόφαση που να εκφράζει την πλειοψηφία της κοινωνίας, αν όχι το σύνολο της.

Τι Κρύβει η Στροφή προς τη Μόσχα

Τι Κρύβει η Στροφή προς τη Μόσχα

Διάνα, κατά τη γνώμη μας, έχει χτυπήσει ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με τον «αντιαμερικανισμό» που προσπαθεί να καρπωθεί, χρησιμοποιώντας τις συμφωνίες για τους αγωγούς με τη Ρωσία του Βλ. Πούτιν.

Το Πετρέλαιο Ακριβαίνει. Εμείς τι Kάνουμε;

Το Πετρέλαιο Ακριβαίνει. Εμείς τι Kάνουμε;

Την εβδομάδα που πέρασε το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές κτύπησε τα 120 δολάρια το βαρέλι έχοντας ανατιμηθεί κατά 100% τους τελευταίους 14 μήνες. Παρά τις αυξομειώσεις που παρατηρούνται κατά διαστήματα η πορεία των τιμών του αργού τα τελευταία πέντε χρόνια είναι απόλυτα ανοδική με προοπτική για περαιτέρω αυξήσεις τους επόμενους μήνες.

Χωρίς Πολιτική για το Περιβάλλον

Χωρίς Πολιτική για το Περιβάλλον

Η πρόσφατη απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του ΟΗΕ (6/3/08) για την αποβολή της Ελλάδος από τους ευέλικτους μηχανισμούς του πρωτοκόλλου του Κιότο έφερε για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο το τραγικό έλλειμμα πολιτικής για το περιβάλλον στην χώρα μας και την απουσία περιβαλλοντικής συνείδησης και γενικότερα ενδιαφέροντος για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ανεύθυνος ο Διπλοϋπουργός;

Ανεύθυνος ο Διπλοϋπουργός;

Έβαλε την υπογραφή της φαρδιά-πλατιά η Ελλάδα μαζί με άλλες 140 χώρες στο Πρωτόκολλο του Κιότο και τώρα συλλαμβάνεται από την αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ να μην το τηρεί, αφού δεν έπεισε για την εγκυρότητα μέτρησης και καταγραφής των εκπομπών αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Απαιτείται Ριζική Αναθεώρηση του Ρόλου του Πετρελαίου στην Χάραξη της Οικονομικής Πολιτικής

Απαιτείται Ριζική Αναθεώρηση του Ρόλου του Πετρελαίου στην Χάραξη της Οικονομικής Πολιτικής

Η Ελλάδα παραμένει μία από τις πιο εξαρτημένες χώρες της Ε. Ένωσης από τις εισαγωγές υδρογονανθράκων. Με ποσοστό που φθάνει το 63% της Ενεργειακής Κατανάλωσης, σε σύγκριση με το 44% της Ε.Ε, για εισαγωγές πετρελαίου και αερίου, είναι φυσικό η οικονομία της χώρας μας να είναι πολύ περισσότερο εκτεθειμένη στις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών.

Δύσκολο Καλοκαίρι Εν Όψει

Δύσκολο Καλοκαίρι Εν Όψει

Οι αρμόδιοι της ΡΑΕ και του ΔΕΣΜΗΕ ομολογούν ανοικτά πλέον ότι το καλοκαίρι που έρχεται θα είναι εξαιρετικά δύσκολο από άποψης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, και αυτό γιατί χωρίς να έχει προστεθεί ούτε ένα νέο μεγαβάτ ηλεκτρικής ισχύος στο διασυνδεδεμένο δίκτυο της ΔΕΗ, αυτό θα κληθεί να αντιμετωπίσει σημαντικά αυξημένη ζήτηση.

Αμερικανικές Παραινέσεις και Συμβουλές

Αμερικανικές Παραινέσεις και Συμβουλές

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανησυχεί βαθύτατα για την ολοένα αυξανόμενη ενεργειακή εξάρτηση της χώρας μας από την Ρωσία και μας συμβουλεύει ότι θα πρέπει με κάθε τρόπο να επιδιώξομε την διαφοροποίηση των ενεργειακών μας προμηθειών. Σύμφωνα με τις Αμερικανικές θέσεις θα πρέπει να επιδιώξουμε την σταδιακή απεξάρτησή μας από το Ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο ώστε να μην συμβάλουμε στην περαιτέρω ισχυροποίηση της Ρωσίας ως βασικού ενεργειακού προμηθευτή της Ευρώπης, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Γιατί όχι στο «Νέα Μακεδονία»

Γιατί όχι στο «Νέα Μακεδονία»

Στη σύνοδο κορυφής, η ελληνική διπλωματία κατάφερε το δύσκολο. Το όνομα είναι πια νατοϊκός όρος για την ένταξη των Σκοπίων. Και αυτό πιστώνεται στους Κώστα Καραμανλή και Ντόρα Μπακογιάνννη. Η Αθήνα έχει πολιτικά και θεσμικά τις προϋποθέσεις να επιβάλει οριστική και δίκαιη λύση. Αυτό, όμως, δεν συνεπάγεται αυτομάτως ότι θα το επιτύχει.