Άρθρα-Αναλύσεις

Γαλλογερμανική Oμπρέλα Πάνω από τις Επιχειρήσεις Ενέργειας

Γαλλογερμανική Oμπρέλα Πάνω από τις Επιχειρήσεις Ενέργειας

H Γαλλία και η Γερμανία επιχειρούν να αποτρέψουν την υποχρεωτική διάσπαση των ενεργειακών τους επιχειρήσεων, παρουσιάζοντας μια κοινή πρωτοβουλία η οποία έχει στόχο να ενισχύσει τον ανταγωνισμό στις υπό κρατικό έλεγχο αγορές ηλεκτρισμού των δύο χωρών.

Κι όμως, οι Tιμές του Πετρελαίου Δεν θα Πέσουν Λόγω της Ύφεσης

Κι όμως, οι Tιμές του Πετρελαίου Δεν θα Πέσουν Λόγω της Ύφεσης

Eν όψει μιας ενδεχόμενης ύφεσης στην αμερικανική οικονομία, αναλυτές και οικονομολόγοι αναρωτιούνται εάν η μεγάλη έκρηξη στις τιμές του πετρελαίου θα κατασιγάσει ή θα υπάρξει... εκεχειρία. Συνήθως σε συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας η ζήτηση για καύσιμα μειώνεται. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι επιμένουν ότι αυτές οι συμπεριφορές δεν οδηγούν απαραίτητα σε χαμηλότερες τιμές καυσίμων.

Οι Τούρκοι Ερευνούν για Πετρέλαιο, Εμείς Άδωμεν.

Οι Τούρκοι Ερευνούν για Πετρέλαιο, Εμείς Άδωμεν.

Από τις αρχές της εβδομάδος, από τότε που έγινε γνωστό ότι η Τουρκία προχωράει σε νέες έρευνες στο Αιγαίο, επικρατεί μεγάλη αναστάτωση, για να μην πούμε πανικός, στο Υπουργείο Εξωτερικών αλλά και σε πολλές άλλες κρατικές υπηρεσίες μηδέ του Μεγάρου Μαξίμου εξαιρουμένου.

Το Μεγάλο Άλμα της Areva

Το Μεγάλο Άλμα της Areva

Μετά τη συνθήκη του Κιότο και τη διάσκεψη στο Μπαλί όπου τέθηκαν οι βάσεις για μια οικολογική τρόπον τινά στροφή της διεθνούς κοινότητας, ο παγκόσμιος ενεργειακός χάρτης αναμένεται στο εγγύς μέλλον να αλλάξει, και το τοπίο αναφορικά με τους τρόπους παραγωγής ενέργειας να γίνει πιο πράσινο ίσως βέβαια όχι με τόσο ριζικό τρόπο όσο αναμένουν κάποιοι αισιόδοξοι, αλλά σίγουρα με πιο γρήγορους ρυθμούς απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Παράγων Eνέργεια

Ο Παράγων Eνέργεια

Ήταν μια εποχή που η δύναμη μιας χώρας καθοριζόταν από τη δυνατότητά της να εγκαθιστά στρατιωτικές βάσεις σε ξένες χώρες και να στέλνει τον στόλο της σε θάλασσες χιλιάδες μίλια μακριά από τις ακτές της. Είχε πολιτικά και οικονομικά αποτελέσματα αυτή η στρατηγική και η Ευρώπη, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, έδρεψε τις θετικές και τις αρνητικές συνέπειές της.

Μετά το Ταξίδι στην Άγκυρα

Μετά το Ταξίδι στην Άγκυρα

Από πολύ νωρίς οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας απέκτησαν ανταγωνιστικό χαρακτήρα και εδραιώθηκε μια αίσθηση παιγνίου μηδενικού αθροίσματος, όπου το όποιο κέρδος της μιας χώρας ήταν σε βάρος της άλλης.

Το Πρόβλημα με τον Αγωγό

Το Πρόβλημα με τον Αγωγό

Τί ακριβώς συμβαίνει με τις ενεργειακές μας φιλοδοξίες στα Βαλκάνια; Ο μέσος πολίτης φαντάζομαι πως θα έχει αρχίσει να αναρωτιέται για τις συνεχείς υπογραφές και διακηρύξεις για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, καθώς και για τις συμφωνίες για το αέριο. Εκτιμώ πως θα άξιζε να αναγνωρίσει κάποιος τα προβλήματα αλλά και τις αντικειμενικά πραγματικές προοπτικές για τα συμφέροντά μας.

Κινεζικό Mπλακ Αουτ στην Ενέργεια

Κινεζικό Mπλακ Αουτ στην Ενέργεια

Μεγάλες χιονοθύελλες «απέκλεισαν» την οικονομική υπερδύναμη Κίνα. Με τις μεταφορές και την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας να παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα -τα φορτηγά γεμίζουν τους αυτοκινητόδρομους και οι διακοπές ρεύματος ταλαιπωρούν τις μισές από τις 31 επαρχίες της χώρας- από τη «μηχανή» της οικονομίας ακούγονται περίεργοι θόρυβοι.

Eλληνοτουρκικά Στερεότυπα

Eλληνοτουρκικά Στερεότυπα

Ασφαλώς ουδείς ανέμενε ουσιαστικά αποτελέσματα από την επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία. Όμως μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε συγκεντρωμένα, όλα εκείνα τα θέματα τα οποία συνιστούν το πλέγμα των ελληνο-τουρκικών προβλημάτων και επί των οποίων η ελληνική διπλωματία έπρεπε να έχη απαντήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Το Θέμα του Γενικού και της Πεταλούδας

Το Θέμα του Γενικού και της Πεταλούδας

Τη λέξη αμαρτάνω, σήμερα επιβαρυμένη με αιώνων ηθικολογία, την πρωτοσυναντάμε στον Ομηρο με τη σημασία του ξαστοχώ – έτσι, «εκών ημάρτανε» ο Διομήδης, ρίχνοντας επίτηδες το δόρυ πάνω από τον ώμο του Δόλωνα. Και αυτή η παλιά σημασία μου ξανάρχεται στο νου τον τελευταίο καιρό.

Πέντε Yπάλληλοι Όλοι κι Όλοι

Πέντε Yπάλληλοι Όλοι κι Όλοι

Την ώρα που οι νέοι στόχοι της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών επιτάσσουν η Ελλάδα να αυξήσει τις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εκείνη αντί να ανοίγει το βήμα της, το επιβραδύνει.

Το Tαξίδι στην Άγκυρα

Το Tαξίδι στην Άγκυρα

Κατά έναν περίεργο – αρκετά πικρό μάλιστα – τρόπο καταλήγει να είναι θετικό το ότι το ταξίδι του Κώστα Καραμανλή στην Άγκυρα έγινε μέσα στην απόλυτα δυσάρεστη και αδιέξοδη κατάσταση της εσωτερικής μας πολιτικής σκηνής. Με την προϊούσα απονομιμοποίηση του ίδιου του Πρωθυπουργού, συν της ηγετικής στρώσης της σημερινής ΝΔ, συν της αντιπολιτευτικής πρότασης (=απουσίας) του ΠαΣοΚ, όχι δε τόσο από τη Ζαχοπουλιάδα όσο από εκείνα που έφερε στην επιφάνεια: υπερπροθυμία της εξουσίας να παίζει σε σκοτεινά παιχνίδια ή να αμυνθεί παίζοντας σε παρόμοια σκηνικά, ευκολία της κοινής γνώμης να παρασύρεται και άλλη τόση να αδιαφορεί, απεμπόληση εκ μέρους του Τύπου και των ηλεκτρονικών μέσων του ρόλου του ελεγκτή των εξουσιών, αυτοπαγίδευση των δημοσιογράφων στη λογική του (συν)εξουσιαστή.

Η Gazprom Eισβάλλει στην Ευρώπη

Η Gazprom Eισβάλλει στην Ευρώπη

Ο ρωσικός ενεργειακός όμιλος Gazprom «εισβάλλει» με επιθετικές κινήσεις στις αγορές διάθεσης φυσικού αερίου της Ευρώπης, με σχέδια για την πώληση φυσικού αερίου και ενέργειας κατευθείαν σε καταναλωτές, όπως δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του ομίλου.

Δυναμική «Kάθοδος» της Ρωσίας προς τα Βαλκάνια

Δυναμική «Kάθοδος» της Ρωσίας προς τα Βαλκάνια

Η μετεωρική άνοδος του Βλαντιμίρ Πούτιν στο διεθνές πολιτικό στερέωμα συνδέθηκε εξαρχής με το Κόσοβο. Hταν ο πόλεμος του ΝΑΤΟ εναντίον της Σερβίας, το 1999, σε πείσμα του ρωσικού βέτο, που γκρέμισε τις αυταπάτες του Γέλτσιν περί ισότιμης, εταιρικής σχέσης με τις ΗΠΑ και στάθηκε καταλύτης για την αλλαγή φρουράς στο Κρεμλίνο, με εντολή την αναγέννηση της Ρωσίας ως ανεξάρτητης, παγκόσμιας δύναμης.

«Καβγάς» Τουρκίας - Ε.Ε. για το Ναμπούκο

«Καβγάς» Τουρκίας - Ε.Ε. για το Ναμπούκο

Διαμάχη, με αφορμή τη χρηματοδότηση του αγωγού φυσικού αερίου Ναμπούκο, που θα μπορούσε να αποτελέσει την καλύτερη εναλλακτική λύση στην ευρωπαϊκή εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, μεταφέροντας αέριο από την Κασπία στην ευρωπαϊκή ήπειρο, έχει ξεσπάσει μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας.

Από τον Bluestream στον Southstream

Από τον Bluestream στον Southstream

Μετά τη Βουλγαρία η Σερβία υπογράφει ενεργειακή συμμαχία με τη Ρωσία και όλα δείχνουν ότι η κατασκευή του Αγωγού Φυσικού Αερίου Southstream θα προχωρήσει ταχύτατα την ώρα που καθυστερεί η διαπραγμάτευση Ε.Ε-Τουρκίας για τον ανταγωνιστικό Αγωγό Nabucco όπως εύστοχα επεσήμανε σε ανάλυσή της την Παρασκευή η International Herald Τribune.