Άρθρα-Αναλύσεις

Περιβαλλοντικά Εγκλήματα

Περιβαλλοντικά Εγκλήματα

Όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και στα θέματα περιβάλλοντος, όλα στην Ελλάδα είναι στρεβλά. Θα τολμούσε κανείς να πει, παραφράζοντας γνωστή ρήση, ότι στο όνομα του περιβάλλοντος διαπράττονται τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήματα. Αυτοί που θα έπρεπε να αντιδρούν και να μας προστατεύουν, αδιαφορούν προκλητικά ή συμμετέχουν εν γνώσει τους στη βάναυση κακοποίηση του περιβάλλοντος, διότι τελικά άλλες είναι οι προτεραιότητες τους.

Μια Πράσινη Πόλη στον Περσικό Κόλπο

Μια Πράσινη Πόλη στον Περσικό Κόλπο

Η οικονομική ανάπτυξη ως όρος σχετίζεται άμεσα και συχνά ταυτίζεται, όχι αδικαιολόγητα, με έννοιες όπως αυτή της εκβιομηχάνισης ή αυτή της αστικοποίησης φέρνοντας στο νου τις έντονες κοινωνικοοικονομικές αναδιαρθρώσεις που συμβαίνουν κατά την πρώτη φάση της αναπτυξιακής πορείας. Περιβαλλοντικά όμως το τίμημα για την επίτευξη της ανάπτυξης είναι μεγάλο.

Οι Γεωπολιτικές Συντεταγμένες της Μεγαλονήσου

Οι Γεωπολιτικές Συντεταγμένες της Μεγαλονήσου

Ποια είναι η Γεωπολιτική Αξία της Κύπρου σήμερα; Το ερώτημα εύλογα τίθεται καθώς η επόμενη μέρα των εκλογών έχει συνδεθεί με προσδοκίες για επανεκκίνηση της δυναμικής αναζήτησης λύσης. Η Κύπρος παραχωρήθηκε από τον Σουλτάνο στη Βρετανία το 1878 και μέσα σε τέσσερα χρόνια έχασε τη στρατηγική της σημασία:

Γιατί Ανεβαίνει η Τιμή του «Μαύρου Χρυσού»

Γιατί Ανεβαίνει η Τιμή του «Μαύρου Χρυσού»

Η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού εκτινάχθηκε στις 20 Φεβρουαρίου, στα 101,32 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ σε ονομαστικές τιμές - πολύ κοντά στο ρεκόρ σε αποπληθωρισμένες τιμές των 101,70 δολαρίων το βαρέλι, το οποίο σημειώθηκε τον Απρίλιο του 1980, ένα μήνα μετά την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράν.

Κλείνουν οι Στρόφιγγες του Πετρελαίου

Κλείνουν οι Στρόφιγγες του Πετρελαίου

Στο χθεσινό σχόλιο του Energia.gr εκφράζετο η άποψη ότι οι διεθνείς τιμές πετρελαίου απ’ εδώ και εμπρός όχι μόνο θα κινούνται γύρω από το ψυχολογικό φράγμα των 100 δολαρίων το βαρέλι, το οποίο και έσπασε δύο φορές την εβδομάδα που πέρασε, αλλά ότι σύντομα θα οδεύσουν σε ποιο υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με το ανώτερο σχόλιο οι λόγοι που ωθούν τις τιμές του μαύρου χρυσού προς τα επάνω έχουν να κάνουν κυρίως με τους υποκείμενους λόγους, δηλαδή την βασική εξίσωση προσφοράς και ζήτησης. Παρά το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι στην διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου ο παράγων της κερδοσκοπίας παίζει ένα σημαντικό ρόλο, αφού ολοένα και περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια, τύπου hedge funds, σπεκουλάρουν με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, οι αποφάσεις των εμπόρων (των traders) επηρεάζονται κατά βάση από τις πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί στην πραγματική αγορά.

ΠΓΔΜ: Κλειδί στην Περιφερειακή Σταθερότητα

ΠΓΔΜ: Κλειδί στην Περιφερειακή Σταθερότητα

Η Ελλάδα ορίζει την περιφερειακή της σταθερότητα με το Στάτους Κβο που διαμορφώθηκε με δύο Συνθήκες: Τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου του 1913 που τερμάτισε τον Δεύτερο Βαλκανικό Πόλεμο και τη Συνθήκη της Λοζάννης του 1923 που τερμάτισε οριστικά την ελληνοτουρκική πολεμική σύγκρουση. Η Συνθήκη του Βουκουρεστίου είναι η κατοχύρωση μιάς λαμπρής νίκης: Η Αθήνα μαζί με το Βελιγράδι ματαίωσαν τη δημιουργία τόσο της Μεγάλης Βουλγαρίας όσο και της Μεγάλης Αλβανίας, που θα προέκυπτε σε περίπτωση ήττας του Βελιγραδίου.

Θησαυρός ο Άνθρακας

Θησαυρός ο Άνθρακας

Η έκφραση «άνθρακας ο θησαυρός» στις μέρες μας έχει χάσει μάλλον την αξία της, καθώς η τιμή του άνθρακα έχει υπερδιπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο, και έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί από τα μέσα του 2002, όταν και άρχισε το «ράλι» συνολικά των εμπορευμάτων στον παρόντα οικονομικό κύκλο. Με τη ζήτηση μάλιστα στις αναδυόμενες οικονομίες να αυξάνει, τη στιγμή που τα καιρικά φαινόμενα και τα προβλήματα στις υποδομές προβληματίζουν, δεν είναι να απορεί κανείς που οι ειδικοί προβλέπουν σημαντικά κέρδη για τον άνθρακα και το 2008.

Οι παππούδες του Ίντερνετ

Οι παππούδες του Ίντερνετ

«Το 1980 σε ένα ταξίδι στο Λονδίνο γοητεύτηκα από ένα... κουτί στα ράφια ενός καταστήματος. Το αγόρασα αμέσως. Ήταν ο πρώτος μου υπολογιστής. Το 1984 αγόρασα το πρώτο μου μόντεμ. Για Ίντερνετ, ούτε λόγος εκείνη την εποχή. Ωστόσο, ήταν το έναυσμα για να δημιουργήσω χρόνια αργότερα- το 1988- την Αcrobase, μια από τις πρώτες «πολύγραμμες βάσεις».

Αναταραχή από το νέο ρεκόρ του πετρελαίου στα 100,10 δολάρια

Αναταραχή από το νέο ρεκόρ του πετρελαίου στα 100,10 δολάρια

Το νέο άλμα των τιμών του πετρελαίου μπορεί να επηρέασε θετικά τις πολυεθνικές του πετρελαίου και έκανε περιζήτητες τις μετοχές τους χθες στη Wall Street, ωστόσο πυροδότησε νέα αναταραχή. Η αρχική εντυπωσιακή άνοδος της Wall Street ανατράπηκε και το δολάριο σημείωσε σημαντική πτώση έναντι του ευρώ. Το κλίμα ήταν ήδη ευάλωτο από τη χθεσινή ομολογία της Credit Suisse για ζημίες ύψους 2,85 δισ. δολαρίων (1,93 δισ. ευρώ) από τα σύνθετα δομημένα ομόλογα που κατέχει από τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια της αμερικανικής subprime αγοράς. Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, τελικώς, υπέκυψε και αυτή στην κρίση που δονεί το τραπεζικό σύστημα της Δύσης.

Εγκώμιο ΙΕΑ για την Ενεργειακή Πολιτική των Η.Π.Α.

Εγκώμιο ΙΕΑ για την Ενεργειακή Πολιτική των Η.Π.Α.

Την προηγούμενη βδομάδα, ο Nobuo Tanaka, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενεργείας (ΙΕΑ), κατά την παρουσίαση της ετήσιας ανασκόπησης σχετικά με τις ενεργειακές πολιτικές των χωρών – μελών του ΙΕΑ, έκανε εκτενή αναφορά στην αμερικάνικη εθνική πολιτική για την ενέργεια εγκωμιάζοντας τις προσπάθειες των τελευταίων ετών και παρατηρώντας ότι οι Η.Π.Α. είναι σχεδόν έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιεσδήποτε ενεργειακές προκλήσεις παρουσιασθούν στο εγγύς μέλλον.

Αστραφτερές Προοπτικές για τον Κλάδο Μετάλλων

Αστραφτερές Προοπτικές για τον Κλάδο Μετάλλων

Οι τιμές των μετάλλων επανακάμπτουν το 2008 καθώς παρατηρείται αυξημένη ζήτηση από τις 4 (Κίνα, Ινδία, Ρωσία και Βραζιλία) αναδυόμενες αγορές του πλανήτη. Η τιμή της πλατίνας καταγράφει νέα υψηλά, αφού παραμένουν εκτός παραγωγής αρκετές μονάδες στη Νότια Αφρική, ανάκαμψη σημειώνει η τιμή του αλουμινίου, του χαλκού, του ψευδαργύρου, ενώ μικρή άνοδο καταγράφουν τα συμβόλαια νικελίου, του μολύβδου και του κασσίτερου στην αγορά εμπορευμάτων του Λονδίνου. Η εικόνα ανόδου των βασικών μετάλλων υποστηρίζεται και από τη συνεχιζόμενη διεθνή πιστωτική κρίση, με συνέπεια τα hedge funds και οι μεγάλοι επενδυτές να επιστρέφουν στα ασφαλή καταφύγια των μετάλλων με επικεφαλής τον χρυσό.

Ιράν: Η χρονιά των μεγάλων προκλήσεων...

Ιράν: Η χρονιά των μεγάλων προκλήσεων...

Είκοσι εννέα χρόνια έκλεισαν προχθές Δευτέρα από την άνοδο του Χομεϊνί στην εξουσία στην Τεχεράνη: Στις 11 Φεβρουαρίου του 1979 διαλύθηκε η μεταβατική κυβέρνηση που είχε διορίσει ο Σάχης στις αρχές Ιανουαρίου του 1979 λίγο πριν αναχωρήσει για την Αίγυπτο και ολόκληρη η εξουσία περιήλθε στην κυβέρνηση Μπαζαργκάν που είχε ήδη διορισθεί από τον θρησκευτικό ηγέτη λίγο μετά την επιστροφή του από το Παρίσι.

Μέσα σε δάση – μακριά από οικισμούς νησιών

Μέσα σε δάση – μακριά από οικισμούς νησιών

Δυνατότητα δημιουργίας αιολικών πάρκων μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις, εφόσον αυτές δεν περιλαμβάνονται στον πυρήνα προστατευόμενων περιοχών, δίνει το νέο κείμενο του ειδικού χωροταξικού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ταυτόχρονα, στα νησιά «απομακρύνει» τα αιολικά πάρκα από όλους τους οικισμούς, ενώ στην ηπειρωτική Ελλάδα δίνει τη δυνατότητα να αυξήσουν την έκτασή τους έως 30-50%, εφόσον συναινεί ο οικείος δήμος.

Κέρδη από την πρόβλεψη της ζήτησης καυσίμων

Κέρδη από την πρόβλεψη της ζήτησης καυσίμων

Ιδιαίτερα επικερδείς και ενδιαφέρουσες επιχειρήσεις είναι τα διυλιστήρια με εισαγωγές αργού και αντίστοιχη παραγωγή διαφόρων προϊόντων υψηλών προδιαγραφών. Ο συγχρονισμός όμως των αναγκαίων ποσοτήτων των διαφόρων προϊόντων ανάλογα με τη ζήτηση είναι το στοιχείο πρόκλησης των καιρών.

Σε τεντωμένο σκοινί οι οικονομικές ισορροπίες HΠA - Eυρώπης - Tόκιο εντός του G7...

Σε τεντωμένο σκοινί οι οικονομικές ισορροπίες HΠA - Eυρώπης - Tόκιο εντός του G7...

Oντως, σε τεντωμένο σκοινί ισορροπούν οι σχέσεις χωρών και νομισμάτων εντός... του G7. Ωστόσο, κανείς δεν είναι διατεθειμένος να κάνει πόλεμο. H κυβέρνηση Mπους δηλώνει πως όλες οι δυνάμεις πρέπει να συμβάλουν στη σταθερότητα του παγκόσμιου οικονομικού και χρηματιστικού συστήματος!

Σοβαροί Κίνδυνοι στα Βαλκάνια

Σοβαροί Κίνδυνοι στα Βαλκάνια

Οι υποκινητές της αυτονομήσεως του Κοσσόβου, που είναι και εμπνευστές της Μεγάλης Αλβανίας, δεν εξυπηρετούν τα αληθινά συμφέροντα των αλβανικής καταγωγής Κοσσοβάρων. Ούτε βεβαίως των Σέρβων και όλων των άλλων λαών της Βαλκανικής Χερσονήσου.