Άρθρα-Αναλύσεις

Η Κρήτη Έδρα της Μεσογείου

Η Κρήτη Έδρα της Μεσογείου

Η Ένωση για τη Μεσόγειο μορφοποιείται σε μιά ευέλικτη, αν και κάπως χαοτική οργάνωση, με κύριο αντικείμενο τα προγράμματα κοινής δράσης (Εστία, 16-4-2008). Η «Κοινωνία των Πολιτών» καλείται να διαδραματίσει ένα ρόλο εξίσου σημαντικό με τις κυβερνήσεις.

Ευρωπαϊκή Σαφήνεια, Αμερικανική Ουδετερότητα...

Ευρωπαϊκή Σαφήνεια, Αμερικανική Ουδετερότητα...

Τόσο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μπαρόζο όσο και ο αρμόδιος για την Διεύρυνση Επίτροπος Ρεν είναι στο στόχαστρο του σκληρού πυρήνα του Κεμαλικού Κατεστημένου στην Τουρκία: Η σαφής τοποθέτησή τους υπέρ του Ερντογάν μετά την εκδήλωση του Δικαστικού Πραξικοπήματος έχει προκαλέσει ένα κύμα ύβρεων - Ιμπεριαλιστές και Αποικιοκράτες- στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Μπαϊκάλ και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP.

Σε Θέση Μάχης για την Τελική Σύγκρουση...

Σε Θέση Μάχης για την Τελική Σύγκρουση...

Το εν εξελίξει δικαστικό πραξικόπημα ήταν όντως η τελευταία εντός των προσχημάτων της τυπικής νομιμότητας ευκαιρία για το κεμαλικό κατεστημένο και το βαθύ κράτος: Στη σύνθεση του Συνταγματικού Δικαστηρίου στα έντεκα μέλη τα εννέα έχουν διορισθεί από τον προηγούμενο πρόεδρο Σεζέρ, μια πλειοψηφία που επρόκειτο σε ένα όχι πολύ μακρινό μέλλον να συρρικνωθεί και στη συνέχεια να ανατραπεί από τις επιλογές του προέδρου Γκιούλ.

Γιατί Αυξάνονται οι Τιμές των Τροφίμων

Γιατί Αυξάνονται οι Τιμές των Τροφίμων

Οι διεθνείς τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν από τον Φεβρουάριο του 2005 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2008 συνολικά κατά 81% και συνεχίζουν έκτοτε την ανοδική τους πορεία. Η εκρηκτική αυτή αύξηση δεν επηρεάζει τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη με τον ίδιο τρόπο.

Το Φυσικό Αέριο Χωρίζει τους Φυσικούς Συμμάχους

Το Φυσικό Αέριο Χωρίζει τους Φυσικούς Συμμάχους

Την Τετάρτη 30/4/2008 όλες οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις υπέγραψαν στο Κάιρο αιγυπτιακή πρόταση για Συμφωνία Εκεχειρίας με το Ισραήλ. Την Πέμπτη, την επομένη δηλαδή, 1/5/2008 άρχισε η παροχή φυσικού αερίου από την Αίγυπτο στο Ισραήλ. Η σχέση μεταξύ των δύο γεγονότων είναι στενότερη από όσο μπορεί να φανταστεί κάποιος.

Έντονη Αμερικανική Δυσφορία από την Ενεργειακή Συνεργασία Ιράν – Ευρώπης

Έντονη Αμερικανική Δυσφορία από την Ενεργειακή Συνεργασία Ιράν – Ευρώπης

Πριν έναν περίπου χρόνο, τον Ιούνιο του 2007, η ελβετική εταιρεία ενέργειας EGL, που έχει αναλάβει μαζί με την νορβηγική StatoilHydro την κατασκευή του υπεραδριατικού αγωγού φυσικού αερίου, γνωστού ως ΤΑΡ, υπέγραψε μια σύμβαση με τη κρατική Ιρανική Εταιρία Αερίου NIGEC για την προμήθεια 5,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου το χρόνο, αρχής γενομένης από το 2010.

Τρόφιμα ή Καύσιμα; Η πιο Δύσκολη Επιλογή

Τρόφιμα ή Καύσιμα; Η πιο Δύσκολη Επιλογή

Το 1959, ύστερα από πολυετείς πιέσεις από τους πετρελαιοπαραγωγούς του Τέξας, ο πρόεδρος Αϊζενχάουερ επέβαλε ποσοστώσεις για τις εισαγωγές αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ. Η ιδέα ότι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου του κόσμου ήγειρε κάποτε φραγμούς για να κρατήσει εκτός των συνόρων του το ξένο πετρέλαιο σήμερα ακούγεται γελοία.

Κορυφώνονται οι Αντιδράσεις των ΗΠΑ για τον South Stream

Κορυφώνονται οι Αντιδράσεις των ΗΠΑ για τον South Stream

Πριν καλά – καλά στεγνώσει το μελάνι από την υπογραφή της Έλληνο – Ρωσικής διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό South Stream, που υπεγράφη στην Μόσχα την περασμένη Τετάρτη 30/4 (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ στο energia.gr) και θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ιταλία μέσω Ελλάδος από το 2014 και μετά, ξέσπασε καταιγισμός αντιδράσεων, επισήμων και μη, από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Έντονος Προβληματισμός για το Πετρέλαιο στα 120 δολάρια το Βαρέλι

Έντονος Προβληματισμός για το Πετρέλαιο στα 120 δολάρια το Βαρέλι

Έντονη είναι η ανησυχία και ο προβληματισμός στους διεθνείς πετρελαϊκούς κύκλους από την απότομη αναρρίχηση της τιμής του αργού τους τελευταίους δύο μήνες. Με το βαρέλι να έχει κτυπήσει τα 120 δολάρια (τιμή WTI στο ΝΥΜΕΧ στις 28/4 και το Brent στα 116 δολάρια) δεν είναι λίγοι οι αναλυτές στις αγορές εμπορευμάτων που πιστεύουν ότι μέχρι το καλοκαίρι θα δούμε τις τιμές να εκτοξεύονται στα 130 ή και στα 150 δολάρια το βαρέλι!

Πού θα φθάσουν πετρέλαιο και δολάριο

Πού θα φθάσουν πετρέλαιο και δολάριο

Η αλληλένδετη σχέση της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου και της τιμής του πετρελαίου επαληθεύτηκε για μία ακόμη φορά την εβδομάδα που μας πέρασε, όπου κατεγράφησαν ιστορικά υψηλά τόσο για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα όσο και για την τιμή του μαύρου χρυσού.

Τι Επιδιώκουν Ελλάδα και Ρωσία από την Στρατηγική τους Συμμαχία.

Τι Επιδιώκουν Ελλάδα και Ρωσία από την Στρατηγική τους Συμμαχία.

Ο κ. Καραμανλής επισκέπτεται σήμερα την Μόσχα, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση που του απηύθυνε ο κ. Πούτιν, επιθυμώντας να τον συναντήσει κατά την τελευταία εβδομάδα που θα ευρίσκεται στο Κρεμλίνο αλλά και να τον γνωρίσει στον νέο εκλεγμένο πρόεδρο της Ρωσίας κ. Ντμίτρι Μεντβέντεβ. Κατά την συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν θέματα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών κυρίως στον τομέα της ενέργειας που είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος.

Πανάκριβα Ελληνικά Προϊόντα

Πανάκριβα Ελληνικά Προϊόντα

Κάποτε τα ελληνικά προϊόντα ήταν πολύ φθηνότερα των εισαγομένων. Όχι μόνον λόγω των φόρων και δασμών που επεβάρυναν τα ξένα, αλλά διότι το κόστος παραγωγής στην Ελλάδα ήταν χαμηλότερο. Σήμερα οι όροι έχουν αντιστραφή. Τα ελληνικά προϊόντα είναι ακριβώτερα των εισαγομένων. Κάτι που έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιό εμφανές στα τρόφιμα, όπως τις ημέρες αυτές στα αμνοερίφια.

Το Ρίσκο του Πετρελαίου

Το Ρίσκο του Πετρελαίου

Η σύνθετη λέξη «πετρέλαιο» προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «πέτρα» και «έλαιον», ενώ στην αρχαία Μεσοποταμία περίπου το 4000 π.Χ. το πισσώδες ακατέργαστο πετρέλαιο χρησιμοποιήθηκε και ως μορφή κόλλας, αλλά και για να καταστήσει τα πλοία της εποχής υδατοστεγή.

Στο Έλεος του ΟΠΕΚ

Στο Έλεος του ΟΠΕΚ

Η συνεχής αύξηση των διεθνών τιμών πετρελαίου τις τελευταίες εβδομάδες μοιάζει σαν ένα ανελέητο σφυροκόπημα στην εύθραυστη οικονομία των δυτικών χωρών η οποία την ίδια περίοδο δοκιμάζεται από μία άνευ προηγουμένου χρηματοπιστωτική κρίση, αποτέλεσμα ριψοκίνδυνων τοποθετήσεων απ’ όλες σχεδόν τις τράπεζες και στις δύο άκρες του Ατλαντικού.

Μεσογειακή Ένωσις και Ελλάς

Μεσογειακή Ένωσις και Ελλάς

Το κλίμα ως προς το μεσογειακό σχέδιο του Νικολά Σαρκοζύ έχει πλέον αναστραφεί. Ακόμη και η Τουρκία έχει αναιρέσει τις αντιρρήσεις της, καθώς συνειδητοποίησε ότι κινδυνεύει να βρεθεί εκτός μεσογειακής διαδικασίας. Οι προετοιμασίες για την σύνοδο κορυφής της 13ης Ιουλίου προχωρούν ταχύρρυθμα.

Οι Στρατηγικές Επιλογές της ΔΕΗ για τα Δίκτυά της

Οι Στρατηγικές Επιλογές της ΔΕΗ για τα Δίκτυά της

Στον κόσμο των επιχειρήσεων ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνονται τα τελευταία 10-15 χρόνια ριζικές αλλαγές ως προς τους κανόνες δραστηριοποίησής τους, οι οποίες μεταβάλλουν πλήρως το σύνολο των επιλογών που αυτές μπορούν να κάνουν για να αναπτυχθούν, ή ακόμη και απλώς για να επιβιώσουν.